DSLR vs. Mirrorless - Care este diferența?

DSLR vs. Mirrorless – Care este diferența?

⌛ Reading Time: 5 minutes

Majoritatea smartphone-urilor moderne au camere care pot face fotografii uimitoare. Unele telefoane au, de asemenea, un obiectiv macro sau unghi larg, permițându-vă să fotografiați o varietate de unghiuri diferite. Cu toate acestea, dacă doriți să începeți o fotografie serioasă, este înțelept să investiți într-o cameră profesională. Când te gândești la fotografia profesională, îți vine adesea în minte cuvântul „DSLR”, dar camerele fără oglindă devin tot mai populare. În acest articol acoperim principalele diferențe dintre cele două sisteme de camere. Acest lucru ar trebui să vă ajute să decideți care să cumpărați.

Ce sunt camerele DSLR și Mirrorless?

DSLR înseamnă Digital Single-Lens Reflex. Aceasta poartă numele sistemului care se află în interiorul camerei. Un DSLR are în interior o oglindă reflexă. Când lumina intră prin lentilă, ea sări de pe oglindă și intră în vizorul optic.

Pe de altă parte, o cameră fără oglindă nu are oglindă. Lumina merge direct în senzorul de imagine. Imaginea este previzualizată pe un vizor electronic sau un monitor LCD.

Camerele DSLR sunt prezente de mult timp pe piață. Astfel, ei au fost întotdeauna camera ideală pentru profesioniști. Cu toate acestea, sistemele fără oglindă au ajuns din urmă în ultimii ani și au devenit aproape de camerele DSLR în calitate. Deoarece o cameră fără oglindă este mult mai mică și mai ușoară, mulți fotografi au trecut la sisteme fără oglindă.

Deși acest lucru sună simplu, există multe diferențe asociate fiecărui sistem. Vom discuta câteva dintre acestea mai jos.

Calitatea imaginii

Unul dintre motivele pentru care mulți fotografi continuă să utilizeze camere DSLR este acela că sunt puțin mai rapide atunci când focalizează automat sau urmăresc subiecții. Deși diferența nu este atât de mare în comparație cu sistemele moderne fără oglindă de top, totuși poate face diferența.

Din punct de vedere tehnic, camerele DSLR folosesc în majoritate module de focalizare automată de „detectare a fazelor” în corpul camerei. Acest lucru ajută la focalizarea automată mai rapidă, ceea ce duce la fotografii mai rapide.

Camerele fără oglindă se bazează pe focalizarea automată bazată pe senzori. Aceasta analizează contrastul maxim dintre pixeli pe senzorul camerei. Cu un contrast ridicat, subiectul este focalizat. Cu toate acestea, această metodă este în mod tradițional mai lentă și, de asemenea, uneori tinde să se lupte cu subiecții în mișcare. Acest lucru se schimbă, totuși, cu sistemele fără oglindă de ultimă generație, care dispun atât de sisteme de focalizare automată bazate pe senzori, cât și de detectare a fazelor.

DSLR-urile sunt de obicei puțin mai lente cu fotografiere continuă. Deoarece camerele fără oglindă nu se bazează pe o oglindă pentru fotografiere, fac mai multe fotografii pe secundă la viteze mai mari de declanșare.

Vizoare

DSLR-urile au vizoare optice, care permit utilizatorului să observe direct scena pe care urmează să o capturați. Un vizor optic vă va arăta scena pe care urmează să o fotografiați așa cum este. Acest lucru este similar cu ceea ce vedeți cu ochiul. Nu este o „previzualizare” a fotografiei pe care o va face camera. Deoarece setările camerei (diafragma, viteza obturatorului, ISO etc.) nu sunt luate în considerare, ceea ce vedeți prin vizor și imaginea pe care o face camera dvs. pot fi complet diferite. Este posibil să fie nevoie să faceți o fotografie, să reglați setările sau să faceți o altă fotografie înainte de a obține rezultatul perfect.

Vizor Dslr Vs Mirrorless Difference

Pe de altă parte, camerele fără oglindă utilizează vizoare electronice. Acest lucru vă permite să vedeți o previzualizare a modului exact în care va ieși imaginea. Când fotografiați în exterior cu lumină bună, previzualizarea pe ecranul unei camere fără oglindă va arăta aproape de imaginea finală. Într-o situație cu lumină slabă sau cu obiecte în mișcare rapidă, imaginea (pe vizor) va deveni plictisitoare sau granulată.

Trebuie să rețineți că unele camere fără oglindă low-end nu au vizor electronic. În schimb, previzualizarea imaginii este afișată direct pe ecran, pe care o puteți utiliza pentru a fotografia.

Calitate video

DSLR-urile sunt destinate în primul rând fotografiei; astfel, ei nu filmează foarte bine videoclipurile. Autofocusul superior pe care un DSLR îl folosește pentru fotografie nu funcționează în timpul filmării video.

Camerele fără oglindă sunt mai bine orientate spre video decât DSLR-urile. Majoritatea camerelor fără oglindă au acum opțiunea de a captura imagini 4K, cu o rezoluție de patru ori mai mare decât a imaginilor HD. Acest lucru, combinat cu focalizarea automată video superioară, oferă rezultate mai bune pentru majoritatea cineastilor.

Dimensiunea și durata de viață a bateriei

Se știe că DSLR-urile sunt foarte grele și voluminoase, ceea ce poate dezactiva unele persoane. Aproape întotdeauna va trebui să le purtați într-o pungă separată, deoarece acestea tind să fie prea mari. DSLR-urile de ultimă generație tind să fie și scumpe. DSLR-urile au, de asemenea, o durată de viață mai mare a bateriei decât sistemele similare fără oglindă, deoarece au opțiunea de a fotografia fără a utiliza ecranul LCD.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unei camere fără oglindă este dimensiunea sa. Camera medie fără oglindă are jumătate din dimensiunea și greutatea unei camere DSLR tradiționale. Acest lucru vă permite să îl purtați cu ușurință cu dvs. și să fotografiați pentru perioade îndelungate de timp, fără a obosi.

Cu toate acestea, atât DSLR-urile, cât și camerele fără oglindă vin cu baterii detașabile, astfel încât să puteți păstra piese de schimb la dvs.

Lentile și accesorii

Pentru DSLR-urile, există o multitudine de obiective și accesorii pentru fiecare cameră. Mai mulți producători continuă să lanseze lentile diferite pentru fiecare gamă de camere, ceea ce oferă consumatorilor o varietate mai mare de a alege, în funcție de cerințele și bugetul lor.

Lentile Dslr Vs Mirrorless Difference

Sistemele fără oglindă suferă de o gamă limitată de obiective de la producătorul camerei. Cu toate acestea, acest lucru se schimbă, mai mulți obiective fiind eliberate de diferiți producători în fiecare an.

Cuvinte finale

După cum puteți vedea, camerele DSLR și Mirrorless sunt destul de diferite una de cealaltă. Indiferent de alegerea dvs., aceasta se reduce la preferințele personale, la cerințele dvs. și la bugetul dvs. Dacă nu vă place fotografia profesională, telefonul dvs. iPhone sau Android poate fi folosit și pentru a face fotografii uimitoare.

Legate de:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.