Direcție în bandă: 2.4GHz și 5GHz ar trebui să fie o rețea sau două?

Direcție în bandă: 2.4GHz și 5GHz ar trebui să fie o rețea sau două?
⏱️ 5 min read

Dacă dețineți un router modern, probabil că aveți opțiunea de a utiliza benzi de 2,4 GHz și 5 GHz – dar care sunt acestea și ce ar trebui să faceți cu ele? Răspunsul scurt este că sunt doar două benzi WiFi care există de mult timp și aveți două opțiuni: să păstrați 2,4 GHz și 5 GHz separat sau să le uniți într-un singur SSID.

Dacă aveți o singură rețea pe router, este posibil ca acesta să difuzeze de fapt atât pe benzile de 2,4 GHz (bune pentru rază lungă de acțiune), cât și pe 5 GHz (cele mai bune pentru rază scurtă de acțiune) și să utilizeze un protocol numit „direcție de bandă” pentru a vă permite dispozitivul comuta automat. Dacă vedeți două rețele, benzile au fost împărțite și va trebui să alegeți manual când să schimbați. Ambele sunt argumente pro și contra. Alertă de spoiler, totuși, direcția benzii nu este la fel de simplă în practică ca în teorie.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Care este diferența?

benzi-2-4

2,4 GHz a fost banda originală utilizată de majoritatea routerelor, iar unele dispozitive mai vechi încă o acceptă. În teorie, nu este mult mai lent decât 5 GHz, dar în practică are o interferență mult mai mare. Totul, de la Bluetooth la microunde, emite semnale pe frecvența de 2,4 GHz, deoarece FCC l-a desemnat ca bandă pentru uz industrial. Pe de altă parte, călătorește mult mai departe și pătrunde mai bine în obiecte solide.

benzi-5

5 GHz are mai multe avantaje: este în mare parte doar pentru Wi-Fi, are mai multe canale și are mai multă lățime de bandă disponibilă pe fiecare canal. (Vedeți imaginile de mai sus pentru a afla cât de puțin este aglomerat față de 2,4 GHz într-o clădire medie de apartamente.) Aceasta înseamnă că cuptorul cu microunde și routerul vecinului dvs. probabil nu vă vor bloca WiFi-ul și puteți obține viteze mai mari. Dacă utilizați un router 802.11ac (unul dintre cele mai rapide standarde WiFi disponibile), este posibil să aveți o opțiune de 2,4 GHz, dar numai 5 GHz pot utiliza tehnologia „ac”.

Deci, de ce să nu renunțăm complet la 2,4 GHz? În primul rând, dacă aveți dispozitive mai vechi (gândiți-vă la iPhone 4 sau anterior), acestea nu vor funcționa pe 5 GHz. În al doilea rând, dacă trebuie să acoperiți mai mult de câteva camere, vă recomandăm să păstrați rețeaua de 2,4 GHz pentru acele colțuri greu accesibile.

Problema cu direcția benzii

benzi-direcție

Dacă tehnologia ar fi perfectă, ar fi o alegere ușoară: porniți 2,4 GHz și 5 GHz; oferiți-le exact aceleași setări SSID, parolă și criptare; iar dispozitivul dvs. va alege automat rețeaua de 5 GHz când sunteți aproape de router și va trece la 2.4 când 5 devine slab. In practica, direcția benzii este puțin nesigură.

Routerele și dispozitivele diferite reacționează la schimbările de putere și calitate a semnalului în multe moduri diferite și este aproape imposibil să se prevadă dacă vor face alegeri bune de bandă. Dispozitivul dvs. se poate lipi de o rețea slabă de 5 GHz până când dispare, mai degrabă decât să treacă la 2.4 mai puternic, sau routerul dvs. poate livra 2.4 GHz pe dispozitivul dvs., deoarece nu a primit un mesaj „5 GHz preferat” – multe lucruri mici pot merge prost .

Opțiunea 1: rețele separate de 2,4 GHz și 5 GHz

Deoarece direcția în bandă poate fi neclară, veți obține adesea viteze mai bune prin comutarea manuală între rețele. Vă puteți conecta la 5 GHz când vă aflați în spațiul principal de lucru / recreere, apoi puteți trece la 2,4 GHz când vă plimbați la câteva camere distanță. Dacă dispozitivele dvs. par să se conecteze în mod implicit la rețeaua de 2,4 GHz sau pur și simplu vă pasă de optimizarea vitezei, SSID-urile separate sunt calea de urmat.

Opțiunea 2: combinați 2,4 GHz și 5 GHz într-un singur SSID

O regulă decentă este că dispozitivele mai noi și de calitate superioară tind să aibă protocoale mai bune de direcție a benzii. Dacă acest lucru descrie configurarea dvs., combinarea într-un singur SSID vă va oferi probabil performanțe bune fără a fi nevoie să comutați manual. Chiar și cu echipamente mai ieftine, totuși, un singur SSID poate funcționa încă bine – direcția în bandă nu este o tehnologie eșuată, ci doar una imperfectă. Puteți experimenta oricând cu el.

În ambele cazuri, dacă vă deplasați frecvent dispozitivele în jurul rutei routerului, un singur SSID cu direcție inegală pe bandă vă va ușura probabil viața.

Opțiunea 3: extindeți gama de 5 GHz

benzi-gama-extender-2

Scenariul WiFi ideal este să aveți mai multe puncte de acces care acoperă întreaga casă / birou cu 5 GHz, caz în care nici măcar nu veți avea nevoie de 2,4 GHz 90% din timp. Cu toate acestea, nu există niciun rău în păstrarea ambelor rețele, deoarece acestea nu ocupă cu adevărat spațiu până când nu începeți să transmiteți date pe ele, iar dispozitivul moștenit ocazional are încă nevoie de 2.4GHz.

Deci, ar trebui …

Pentru uz general la domiciliu, separarea SSID-urilor dvs. pe bandă este probabil calea de urmat. Bazându-vă pe direcția imperfectă a benzii, vă puteți bloca adesea pe rețele mai lente, deși kilometrajul dvs. poate varia de la un dispozitiv la altul. Un singur SSID este cel mai util pentru situațiile în care vă plimbați în jurul intervalului WiFi suficient de des încât comutarea manuală este enervantă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x