de Nik Custodio

Explicați Bitcoin ca și cum aș fi cinci

Dacă tot nu-ți dai seama ce naiba este un bitcoin …

Explicati Bitcoin ca si cum as fi cinci

Stăm pe o bancă de parc. Este o zi grozavă.

Am un măr cu mine. Ți-l dau.

Acum ai un măr și eu am zero.

A fost simplu, nu?

Să ne uităm cu atenție la ce s-a întâmplat:

Mărul meu a fost pus fizic în mâna ta.

Știi că s-a întâmplat. Am fost acolo. Erai acolo. Ai atins-o.

Nu aveam nevoie de a treia persoana acolo pentru a ne ajuta să facem transferul. Nu a trebuit să-l tragem pe unchiul Tommy (care este un judecător celebru) să stea cu noi pe bancă și să confirme că mărul a mers de la mine la tine.

Mărul e al tău! Eu nu se poate mai dau un măr pentru că nu mai am. Nu mai pot să-l controlez. Mărul mi-a părăsit complet posesia. Acum ai control deplin asupra acelui măr. Îi poți da prietenului tău dacă vrei, iar apoi acel prieten îl poate da prietenului său. Și așa mai departe.

Deci, așa arată un schimb în persoană. Cred că este la fel, indiferent dacă îți dau o banană, o carte sau un sfert sau un bancnota de dolari….

Dar mă depășesc.

Înapoi la mere!

1612090927 747 Explicati Bitcoin ca si cum as fi cinci

Spune acum, am unul digital măr. Aici, îți voi da al meu digital măr.

Ah! Acum devine interesant.

De unde stii ca acea mărul digital care era al meu, acum este al tău și doar al tău? Gândește-te la asta pentru o secundă.

Este mai complicat, nu? De unde știi că nu i-am trimis mai întâi acel măr unchiului Tommy ca atașament de e-mail? Sau prietenul tău Joe? Sau și prietena mea Lisa?

Poate că am făcut câteva copii ale acelui măr digital pe computer. Poate l-am pus pe internet și l-au descărcat un milion de oameni.

După cum vedeți, acest schimb digital este o problemă. Trimiterea digital mere nu pare a fi trimise fizic mere.

Unii oameni de știință în domeniul computerului au un nume pentru această problemă: se numește problema dublei cheltuieli. Dar nu vă faceți griji. Tot ce trebuie să știți este că le-a încurcat de ceva timp și nu au rezolvat-o niciodată.

Pana acum.

Dar să încercăm să ne gândim la o soluție pe cont propriu.

Carti mari

1612090927 872 Explicati Bitcoin ca si cum as fi cinci

Poate că aceste mere digitale trebuie urmărite într-un registru. Este practic o carte în care urmăriți toate tranzacțiile – o carte contabilă.

Acest registru, deoarece este digital, trebuie să trăiască în propria lume și să aibă pe cineva care să se ocupe de el.

Spuneți, la fel ca World of Warcraft. Viscol, băieții care au creat jocul online, au un „registru digital” din toate săbiile de foc rare care există în sistemul lor. Deci, cool, cineva ca ei ar putea ține evidența merelor noastre digitale. Minunat – l-am rezolvat!

Probleme

Există totuși o problemă:

1) Ce se întâmplă dacă un tip de peste Viscol a creat mai multe? El ar putea adăuga doar câteva mere digitale la soldul său oricând dorește!

2) Nu este exact ca atunci când eram pe bancă într-o zi. Atunci eram doar noi doi. A trece prin Viscol este ca și cum ai atrage unchiul Tommy (tert) în afara instanței (am menționat că este un judecător faimos?) pentru toate tranzacțiile noastre pe bancă. Cum îți pot preda mărul digital ție, cum știi – în mod obișnuit?

Există vreo modalitate de a replica îndeaproape banca noastră de parc, doar tu-și-eu, tranzacție digital? Pare cam dur …

Soluția

Explicati Bitcoin ca si cum as fi cinci

Dacă am da acest registru – pentru toata lumea? În loc ca registrul să locuiască pe un computer Blizzard, acesta va trăi în computerele tuturor. Toate tranzacțiile care au avut loc vreodată, din toate timpurile, în mere digitale vor fi înregistrate în ea.

