Dolby Digital sau DTS: Care asigură o calitate superioară a sunetului?

Dolby Digital vs DTS: Care oferă un sunet mai bun?
⏱️ 13 min read

Dolby Digital și DTS sunt două dintre cele mai cunoscute tehnologii de sunet surround utilizate în prezent. Întrebarea este, care dintre ele oferă sunetul mai clar și mai autentic? Mulți susțin că Dolby Digital este cel mai bun, în timp ce alții cred că DTS oferă un sunet mai bogat și mai de calitate. În timp ce Dolby Digital este mai des întâlnit în cinematografe, DTS este preferat de mulți audiofili datorită capacității sale de a reda sunetul la o calitate superioară. În cele din urmă, decizia în favoarea unuiul sau altuia depinde de preferințele personale și de mediul în care este reprodus sunetul.

Când vine vorba de configurarea centrului de divertisment la domiciliu, probabil că ați întâlnit întrebarea care îi afectează pe mulți dintre cei care se învață pentru prima dată în aceste ape: care tehnologie de sunet surround este mai bună, Dolby Digital sau Dolby Digital? Este o întrebare importantă la care trebuie să răspundeți, nu numai pentru că va dicta aproape toate echipamentele AV pe care le aveți în casa dvs., ci și pentru că a avea o experiență de sunet uimitoare face în mod evident un divertisment mai bun. În timp ce platforme precum Netflix și Prime Video oferă Dolby Digital și DTS pentru o experiență home theater, întrebarea rămâne; Care este mai bun și care este diferența? Ei bine, dacă ești afectat de aceleași preocupări, atunci acest articol este pentru tine. Să aruncăm o privire la Dolby Digital vs DTS și să comparăm cele două formate de sunet surround.

Dolby Digital vs DTS: o comparație detaliată (202`1)

În timp ce atât Dolby Digital, cât și DTS sunt formate de sunet surround, există anumite diferențe în modul în care codifică audio. În acest articol, am explicat Dolby Digital și DTS, astfel încât să aveți o idee bună despre ambele tehnologii și am discutat despre diferențele dintre formatele DTS și Dolby Digital.

Ce este Dolby Digital?

Dolby Digital este tehnologia de compresie audio care a fost dezvoltată de Dolby Labs în 1986. Fiind primul care oferă un codec de sunet surround, Dolby Digital este considerat cel mai frecvent standardul industriei. Dolby Digital își propune să ofere o experiență sonoră bogată și captivantă, așa cum a fost înregistrată pierdere minimă de calitate. Compania a început prin a furniza sunet digital pentru filme în toate cinematografele din SUA.Apropo de asta, primul film care a fost codificat de algoritmul de compresie audio Dolby Digital a fost Batman (1992). În cele din urmă a trecut pe CD și DVD.

Începând de astăzi, Dolby Digital nu se limitează doar la cinematografe; Este disponibil și pentru servicii de streaming online, playere Blu-ray, casete de streaming și multe altele.

De la începuturile sale, a văzut o serie de codecuri îmbunătățite pentru o experiență de sunet mai bună. Dolby Digital Plus, Dolby Digital TrueHD și popularul Dolby Atmos sunt câteva nume. În timp ce Dolby Digital Plus oferă o ieșire „cu pierderi” (rezultă într-o anumită deteriorare a sunetului), Dolby TrueHD garantează o ieșire fără pierderi pentru un rezultat apropiat de sunetul original. Dolby Atmos este o tehnologie de sunet surround bazată pe obiecte care încearcă să creeze o ieșire și mai bună.

Ce este DTS?

DTS apare ca un concurent direct al Dolby Digital. Fondată în 1993, tehnologia (inițial Digital Theatre Systems) își propune să ofere oamenilor o experiență sonoră bogată. Tehnologia DTS a fost văzută pentru prima dată în Jurassic Park din 1993. La fel ca Dolby Digital, DTS poate fi găsit în sisteme home theater, playere Blu-ray, console de jocuri, set-top box-uri și multe altele.

De asemenea, DTS s-a extins și, prin urmare, există o serie de codecuri audio îmbunătățite disponibile. Lista include DTS-HD Hi-Res, DTS-HD Hi-Res (versiunea fără pierderi a DTS) și DTS:X, care concurează cu tehnologia Dolby Atmos.

Sunet surround DTS

Dolby Digital vs. DTS: Care sunt diferențele?

Atât Dolby Digital, cât și DTS folosesc tehnologia de compresie audio pentru a reduce datele audio inutile, oferind în același timp o ieșire audio de înaltă fidelitate. Dolby Digital codifică sunetul în format AC-3 și utilizează algoritmul MDCT (Modified Discrete Cosine Transform) pentru a comprima sunetul și a reduce amprenta audio. Pe de altă parte, DTS folosește algoritmul ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation) pentru a reduce dimensiunea fișierului audio.

