EATX, ATX, Micro ATX și Mini ITX: Care este diferența?

EATX, ATX, Micro ATX și Mini ITX: Care este diferența?
⏱️ 6 min read

Când achiziționați un computer, fie ca unitate pre-construită, fie ca piese individuale, veți întâlni o specificație oarecum confuză. Va susține că PC-ul este „ATX” sau „Micro ATX”, fără a explica cu adevărat ce înseamnă asta. Din păcate, aceste inițialități confuze sunt foarte importante de înțeles atunci când cumpărați un computer! În timp ce obținerea unui computer greșit nu va însemna dezastru pentru dvs., ar putea împiedica orice planuri viitoare pe care le aveți cu computerul. Deci, ce înseamnă acești termeni ciudați?

Ce înseamnă această specificație

Aceste inițialisme se referă la ceea ce se numește „factorul de formă” al plăcii de bază. Plăcile de bază pot veni în toate formele și dimensiunile pentru a se potrivi într-o serie de dispozitive, de la supercalculatoare la telefoane mobile. Ca atare, este necesar să se diferențieze toate modurile diferite de realizare a plăcilor de bază.

Așa cum v-ați putea aștepta, există destul de mulți factori de formă, fiecare conceput pentru a se potrivi unui rol specific. Cu toate acestea, pentru acest articol, ne vom concentra doar pe cele pe care le veți întâlni cel mai probabil atunci când achiziționați un computer sau o placă de bază: EATX, ATX, Micro ATX și Mini ITX.

Ce înseamnă fiecare?

Pentru început, să începem cu placa de bază „standard”, care este ATX. ATX înseamnă „Advanced Technology eXtended” și a fost dezvoltat încă din 1995. Dacă dețineți sau dețineți un PC de dimensiuni normale, există șanse mari să aibă o placă de bază ATX. Acest lucru face ca ATX să fie alegerea „obișnuită” la achiziționarea unui computer sau a unei plăci de bază.

De la ATX, plăcile de bază devin fie mai mari, fie mai mici. Mergând în sus, aveți placa de bază EATX (Extended ATX), care adaugă mai mult la placa ATX și, ca urmare, este puțin mai mare. Mergând în sens invers, aveți Micro ATX care este mai mic decât ATX. După aceea este Mini ITX („Tehnologia informației eXtended”) care este chiar mai mic decât Micro ATX. Acest lucru ar putea fi confuz, deoarece placa „Micro” este mai mare decât cea „Mini”, așa că fii atent cu aceasta!

In ce fel sunt ei diferiti?

Deci, acum știm că diferența evidentă dintre aceste patru plăci de bază este dimensiunea lor: EATX este cea mai mare, urmată de ATX, apoi Micro ATX și, în cele din urmă, Mini ITX. Dar de ce avem în primul rând plăci de bază de dimensiuni diferite? Ce avantaje și dezavantaje au dimensiunile diferite?

Dimensiunea carcasei

factor-formă-caz

În primul rând, având o placă de bază mai mică vă permite să aveți un computer mai mic pe ansamblu. Dacă aruncați o privire în carcasa unui computer, veți vedea că o mare parte din înălțimea sa este ocupată doar de placa de bază. Dacă doriți un computer mai mic, este o idee bună să începeți cu o placă de bază mai mică!

Micro ATX și Mini ITX sunt opțiuni de alegere pentru persoanele care doresc computere mai mici. PC-urile mici sunt minunate dacă doriți ceva care să fie portabil sau ca server sau centru media care să nu ocupe mult spațiu. Nu uitați că componentele proiectate pentru computerele ATX s-ar putea să nu se potrivească într-o carcasă mai mică.

În mod obișnuit, o carcasă concepută pentru un anumit factor de formă poate susține și cele mai mici. De exemplu, carcasele ATX sunt deseori concepute astfel încât să poată deține și plăci de bază Micro ATX și / sau Mini ITX. Asigurați-vă că verificați specificațiile producătorului înainte de a cumpăra o carcasă pentru computer de dimensiuni diferite față de placa de bază.

Funcționalitate

Cu toate acestea, dimensiunea mai mică are un cost. Plăcile de bază mai mici sunt posibile prin eliminarea sloturilor de extensie de pe placa de bază. Rezultatul este o placă de bază care se potrivește în cazuri mai mici, dar nu are libertatea de actualizare pe care o au factorii de formă mai mari.

Schimbarea de la ATX la Micro ATX pierde unele dintre sloturile PCI. Plăcile de bază ATX vin cu aproximativ șase sloturi PCI (de obicei 3x PCI-E x16 și 3x PCI-E x1, dar acest lucru poate varia între modele), în timp ce Micro ATX vine cu aproximativ trei (1x PCI-E x16 și 2x PCI-E x1) . Acest lucru înseamnă mai puțin spațiu pentru adăugări precum grafică, sunet, captură și plăci de rețea. Plăcile Mini ITX au, de obicei, un singur slot PCI-E x16.

Uneori va exista și o scădere a sloturilor RAM. ATX la Micro ATX poate merge de la patru sloturi la două, deși acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Mini ITX vine adesea cu doar două sloturi RAM, deși unele au reușit patru. Porturile USB pot avea, de asemenea, o lovitură ca urmare a plăcii mai mici.

Desigur, opusul este adevărat: plăcile EATX mai mari vor veni cu mai multe funcționalități. Cel puțin, vor purta de obicei patru sau mai multe sloturi PCI-E x16, ceea ce le face o alegere excelentă dacă aveți planuri mari pentru porturile PCI-E. Pe scurt, dacă sunteți în căutarea unui computer cu o mulțime de porturi și opțiuni de actualizare, rămâneți cu ATX sau EATX peste opțiunile mai mici.

Cost

factor-formă-buget

Deși nu întotdeauna este cazul, computerele și plăcile de bază Micro ATX tind să fie cea mai ieftină opțiune. Dacă sunteți în căutarea unui computer în care nu aveți niciun interes să faceți upgrade sau să instalați hardware suplimentar, s-ar putea să vă puteți economisi niște bani mergând pe o placă de bază mai mică. Doar asigurați-vă că nu doriți să adăugați componente suplimentare în viitor, altfel s-ar putea să vă regăsiți achiziționând ATX mai târziu pentru a se potrivi nevoilor dvs.

Sunt plăcile mai mici „mai lente”?

În ciuda dimensiunilor lor, nu ar trebui să descoperiți că plăcile de bază mai mici „rulează mai lent” decât cele mai mari. Desigur, a deveni mai mic înseamnă că ați putea sacrifica sloturile PCI-E și RAM, ceea ce va însemna că puterea potențială a computerului este mai mică decât frații săi mai mari. S-ar putea să găsiți, de asemenea, plăci mai mici care nu se ocupă de overclocking și utilizare high-end, precum și plăcile ATX și EATX. În ceea ce privește faptul că plăcile mai mici sunt mai lente „prin natură”, totuși nu ar trebui să fie.

Bun venit la bord

Factorul de formă al unui computer poate fi un subiect confuz. Acum știi diferențele lor principale, modul în care sunt utilizate și care ți se potrivește cel mai mult.

Este factorul de formă al plăcii de bază un punct crucial de cumpărare? Sau nu face o mare diferență pentru tine? Spuneți-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x