Diferențele dintre UEFI și BIOS și pe care ar trebui să le folosiți?

Diferențele dintre UEFI și BIOS și pe care ar trebui să le folosiți?
⏱️ 7 min read

UEFI vs. BIOS, care este mai bun și pe care ar trebui să îl folosiți? Este o întrebare bună pentru oricine dorește să afle cum funcționează hardware-ul de bază, astfel încât să poată personaliza piulițele și șuruburile computerelor lor personale. Pe scurt, UEFI este mai nou, mai bun și vine încărcat pe majoritatea computerelor moderne. Dar lucrurile nu sunt la fel de simple ca alb-negru. Iată o descriere a funcționalităților oferite atât de UEFI, cât și de BIOS și de ce ați putea alege una peste alta.

Cele elementare

BIOS și UEFI sunt două interfețe de firmware pentru computere care funcționează ca interpret între sistemul de operare și firmware-ul computerului. Ambele interfețe sunt utilizate la pornirea computerului pentru a inițializa componentele hardware și a porni sistemul de operare stocat pe hard disk.

BIOS-ul (Basic Input Output System) funcționează citind primul sector al hard diskului care are următoarea adresă a dispozitivului de inițializat sau cod de executat. BIOS-ul selectează, de asemenea, dispozitivul de boot care trebuie inițializat pentru pornirea sistemului de operare. Deoarece BIOS-ul a fost utilizat încă de la început (există încă din era MS-DOS), acesta funcționează în continuare în modul pe 16 biți, limitând cantitatea de cod care poate fi citită și executată de pe ROM-ul firmware-ului.

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) face aceeași sarcină puțin diferit. Stochează toate informațiile despre inițializare și pornire într-un fișier .efi în loc de firmware. Acest fișier este stocat pe hard disk într-o partiție specială numită EFI System Partition (ESP). Partiția ESP conține, de asemenea, programele de încărcare pentru sistemul de operare instalat pe computer.

UEFI este menit să înlocuiască complet BIOS-ul și să aducă multe funcții noi și îmbunătățiri care nu pot fi implementate prin BIOS. Unele dintre aceste caracteristici sunt discutate mai jos.

Eliminarea limitelor de dimensiune

BIOS folosește Master Boot Record (MBR) pentru a salva informații despre datele de pe hard disk în timp ce UEFI folosește tabela de partiții GUID (GPT). Diferența majoră dintre cele două este că MBR folosește intrări pe 32 de biți în tabelul său, ceea ce limitează partițiile fizice totale la doar 4. Fiecare partiție poate avea o dimensiune de maximum 2 TB, în timp ce GPT utilizează intrări pe 64 de biți în tabelul său, care extinde dramatic suportul pentru posibilitățile de dimensiune ale hard diskului. (Mai multe despre diferența dintre MBR și GPT).

În plus, UEFI acceptă HDD-uri și SDD-uri mai mari. Limita teoretică a dimensiunii UEFI pentru unitățile de pornire este mai mare de nouă zettabytes, în timp ce BIOS-ul poate porni doar de pe unități de 2,2 terabytes sau mai mici.

Viteză și performanță

Deoarece UEFI este independent de platformă, poate fi capabil să îmbunătățească timpul de pornire și viteza computerului. Acest lucru este valabil mai ales atunci când aveți unități de disc mari instalate pe computer. Această îmbunătățire depinde de modul în care UEFI este configurat să ruleze. UEFI poate funcționa mai bine în timp ce inițializează dispozitivele hardware. În mod normal, această îmbunătățire a vitezei este o fracțiune din timpul total de pornire, deci nu veți vedea o diferență uriașă în timpul total de pornire. Dezvoltatorii pot utiliza mediul shell UEFI, care poate executa comanda din alte aplicații UEFI, optimizând în continuare performanța sistemului.

Securitate

uefi_uefi

Boot-ul securizat este o caracteristică a UEFI care a fost implementată în Windows 8 și este acum standardul pentru Windows 10. Cel mai mare beneficiu al UEFI este securitatea sa față de BIOS. UEFI poate permite încărcarea numai a driverelor și serviciilor autentice la momentul pornirii, asigurându-se că nu poate fi încărcat niciun malware la pornirea computerului. Microsoft a implementat această funcție pentru a contracara problemele de piraterie din Windows, în timp ce Mac folosește UEFI de ceva timp. Secure Boot funcționează necesitând o semnătură digitală a încărcătoarelor de încărcare, care ar trebui să necesite semnătura digitală de către Kernel. Acest proces continuă până când sistemul de operare este complet pornit. Această caracteristică de boot sigură este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care este mai dificil să instalați un alt sistem de operare pe o mașină Windows.

