Este Arch Linux mai bun decât Ubuntu?

Este Arch Linux mai bun decât Ubuntu?

Arch Linux și Ubuntu sunt doi jucători majori în lumea Linux. Ambele au o bază gigantică de fani, mulți oameni adoptând o poziție dură în favoarea unuia și împotriva celeilalte. Aceste distribuții au generat fiecare o întreagă familie de distribuții derivate care sunt mari jucători în sine. Dar care este mai bine? Este Ubuntu regele incontestabil și domnitor? Este într-adevăr Arch cea mai bună distribuție, rezervată elitei Linux? Răspunsul este atât un fel de da, cât și da.

Instalați și configurați

S-ar putea părea că există un câștigător clar aici. La urma urmei, Ubuntu este singura dintre aceste distribuții cu un program de instalare adecvat. Arch oferă ceva ce nici un instalator formal nu poate – personalizare completă în formă liberă

Programul de instalare complet grafic Ubuntu și DVD-urile live îl fac ideal atât pentru începători, cât și pentru cei care nu doresc să fie deranjați de jocuri și configurări cu fiecare aspect al sistemului lor. Puteți să vă faceți clic cu ghid complet la fiecare pas. Nu aveți nevoie de cunoștințe tehnice aprofundate pentru a instala Ubuntu și procesul este extrem de rapid.

Arch Bootstrapping

În schimb, Arch Linux oferă un CD de instalare live care nu vine de fapt cu un program de instalare. În schimb, include doar utilitare din linia de comandă pentru a porni un sistem Arch Linux de la zero. Rezultatul este un proces mult mai deschis, pe care îl puteți personaliza și personaliza pe parcurs. De fapt, nu va trebui să urmați în mod explicit instrucțiunile lui Arch, iar instrucțiunile lui Arch sunt departe de a fi așezate în piatră. Puteți face sistemul Arch orice doriți, dar este mult mai ușor să greșiți și este nevoie de timp pentru a ajunge la ceva pregătit pentru utilizarea zilnică.

Software disponibil

Atât Arch, cât și Ubuntu au depozite imense de software. Ubuntu, pentru că este atât de popular, este bine susținut de terți. Ca rezultat, majoritatea lucrurilor sunt testate pentru a funcționa pe Ubuntu și există multe depozite terțe, sub formă de PPA-uri Ubuntu, pentru a completa golurile.

Software-ul Ubuntu tinde să fie destul de nou, dar nu este cel mai nou absolut. Cu excepția cazului în care rulați Ubuntu LTS, nu veți simți că ați rămas prea mult în urmă, iar software-ul pe care îl obțineți este probabil destul de stabil până la lansarea acestuia.

ubuntu-software-min

Arch are un sistem de ambalare foarte simplu și nu aduce multe modificări, dacă există, la software-ul său. Datorită acestui proces simplificat, echipa Arch este capabilă să împacheteze mult mai mult software mai rapid. Este destul de neobișnuit că Arch Linux lipsește complet de ceva comun în principalele depozite.

Arch User Repository (AUR) preia aproape orice altceva. AUR este considerat unul dintre cele mai mari puncte forte ale Arch, deoarece permite utilizatorilor să împacheteze Arch și să stocheze toate pachetele într-un singur loc unificat. Nu este nevoie să instalați o grămadă de depozite externe. AUR este absolut plin de tot felul de software, inclusiv unele lucruri destul de obscure.

Multimedia și jocuri

Nu sunt prea multe de spus despre aceste două când vine vorba de suport pentru jocuri și multimedia. Amândoi sunt fantastici. De fapt, ambele ar putea fi considerate cu ușurință cele mai bune distribuții pentru multimedia și jocuri.

Ambele distribuții oferă multe dintre aplicațiile multimedia de top chiar în depozitele lor implicite. Acestea includ, de asemenea, o mulțime de extras și codecuri care asigură o experiență multimedia lină. Nu ar trebui să aveți probleme la găsirea playerului dvs. de muzică sau a centrului media preferat în niciunul dintre ele. Pentru orice omisiune, AUR și PPA-urile vă vor avea probabil acoperite.

Jocurile nu sunt mult diferite. Ubuntu este susținut oficial de Valve for Steam, dar Arch este o distribuție Linux „vanilată” atât de simplă, Steam funcționează de obicei și fără cusur acolo. Ambele distribuții oferă, de asemenea, acces simplu la cele mai recente drivere grafice atât pentru NVIDIA, cât și pentru AMD. Arch poate avea un avantaj pentru utilizatorii AMD, deoarece oferă cele mai recente versiuni de Mesa și kernel-ul Linux, dar impactul va fi probabil vizibil doar cu cele mai recente cărți absolute.

Personalizare

Personalizarea este un lucru interesant. Dacă vorbiți doar despre schimbarea aspectului desktopului, orice mediu desktop Linux se poate descurca frumos și atât Ubuntu, cât și Arch Linux au acces la o gamă largă de desktopuri.

Ubuntu Disco Desktop

Acest articol compară personalizarea sistemului de bază și, în acest sens, nu există absolut niciun concurs. Arch este câștigătorul clar.

Oferind o experiență simplificată, Ubuntu sacrifică puterea de personalizare. Dezvoltatorii Ubuntu lucrează din greu pentru a se asigura că tot ceea ce este inclus într-un sistem Ubuntu este proiectat să funcționeze bine cu toate celelalte componente ale sistemului. Mizerie cu acel ecosistem delicat și probabil că ai probleme.

Arch With Xfce

Arch este mai mult ca o cutie de Legos. Puteți alege și alege piese pentru a le utiliza și le potrivi. Acum, la fel ca la Legos, este foarte ușor să construiești ceva hidos sau de-a dreptul instabil, dar dacă ești suficient de priceput și de informat, poți crea ceva cu adevărat magnific.

Concluzie

Deci, care este mai bun? Nu există un răspuns clar acolo, deoarece ambele distribuții sunt cele mai bune în ceea ce fac. Ubuntu este cel mai bun în oferirea unei experiențe fără sens, pentru începători, care funcționează imediat ce îl instalați. Este un sistem complet caracteristic, care oferă tot ce ți-ai putea dori și nu are nevoie de multă îngrijire sau întreținere.

Pe de altă parte, Arch vă permite să vă construiți propriul sistem oricum doriți. Este rapid, ușor și foarte puternic. Cu Arch, nu veți dori niciodată software și nu veți rămâne niciodată blocat cu o configurație pe care nu ați pus-o singură. Cu toate acestea, cu Arch, toată responsabilitatea revine asupra dvs. și va trebui să vă asumați un rol activ pentru a vă asigura că sistemul dvs. funcționează ca mașina fină pe care ați proiectat-o ​​inițial.

Scroll to Top