Ambele folosesc configurația de sunet surround 5.1, unde cinci sunt difuzoare și unul este un subwoofer. Acestea fiind spuse, atât Dolby Digital, cât și DTS acceptă setări de difuzoare 7.1 și setări de difuzoare 6.1. Poziția acestor difuzoare este critică pentru a crea efectul de sunet surround. În cazul configurației 5.1, un difuzor este plasat în centru, cu fața către privitor, celelalte două difuzoare sunt plasate la un unghi de 60 de grade pe partea stângă și dreaptă, iar celelalte două difuzoare sunt plasate la 120 de grade. unghi .-grad unghi pe partea stanga si dreapta. Poziția subwooferului nu trebuie să fie specifică. În ceea ce privește treapta de difuzoare 7.1, mai sunt adăugate două difuzoare în spatele camerei. Configurația 6.1 implică adăugarea unui singur difuzor spate.

Dar unii oameni consideră DTS mai bun decât Dolby Atmos, deoarece oferă o rată de biți mai mare. (640 kilobiți față de 1,5 megabiți pe DTS). Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o rată de biți ridicată este unul dintre factorii luați în considerare atunci când se determină calitatea audio. Ca regulă generală, dacă sunetul dvs. are o rată de biți mai mare, va avea o calitate a sunetului și o transparență audio mai bună. Nivelul de compresie este un alt punct care este luat în considerare. Iată o privire asupra standardelor audio populare oferite de ambele tehnologii:

Standarde audio Dolby Digital Standarde audio DTS
Dolby ® Digital: Rată de biți maximă de 640 Kbps (discuri Blu-ray) și 448Kbps (DVD) într-un sistem de sunet surround 5.1. Cel mai frecvent se găsește în streaming online. servicii precum Netflix, Amazon Prime Video și multe altele. Un lucru de remarcat este că Netflix se poate mișca până la 768 kbps cu mixarea Dolby Atmos. Surround digital DTS: Rată de biți maximă de 1,5 Mbps într-un sistem de sunet surround 5.1. Este cel mai comun și se găsește pe CD-uri și DVD-uri. (până la 778 Kbps).
Dolby Digital Plus: Rată de biți maximă de 1,7 Mbps într-un sistem de sunet surround 7.1. Se găsește în principal pe DVD. DTS-HD de înaltă rezoluție: Rată de biți maximă de până la 6 Mbps într-un sistem de sunet surround 7.1.
Dolby TrueHD: Rată de biți maximă de 18 Mbps într-un sistem de sunet surround 7.1. Acesta este standardul audio fără pierderi de ultimă generație și este disponibil pe playerele Blu-ray unde aveți spațiu suficient. DTS-HD Master Audio: Rată de biți maximă de 24,5 Mbps într-un sistem de sunet surround 7.1. Aceasta este cea mai importantă ofertă audio fără pierderi a DTS.

După cum arată, DTS pare să câștige bătălia dintre DTS Digital Surround și Dolby Digital. Deci avem în sfârșit un câștigător? Nu tocmai. Există mai multe.

Dacă vorbiți despre calitatea audio, rata de biți este doar o măsurătoare care vă ajută să determinați calitatea audio. Lucruri precum raportul semnal-zgomot și intervalul dinamic sunt de asemenea luate în considerare. In afara de asta. Dolby pune la îndoială superioritatea DTS față de hârtie, deoarece susține că este tehnologia de compresie audio este mai eficientă decât cel al DTS. Deci poate oferi o calitate audio mai bună chiar dacă rata de biți este scăzută.

semnale audio

Poate că acesta este motivul pentru care serviciile de streaming online optează pentru serviciile Dolby, deoarece economisirea lățimii de bandă a datelor este profitabilă pentru afacerile online.

Dolby Atmos vs. DTS:X

În această comparație între Dolby Digital și DTS se remarcă două codecuri de la companiile respective: Dolby Atmos și DTS:X. Ambele tehnologii de sunet surround urmăresc să ofere o claritate incredibilă a sunetului, voci și instrumente izolate și efecte de sunet 3D. Vorbind despre Dolby Atmos mai întâi, este folosit în principal pentru creați sunet surround bazat pe obiecte cu difuzoare montate pe tavan. După cum am menționat mai devreme, Dolby Atmos include difuzoare de top și dacă doriți cu adevărat să vă bucurați de sunetul multidimensional în casa dvs., aveți nevoie de tot sistemul și echipamentele dvs. de sunet compatibile Atmos. De aceea, Dolby Atmos este în prezent atât de popular în cinematografele unde sunt disponibile mai multe canale audio pentru o experiență sonoră captivantă.

Când vine vorba de divertisment acasă, există o mulțime de bare de sunet Dolby Atmos și difuzoare care încearcă să simuleze o experiență audio similară bazată pe obiecte. În loc de difuzoare montate pe tavan, sistemele de sunet Atmos accesibile includ difuzoare care se aprind în sus, care transmit sunetul de pe tavan pentru a crea acea iluzie. O altă calitate excelentă a Dolby Atmos este că poate oferi o calitate a sunetului aproape de cea originală la o rată de biți mai mică. Un exemplu popular este Netflix, care produce emisiuni și filme cu suport Dolby Atmos cea mai mare rată de biți de 768 kbps. Nu este deloc aproape de 24 de biți/48 kHz, dar Netflix consideră că calitatea audio nu se poate distinge de piesa master fără pierderi și oferă o experiență de ascultare fără pierderi.

