Emulatoarele de jocuri sunt legale? Tot ce trebuie să știi

Emulatoarele de jocuri sunt legale?  Tot ce trebuie să știi
⌛ Reading Time: 4 minutes

Majoritatea jucătorilor își vor aminti primele experiențe cu emulatoarele. Aceste bucăți de software sunt miraculoase, traducând hardware-ul celor mai mari console de joc din istorie în software care poate rula pe computerul dvs. Combinați-le cu aceste lucruri mici numite ROM-uri (jocuri video copiate pe PC-uri din cartușele lor native) și aveți acces la aproape toate catalogurile de jocuri din NES până la Xbox – deși zvonurile spun că un emulator PS3 este în lucrările.

Promisiunea emulatoarelor de jocuri și a ROM-urilor este atât de seducătoare încât este ușor să vă îngropați capul în nisip în ceea ce privește legalitatea lor. Iată tot ce trebuie să știi.

Emulatoarele sunt legale

În primul rând, este important să clarificăm că emulatorul este doar software-ul care reproduce hardware-ul unei console determinate. Deci, Project 64 este un emulator N64, PCSX 2 este unul PS2, iar Dolphin este numele emulatorului GameCube. Software-ul este creat utilizând un proces îndelungat de inginerie inversă pentru a descifra modul în care funcționează o consolă dată.

Emulatoarele în sine sunt legale și, deși anumite companii de jocuri au arătat clar că nu le plac, le puteți descărca și instala fără teamă de repercusiuni legale. Cel mai relevant caz referitor la emulatoare este Sega vs. Accolade (1992), când ingineria inversă a titlurilor Genesis de la Accolade a fost considerată legală în temeiul legilor de utilizare loială.

Ce spun companiile de jocuri video

După cum vă puteți imagina, editorii de jocuri nu sunt prea dornici de emulatoare. În afară de cazul de mai sus, emulatorul PS1 Bleem! s-a confruntat cu furia Sony după ce a fost puțin prea vocală în marketingul puterilor emulatorului pentru a juca ISO-uri de joc PS1 (în esență ROM-uri, dar pentru jocuri bazate pe CD). Sony a lansat un proces, dar în ciuda conducerii Bleem! până la faliment, nu au reușit să câștige cazul.

În 2009, Nintendo a câștigat un proces împotriva unei companii care a creat un dispozitiv care permite oamenilor să joace ROM-uri Nintendo DS descărcate de pe internet. În 2003, au dat în judecată cu succes o companie din Hong Kong pentru vânzarea unui dispozitiv care făcea backup pentru jocurile Game Boy pe PC.

Cu toate acestea, Nintendo nu a lansat niciodată un caz împotriva unui emulator de consolă. Cu toate acestea, au un document detaliat pe site-ul lor explicând faptul că ROM-urile sunt ilegale și că emulatoarele le facilitează utilizarea și deteriorează compania (deși în mod esențial s-a oprit din a numi emulatorii ilegali).

Dacă dețineți deja jocul

Unul dintre miturile de lungă durată despre ROM-uri este că, dacă dețineți – sau la un moment dat dețineți – versiunea originală a jocului, atunci puteți descărca ROM-ul de pe Internet. Neadevarat. Ce puteți face este să faceți o copie de rezervă a jocului în cadrul Utilizării corecte în cazul în care originalul ar trebui distrus accidental. Nu puteți distribui copia sau ROM-ul pe care îl faceți.

În 2006, DMCA a făcut o scutire la ilegalitatea achiziționării ROM-urilor (deși un pic slab formulate), ceea ce pare să spună că, dacă hardware-ul este învechit și „nu este disponibil în mod rezonabil pe piață”, atunci puteți ocoli protecția copiei sale pentru a-l păstra. Iată informațiile relevante din DMCA:

Programe de calculator și jocuri video distribuite în formate care au devenit depășite și care necesită suportul sau hardware-ul original ca condiție de acces, atunci când eludarea se realizează în scopul păstrării sau reproducerii arhivelor a lucrărilor digitale publicate de către o bibliotecă sau arhivă. Un format este considerat învechit dacă aparatul sau sistemul necesar pentru a face perceptibilă o lucrare stocată în acel format nu mai este fabricat sau nu mai este disponibil în mod rezonabil pe piața comercială.

Alte modalități de a deține ROM în mod legal

Din punct de vedere tehnic, există alte modalități prin care puteți deține în mod legal ROM-uri, dar în realitate este puțin probabil să se întâmple. Iată posibilitățile:

  • Dacă proprietarul drepturilor de autor a făcut în mod explicit jocul disponibil în domeniul public.
  • Dacă dreptul de autor al unui joc expiră – 75 de ani de la data publicării – și nu se reînnoiește (având în vedere că majoritatea jocurilor video au fost de aproximativ 30 de ani, aveți încă o lungă așteptare).
  • Dacă ROM-ul v-a fost dat sau vândut de către proprietarul drepturilor de autor.

are-emulators-legal-zelda

Concluzie

Există o mulțime de nuanțe și puncte mai fine la care să te gândești cu emulatoarele de jocuri video și ROM-urile, dar pe scurt poate sa descărcați emulatoare, dar dvs. nu se poate descărcați ROM-uri indiferent de ce. Din punct de vedere moral, este ceva în neregulă cu descărcarea unui ROM al unui joc pe care îl dețineți în loc să faceți propria copie? Ei bine, acesta este un subiect pentru o altă zi.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.