DRAM sau SSD fără DRAM? Care este diferența?

DRAM sau SSD fără DRAM?  Care este diferența?
⏱️ 6 min read

Unitățile în stare solidă sunt o modalitate excelentă de a spori performanța computerului. Din păcate, nu toți sunt egali. Una dintre cele mai mari diferențe între toate unitățile de stare solidă de pe piață este dacă are DRAM. Nu contează ce factor de formă luați în considerare – SATA, M.2 sau PCIe. Toate SSD-urile au fie DRAM, fie nu au. A avea DRAM aproape întotdeauna va crește prețul SSD-ului. Deci ce este? Ai nevoie de el sau poți opta pentru ceva mai ieftin?

Ce este DRAM?

Fie că vă gândiți să cumpărați un SSD SATA de 2,5 ″ sau un SSD M.2 NVME, probabil că ați observat ceva care se numește DRAM. Unele unități au DRAM, în timp ce altele nu (denumite în mod adecvat fără DRAM).

SSD-urile stochează date pe un număr de celule de memorie cunoscute sub numele de NAND Flash. În timpul duratei de viață a SSD, datele sunt mutate destul de puțin în jurul acestor celule. Face acest lucru automat pentru a se asigura că nici o celulă de memorie nu este uzată din cauza citirii / scrierii repetate. Ca urmare, SSD-ul dvs. trebuie să păstreze o hartă a locului în care sunt localizate datele pe unitate. Asta pentru ca atunci când doriți să lansați un program, să rulați un joc sau să deschideți un fișier, SSD-ul dvs. știe exact unde să îl găsiți. Harta respectivă este stocată pe DRAM-ul SSD-ului sau în memoria cu acces dinamic-aleatoriu.

Avantajele SSD-urilor cu DRAM

Unitățile în stare solidă cu un cip DRAM se bucură de o performanță mai bună decât SSD-urile fără DRAM. Acest lucru se datorează faptului că DRAM este mult mai rapid decât memoria Flash NAND. În loc ca computerul dvs. să aibă rădăcină în jurul SSD-ului pentru datele relevante, computerul dvs. poate merge direct la DRAM. Ca urmare, computerul dvs. nu va trebui să aștepte foarte mult ca SSD-ul dvs. să recupereze datele de care are nevoie. Acest lucru are ca rezultat o experiență mult mai rapidă pentru utilizatorul final.

Memorie SSD Nand

SSD-urile fără DRAM stochează harta datelor direct în memoria flash NAND. După cum am menționat mai devreme, memoria NAND este mai lentă decât DRAM. Din păcate, acest lucru duce la o performanță generală mai lentă. În plus, stocarea hărții direct pe blițul NAND înseamnă mai multă uzură pe celulele de memorie. Din păcate, al său poate reduce semnificativ durata de viață a SSD-ului. De aceea, SSD-urile fără DRAM au o perioadă de garanție mai scurtă decât SSD-urile cu DRAM.

Avantajele SSD-urilor fără DRAM

Dram SSD Salvați

Deși există unele dezavantaje ale SSD-urilor fără DRAM, acestea merită totuși luate în considerare. În primul rând, SSD-urile fără DRAM sunt aproape întotdeauna mai ieftine decât SSD-urile cu DRAM. În al doilea rând, în timp ce un SSD fără DRAM este mai lent decât un SSD cu DRAM, un SSD fără DRAM este încă mult mai rapid decât un hard disk mecanic tradițional. Prin urmare, dacă faceți upgrade de la o unitate mecanică la o unitate SSD, veți vedea o creștere semnificativă a vitezei, chiar dacă optați pentru un SSD fără DRAM. Dacă aveți un buget restrâns, vă recomandăm să consultați SSD-uri fără DRAM.

Care să cumpere

Cumpărături Dram Ssd

Având în vedere performanța mai bună și durata de viață mai lungă, vă recomandăm ca majoritatea oamenilor să opteze pentru un SSD cu DRAM. Acestea fiind spuse, o unitate fără DRAM ar putea fi opțiunea mai bună pentru dvs., cu condiția să fiți conștienți de limitările inerente.

SSD-urile fără DRAM sunt mai puțin costisitoare. Acest lucru înseamnă că pot fi un mod ieftin de a injecta o viață nouă într-o mașină veche sau de a adăuga un spațiu de stocare mai rapid la versiunea actuală. Dacă vă gândiți să cumpărați un SSD fără DRAM, vă recomandăm să faceți cercetările și să verificați recenziile înainte de a cumpăra, deoarece acestea suferă de obicei de o durată de viață mai scurtă.

Cum să monitorizați starea SSD

Unitățile în stare solidă înlocuiesc rapid unitățile de disc mecanice ca metodă de stocare la alegere atât pentru producători, cât și pentru utilizatorii finali. Pe lângă faptul că sunt mai rapide și mai silențioase decât unitățile mecanice, SSD-urile nu necesită atât de multă întreținere. De exemplu, nu va trebui niciodată să vă defragnați SSD-ul.

Acestea fiind spuse, veți dori să vă înregistrați din când în când pe SSD. Din fericire, puteți monitoriza foarte ușor starea SSD-ului dvs., indiferent dacă aveți un SSD fără DRAM sau unul cu DRAM.

Dram SSD Discutilitate

Dacă aveți un Mac, pur și simplu lansați Disk Utility și rulați instrumentul de prim ajutor pe SSD. Când instrumentul este terminat, faceți clic pe „Afișați detalii” pentru a vedea dacă există probleme. Dacă există probleme cu SSD-ul dvs., vi se va oferi opțiunea de a încerca să le remediați.

Pe computerele Windows, vă recomandăm să descărcați CrystalDiskInfo pentru a verifica starea SSD-ului dvs. Pur și simplu instalați versiunea standard a software-ului și porniți-o. Lansarea aplicației va afișa o fereastră cu diverse informații despre toate unitățile din mașina dvs., inclusiv temperatura și sectoarele defectuoase.

Optezi pentru SSD-uri cu DRAM? Ați lua în considerare vreodată un SSD fără DRAM? Poate doriți chiar să luați în considerare o unitate hibridă în stare solidă dacă bugetul este o problemă.

Legate de:

  • Unitate flash USB vs. HDD extern și SSD: Care este cel mai bun pentru dvs.?
  • Cum să actualizați hard diskul pe SSD
  • SATA vs NVMe: Care ar trebui să obțineți pentru SSD-ul dvs.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x