De ce să alegeți UEFI?

Un motiv pentru a alege acest lucru în locul BIOS-ului mai familiar este acela că Intel nu mai intenționează să accepte BIOS-ul „tradițional” în 2020.

uefi-bios-win10-select-uefi-firmware-settings

UEFI oferă următoarele funcționalități și avantaje:

 • Limbi: BIOS-ul este scris în asamblare, în timp ce UEFI este scris în limbaj C mai simplu.
 • Unități: UEFI acceptă HDD-uri și SDD-uri mai mari. Limita teoretică a dimensiunii UEFI pentru unitățile de pornire este mai mare de nouă zettabytes, în timp ce BIOS-ul poate porni doar de pe unități de 2,2 terabytes sau mai mici.
 • Șoferi: UEFI are drivere complicate, dar discrete, în timp ce BIOS-ul folosește drivere în opțiunea ROM (memorie numai în citire). Cu BIOS, actualizarea hardware necesită reglarea ROM-urilor pentru compatibilitate. Această specificație se aplică driverelor UEFI actualizate, scrise separat.
 • Timpul pentru resetare: În majoritatea cazurilor, UEFI oferă un timp de pornire mai rapid pentru sistemul de operare.
 • Securitate: UEFI oferă funcții de securitate îmbunătățite. „Secure Boot” împiedică computerul să pornească din aplicații nesemnate sau neautorizate. Sistemul de operare trebuie să conțină o cheie recunoscută. Fără Secure Boot activat, un PC este vulnerabil la programele malware care corup procesul de pornire.
 • Procesoare de date: UEFI rulează în modul pe 32 de biți sau pe 64 de biți. BIOS rulează numai în modul pe 16 biți și poate utiliza doar 1 MD de memorie executabilă.
 • GUI: UEFI oferă o interfață grafică de utilizator mai intuitivă pe care o puteți naviga cu mouse-ul și tastatura, spre deosebire de BIOS.

Un alt avantaj al UEFI este că un forum de interfață la nivel de industrie îl menține și este mai agnostic de producător decât BIOS.

De ce să alegeți BIOS-ul?

Unele motive pentru care un utilizator ar putea alege Legacy BIOS în loc de UEFI includ:

 • BIOS-ul este ideal dacă nu aveți nevoie de un control fin asupra modului în care funcționează computerul.
 • BIOS-ul este de asemenea suficient dacă aveți doar unități mici sau partiții. Deși multe hard disk-uri mai noi depășesc limita de 2 terabyte a BIOS-ului, nu fiecare utilizator necesită acea cantitate de spațiu.
 • Funcția „Secure Boot” a UEFI poate determina producătorii OEM să împiedice utilizatorii să instaleze alte sisteme de operare pe hardware-ul lor. Dacă rămâneți cu BIOS-ul, faceți acest pas.
 • BIOS oferă acces la informațiile hardware din interfață, în timp ce nu toate implementările UEFI o fac. Cu toate acestea, specificațiile hardware sunt accesibile în sistemul de operare.

Unele PC-uri mai noi vă permit să rulați UEFI în Legacy BIOS Mode. Utilizatorii care doresc să întrețină mașini care rulează sisteme de operare mai vechi, inclusiv Windows 7, vor dori să activeze această caracteristică.

Informații despre sistemul Uefi sau Legacy Bios

Când o actualizare de fundal este o problemă mare

Majoritatea computerelor moderne vin cu UEFI. Acest lucru vă va oferi cele mai recente garanții de securitate, o interfață mai ușor de utilizat pentru ajustarea mașinii și asistență pentru sisteme de operare moderne și specificații mai bune. Deși există câteva motive pentru a rămâne cu Legacy BIOS sau pentru a utiliza modul său de compatibilitate, majoritatea oamenilor vor saluta actualizarea la UEFI sau nu vor ști niciodată că s-a întâmplat.

Credit de imagine: Mod de încărcare UEFI / BIOS

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x