DTS:X

Trecând la DTS:X, este, de asemenea, o tehnologie de sunet surround care creează un mediu de sunet bazat pe obiecte. Cu toate acestea, DTS nu solicită utilizatorilor să aibă difuzoare de tavan sau canale de înălțime. Greutatea creării unui sunet multidirecțional este făcută de dvs procesor de obiecte. Trebuie să cumpărați sistemul audio special care vine cu suport DTS:X. În zilele noastre, barele de sunet și difuzoarele la prețuri accesibile vin și cu suport DTS:X, dar folosesc de fapt noua tehnologie Virtual:X a DTS, care își propune să simuleze sunetul multidimensional fără a fi nevoie de difuzoare deasupra capului sau de un sistem multicanal. În ceea ce privește serviciile de streaming online, Netflix sau Prime Video nu acceptă DTS:X, dar asta se poate schimba în viitor. În general, aș spune că Dolby Atmos câștigă acest război împotriva DTS:X, deoarece este disponibil pe scară largă pentru utilizatorii generali prin cinematografe și servicii de streaming online.

Întrebări frecvente (FAQs)

ce format audio folosesti netflix?

Netflix acceptă configurația de sunet surround 5.1 despre care am discutat mai sus. Vine cu suport pentru Dolby Digital Plus și chiar pentru Dolby Atmos. Amazon Prime Video este un alt nume care acceptă tehnologia Dolby.

De ce aveți nevoie pentru a viziona conținut audio de înaltă calitate pe platformele populare OTT?

Trebuie să vă asigurați că dispozitivul pe care vizionați conținutul acceptă Dolby Digital sau DTS. De asemenea, puteți conecta dispozitivul la un sistem audio care acceptă formatele.

De unde știi dacă filmul/emisiunea pe care o urmărești este compatibil cu formatul?

Filmele/emisiunile disponibile pe platforma OTT vor veni cu o pictogramă DD+ sau Dolby Atmos pentru ca tu să le diferențiezi.

Care sunt dispozitivele populare care acceptă Dolby Digital?

Dolby Digital funcționează în principal pe discuri Blu-ray, DVD-uri, computere și multe altele. În afară de aceasta, există mai multe televizoare inteligente Samsung, Amazon Fire TV Stick 4K, cea mai recentă serie iPhone 13 și mai multe iPhone-uri, precum și mai multe telefoane Android.

Acea Care sunt dispozitivele populare compatibile cu DTS?

DTS este disponibil pe cele mai recente Xbox Series S și Series X, diverse televizoare, bare de sunet și multe altele.

Cum se convertesc DTS în Dolby Digital?

Pentru aceasta, puteți utiliza unele programe precum Wondershare, instrumente MKV și multe altele. Noua serie Xbox și chiar unii jucători de la Samsung și Oppo vin cu o opțiune de a face acest lucru.

Ce este DTS Neo 2.5?

Acesta este un alt format audio DTS pentru ieșire de sunet 3D de înaltă calitate. Este disponibil în principal pentru dispozitivele Samsung, datorită unui parteneriat Samsung-DTS.

Care e mai bun? DTS sau Dolby Digital

Din păcate, nu a existat niciun studiu obiectiv al celor două standarde audio care să ne ajute să stabilim care este cel mai bun dintre cele două. De asemenea, deoarece atât Dolby, cât și DTS sunt codecuri proprietare și nu open source, nimeni nu poate trece prin codul sursă și să vadă ce le face să funcționeze.

În cea mai mare parte, dacă aveți echipament audio corect, fișiere audio cu viteză mare de biți și suport software, atât DTS, cât și Dolby Digital sunt tehnologii capabile să se bucure de o experiență audio de înalt nivel. Deci, ce format audio preferați să utilizați? Dolby Digital este regele sunetului surround pentru dvs. sau preferați să utilizați DTS? Anunțați-ne în comentariile de mai jos.

În concluzie, atunci când vine vorba de alegerea între Dolby Digital și DTS pentru sunetul surround la domiciliu, există diferențe subtile, dar importante, între cele două tehnologii. Ambele utilizează compresia audio pentru a reduce datele inutile și a oferi o experiență audio de înaltă fidelitate, însă DTS oferă o rată de biți mai mare și poate fi considerată mai eficientă în compresia audio. În plus, atât Dolby Digital, cât și DTS au îmbunătățiri ale formatelor de sunet de bază, cum ar fi Dolby Atmos și DTS:X, pentru o experiență audio multidimensională. În final, alegerea între cele două tehnologii depinde de preferințele personale și de echipamentele compatibile.
Încheiem în această notă tehnologică și ne pregătim pentru următoarea escală a evoluției digitale. Până atunci, nu uitați: stați conectați, dar nu uitați să petreceți timpul în lumea reală. #StayTechie!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x