Acum 5 ani, Mattias Petter Johansson – mai cunoscut ca MPJ – era deja un dezvoltator bine cunoscut.

Își făcuse un nume răspunzând la sute de întrebări de codare pe Quora. Și a trecut de la student la teatru la dezvoltator prolific, după ce a construit un produs care a fost achiziționat de Blackberry.

Așadar, în vara anului 2015, MPJ lucra la înălțimea domeniului său ca dezvoltator frontal la Spotify în Suedia natală.

Și atunci a decis – aparent de nicăieri – să lanseze un canal de programare YouTube.

Îmi amintesc clar că am stat în sufrageria părinților mei cu un ceai fierbinte când primul său videoclip a intrat în direct. Și bineînțeles că am dat clic pe el. Pentru că cum nu poți face clic pe un videoclip numit Fun Fun Fun?

“Buna ziua!” Strigă exuberant MPJ în primul său videoclip. „În această serie video, vă voi învăța cum să faceți programare funcțională în JavaScript.”

Nu știa niciunul dintre noi la vremea respectivă că această „serie video” se va întinde timp de 5 ani, va cuprinde mai mult de 200 de episoade și, în cele din urmă, va deveni focusul cu normă întreagă al MPJ.

Oferindu-le comunității dezvoltatorilor o serie de distracții de codare

Pe lângă programarea funcțională, MPJ a acoperit multe alte subiecte de programare.

Dupa 5 ani de functii Fun Fun Legenda de codificare
A videoclip pe Lua, un limbaj popular pentru dezvoltarea jocurilor care este predat frecvent în licee.

De-a lungul spectacolului, au existat două corpuri de încredere: energia ridicată a MPJ și culoarea părului în continuă schimbare.

1611978426 487 Dupa 5 ani de functii Fun Fun Legenda de codificare
Creatorul Redux și susținătorul React Dan Abramov a intrat în Fun Fun Function discutați React Hooks cu MPJ.

De-a lungul anilor, MPJ a făcut încrucișări cu unii dintre cei mai interesanți profesori din domeniul tehnologiei.

1611978426 249 Dupa 5 ani de functii Fun Fun Legenda de codificare
Un episod în care MPJ a făcut echipă cu Noopkat, un pasionat de coduri live-streamer și tastatură mecanică, pentru a face ceva Hărți LED pentru benzi LED cu JavaScript.

De asemenea, el a împărtășit o mulțime de idei despre cum să intrați în domeniul dezvoltării de software și despre cum să continuați să progresați în carieră.

1611978427 611 Dupa 5 ani de functii Fun Fun Legenda de codificare
MPJ vorbește despre antrenorii de carieră Ingrid Kocjan și Megan Vallee avansarea în carieră ca dezvoltator.

Toate lucrurile bune trebuie să se încheie

Așadar, astăzi, cu emoții amestecate, am urmărit videoclipul său final.

Dacă ai 15 minute, te încurajez să urmărești videoclipul – chiar dacă nu i-ai mai vizionat canalul până acum. Pentru că acesta este un master class în modul în care vă înclinați în mod responsabil și decisiv dintr-un proiect de lungă durată.

Videoclipul final Fun Fun Fun al MPJ.

Probabil că am aflat mai multe despre MPJ și despre ce fel de persoană este din acest videoclip decât am făcut-o din toate celelalte videoclipuri nebunești și gânditoare combinate.

Oricât de bun ai fi, poți totuși să te îmbunătățești

MPJ este un dezvoltator pasionat care iubește codarea și îi place să predea. Toate acestea strălucește în videoclipurile sale. Dar este și cineva care vede opera vieții sale ca fiind în mare parte neterminată.

El are smerenia de a realiza limitele propriilor sale abilități și de a continua să exploreze și să se extindă pe lângă ele.

După cum explică în videoclipul final:

„Când am început Fun Fun Function, eram încă la Spotify și a fost un pic o ieșire pentru mine să vorbesc despre meditații în timp ce eram la clădirea Spotify.

Și când am mers cu normă întreagă [on Fun Fun Function], tot ce făceam era să vorbesc despre a crea – nu a crea efectiv. Când am creat, instrumentele au facilitat crearea – suprapuneri Twitch și altele de genul acesta.

Nu mă înțelegeți greșit, acesta a fost un mod uimitor de a-mi petrece timpul. Am auzit de la mii de oameni cum i-am ajutat să devină dezvoltatori mai buni și mai inspirați, împărtășind lumii pasiunea și cunoștințele mele.

Dar cred că acum, 5 ani mai târziu, nu mai am ce să împărtășesc.

Am împărtășit toate lucrurile pe care le-am învățat în timpul meu de lucru ca programator. Și am pierdut, de asemenea, un pic din pasiunea pentru ambarcațiunea în sine, cum ar fi codarea. Și așa că nici nu pot contribui cu mult entuziasm în acest moment.

Așa că acum a venit timpul să mă întorc la locul în care sunteți cu toții “.

O apelare superioară

Cel mai important, MPJ vrea să joace un rol în abordarea unei provocări importante cu care se confruntă umanitatea – provocarea sănătății mintale.

El explica:

„Vreau să mă întorc la construirea produselor, să pun lucrurile în lume și să petrec ceva timp gândindu-mă la ce îmi pasă. Ce ar trebui să creez?

Îmi pasă de o mulțime de lucruri. Însă un lucru care iese în evidență în ultima vreme este psihologia și sănătatea mintală.

Nu vorbesc prea multe despre asta pe canal, dar când eram în adolescență, mama sa sinucis. A fost după o luptă foarte lungă cu depresia cronică și dependența de benzodiazepine.

În ultimul an sau cam așa am mers la terapie, confruntându-mă cu o mulțime de demoni interiori care au fost acolo de mulți ani. Și, pe măsură ce am făcut acest lucru, mi-am dat seama ce este o problemă mare, interesantă și importantă de sănătate mintală. Am crescut părerea că sănătatea mintală este un domeniu la care ar trebui să lucreze mai mulți oameni.

La nivel global, peste 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an. În aproape toate țările, sinuciderea este o modalitate mai obișnuită de a muri decât omuciderea – uneori de 10 sau 20 de ori mai mult. La fiecare 40 de secunde cineva se sinucide. “

Este posibil să nu mai primim videoclipuri Fun Fun Fun, dar este încurajator să știm că oameni ca MPJ lucrează din greu la marile probleme cu care se confruntă omenirea.

Și voi fi întotdeauna recunoscător pentru numeroasele informații pe care MPJ ni le-a lăsat.

Puteți naviga arhiva completă a videoclipurilor sale Fun Fun Fun aici.

Și Mattias – dacă citești asta – depășește eforturile tale viitoare. Programatorul YouTube nu va fi același fără tine.