Nu poți să-l înșeli. Nu vă pot trimite mere digitale pe care nu le am, pentru că atunci nu ar fi sincronizeaza-te cu toată lumea din sistem. Ar fi un sistem greu de învins. Mai ales dacă a devenit foarte mare.

În plus, nu este controlat de o persoana, așa că știu că nu este nimeni care să poată decide să-și dea mai multe mere digitale. Regulile sistemului erau deja definit la început. Și codul și regulile sunt sursa deschisa. Este acolo pentru oamenii inteligenți să contribuie, să mențină, să securizeze, să îmbunătățească și să verifice.

Puteți participa și la această rețea și puteți actualiza registrul și asigurați-vă că toate verifică. Pentru necazuri, ai putea primi 25 de mere digitale ca rasplata. De fapt, aceasta este singura modalitate de a crea mai multe mere digitale în sistem.

Am simplificat destul de mult

… dar acel sistem pe care l-am explicat există. Se numește Protocolul Bitcoin. Și acele mere digitale sunt „Bitcoins” în cadrul sistemului. Extravagant!

Deci, ai văzut ce s-a întâmplat? Ce permite registrul public?

1) Este open source îți amintești? Numărul total de mere a fost definit în registrul public la început. Știu suma exactă care există. În cadrul sistemului, Știu că sunt limitate (rar).

2) Când fac un schimb, acum știu asta digital măr certificabil mi-a părăsit posesia și acum este complet a ta. Obișnuiam să nu pot spune asta despre lucrurile digitale. Acesta va fi actualizat și verificat de registrul public.

3) Pentru că este un registru public, Nu aveam nevoie de unchiul Tommy (terță parte) pentru a mă asigura că nu am înșelat, nu am făcut copii suplimentare pentru mine sau nu am trimis mere de două ori sau de trei ori …

În cadrul sistemului, schimbul unui digital mărul este acum la fel ca schimbul de fizic unu. Acum este la fel de bine ca să vezi un fizic măr lasă-mi mâna și coboară în buzunarul tău. Și la fel ca pe banca parcului, schimbul a implicat doi oameni numai. Tu și pe mine – Nu aveam nevoie de unchiul Tommy acolo ca să-l facem valabil.

Cu alte cuvinte, este se comportă ca un obiect fizic.

Dar știi ce e cool? Este încă digital. Acum ne putem descurca 1.000 de mere, sau 1 milioane de mere, sau chiar .0000001 mere. Îl pot trimite printr-un clic de buton și îl pot lăsa în continuare digital buzunar dacă aș fi fost în Nicaragua și ați fi fost tot drumul în New York.

Pot chiar să fac alte lucruri digitale plimbare deasupra dintre aceste mere digitale! La urma urmei, este digital. Poate că pot atașa un text pe el – o notă digitală. Sau poate pot atașa lucruri mai importante; cum ar fi un contract, un certificat de stoc sau o carte de identitate …

Deci, este minunat! Cum ar trebui să tratăm sau să prețuim aceste „mere digitale”? Sunt destul de utile, nu-i așa?

Ei bine, mulți oameni se ceartă acum. Există dezbateri între această și acea școală economică. Între politicieni. Între programatori. Nu le asculta pe toate. Unii oameni sunt deștepți. Unii sunt dezinformați. Unii spun că sistemul merită mult, unii spun că de fapt merită zero. Un tip a pus de fapt un număr greu: 1.300 USD pe măr. Unii spun că este aur digital, unele a valută. Alții spun că sunt la fel ca lalelele. Unii oameni spun că va schimba lumea, unii spun că este doar un moft.

eu am propria mea opinie despre.

Totuși, asta este o poveste pentru altă dată. Dar băiete, acum știi mai multe despre Bitcoin decât majoritatea.

Recomandă citirea (actualizat 2017)

„Nu înțelegi Bitcoin pentru că crezi că banii sunt reali” de Maria Bustillos este o citire bună de urmărire.

De asemenea, puteți citi mai multe despre Ethereum și contracte inteligente aici. Bucurați-vă!

Explicati Bitcoin ca si cum as fi cinci