Dincolo de Cherry MX: comutatoare mecanice de tastatură mai puțin cunoscute

Dincolo de Cherry MX: comutatoare mecanice de tastatură mai puțin cunoscute

Dacă faceți cumpărături pentru o tastatură mecanică, este posibil să fiți familiarizați cu tipurile standard de comutatoare mecanice disponibile, realizate în principal de Cherry Corporation. Dar există o întreagă lume de comutatoare de chei de nișă pe care le puteți explora. Vom identifica câteva soiuri diferite mai jos.

Clone Cherry MX

Cireșul este probabil cel mai cunoscut brand de comutatoare mecanice de pe piață. Și când veți fi în fruntea pachetului, alte companii vor încerca să vă imite succesul. Acest lucru a dus la o serie de clone Cherry MX: comutatoare cheie care imită senzația comutatoarelor Cherry la prețuri mai mici. Dar doar pentru că sunt clone nu înseamnă că sunt rele.

Clone low-end

Comutatorii ca Gateron copiază combinațiile de culoare / profil de comutare din Cherry. Chiar și așa, produc o calitate pe care unii utilizatori o preferă de fapt. Alte mărci precum Outemu fac același lucru, producând versiuni foarte ieftine de comutatoare Cherry pentru tastaturi mecanice la prețuri reduse.

Foarte important, aceste comutatoare imită, de asemenea, tulpinile comutatoarelor Cherry (bitul de plastic colorat care iese din partea de sus). Aceasta înseamnă că sunt compatibile cu orice tastă Cherry MX de pe piața pieselor pe care o puneți la dispoziție. Și în lumea high-end a seturilor de chei personalizate, Cherry tulpini extinde opțiunile dvs. foarte mult.

Dacă doriți doar să vedeți ce face diferitele tastaturi mecanice față de tastaturile cu membrană sau laptop, aceste comutatoare pot fi un punct de intrare excelent în lumea tastelor de clacare.

Clone high-end

comutatoare-tastatură-mecanice-kalih

Nu fiecare clonă Cherry MX este derivată. Veți găsi, de asemenea, clone Cherry de ultimă generație precum comutatoarele Kailh verzi și portocalii găsite în tastaturile Razer. Acestea au un sunet și o senzație unice, imitând tulpina comutatoarelor Cherry MX fără a copia întregul design. Comutatoarele MOD urmează o cale similară, cu un simț și un sunet propriu.

Zealios

comutatoare-tastatura-mecanice-zealios

Zealio-urile au un loc special în inima comunității de tastatură mecanică. Au început viața ca un mod de comutare, schimbând arcurile Cherry MX Clears pentru o varietate mai rigidă. Acest lucru oferă o forță de acționare mai mare (62g până la 78g), ceea ce înseamnă că tasta trebuie apăsată mai tare. Această senzație mai rigidă oferă un feedback tactil mai puternic decât arcul de stoc. Sunt bine iubiți de dactilografi grei, câștigând numele de „Zealios for the feelios” pe forumurile de pasionați de tastatură mecanică.

Alpi

comutatoare-tastatură-mecanice-alpi

Comutatoarele ALPS ar putea fi cel mai puțin frecvent comutat în această postare. Odată fabricate de Alps Electric în Japonia, întrerupătoarele erau populare în anii 80 și 90, dar nu mai sunt produse de aceeași companie. Noile comutatoare ALPS sunt acum fabricate de compania canadiană Matias, care vinde clone de comutatoare vechi ALPS cu tulpini compatibile. Când oamenii spun ALPS, vorbesc mai ales despre designul unic al tijei dreptunghiulare a comutatorului. Veți găsi comutatoarele în ambele modele de tastatură extinsă Apple, precum și Dell AT-101W.

Au existat zeci de varietăți de comutatoare produse, iar documentația a fost slabă, așa că cel mai bun pariu pentru cercetarea ALPS este pentru Google modelul specific de tastatură și culoarea tijei. Doar aveți grijă să scoateți tastele: comutatoarele ALPS sunt cunoscute pentru ruperea. Încercați să aruncați cheia la stânga și la dreapta, mai degrabă decât în ​​sus și în jos.

Topre

comutatoare-tastatură-mecanice-topre-1

Comutatoarele Topre sunt un hibrid ciudat. Fabricate de compania japoneză Topre Corporation, acestea combină caracteristicile comutatoarelor cu cupolă mecanică și de cauciuc pentru a crea o senzație și un sunet unic. Sunt renumiți pentru tonul profund de „lovitură” pe care îl produc, iar cea mai mare parte a rezistenței provine de la cupola de cauciuc în locul arcului, care este foarte ușor. Având în vedere asemănarea pe care comutatoarele o împart cu tastaturile cu membrană ieftine, comutatoarele Topre sunt uneori deranjate de puristii mecanici ai tastaturii.

Din perspectiva ingineriei, comutatoarele Topre sunt mai fiabile din punct de vedere mecanic decât comutatoarele mecanice standard. Ca rezultat, se găsesc în aplicații care nu pot tolera eșecurile, cum ar fi hardware-ul militar. Le veți găsi și pe Realforce și Happy Hacking Keyboards (HHKB).

Flambând primăvara

model_m_1391401_keyboard-1

Dacă utilizați tastaturi de computer în anii optzeci și nouăzeci, s-ar putea să fiți familiarizați cu faimosul model IBM Model M. Această tastatură a folosit un design diferit de comutatoare față de alte tastaturi numite arc de flambaj. Astăzi, tastaturile sunt căutate de dactilografi care caută un clic extrem de audibil și o frecare distinctă.

Designul se bazează în jurul unui arc cu cataramă ascuns sub cheia. Pe măsură ce tasta este apăsată, arcul se îndoaie în lateral, apăsând senzorul din partea de jos și producând faimosul clac al modelului M. Puteți găsi astăzi tastaturi Model M folosite la mai puțin de 100 USD, dar este foarte rar să vedeți tastaturi noi care folosesc arcuri flambante.

Concluzie

Există o lume largă de comutatoare mecanice pentru aventurierii îndrăzneți, cu buzunare adânci și multă răbdare.

Credit de imagine: Taste, Apple IIc, Realforce 87U 55g – Izvoare ale morții

Scroll to Top