Facebook susține că ar putea fi forțat să pună capăt operațiunilor în Europa

Facebook susține că ar putea fi forțat să pună capăt operațiunilor în Europa

GDPR ne-a informat că Europa este serioasă în ceea ce privește protecția datelor și confidențialitatea. Site-urile din întreaga lume au fost reajustate pentru aceste reglementări. Facebook, însă, pare să creadă că ar trebui să fie liber să facă cu datele clienților așa cum dorește, dar nu este în regulă cu Comisia pentru protecția datelor din Irlanda. Acest lucru a lăsat Facebook să spună că ar putea fi forțat să înceteze operațiunile în Europa dacă nu i se permite să transfere date în întreaga lume așa cum dorește.

Depunerea instanței Facebook la Dublin

Pentru a fi clar, deși acest lucru se referă la protecția datelor, nu este numit o încălcare a GDPR. În august, DPC irlandeză a emis o comandă preliminară care va opri transferul de date despre clienții europeni către servere din Statele Unite. Acest lucru se datorează îngrijorărilor cu privire la supravegherea datelor de către guvernul SUA.

Facebook s-a întors și a intentat un proces pentru a contesta interdicția. Într-o declarație jurată depusă săptămâna aceasta, a acuzat comisarul irlandez pentru protecția datelor de prejudecăți și lipsă de corectitudine, menționând că companiilor tehnologice similare nu li se cerea să facă același lucru. Acesta a adăugat că această hotărâre îl va obliga să abandoneze operațiunile din Europa și să lase 410 milioane de utilizatori Facebook și Instagram fără servicii.

„Nu este clar să [Facebook] cum, în aceste condiții, ar putea continua să furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE ” a scris Yvonne Cunnane, Șeful protecției datelor din Irlanda și consilier general asociat al Facebook Irlanda, într-o declarație jurată jurată.

Cunnane se plânge, de asemenea, că Facebook a primit doar trei săptămâni pentru a răspunde la hotărârea DPC irlandeză. Ea se referă la această cronologie ca fiind „vădit inadecvată” și spune că rețeaua socială nici măcar nu a fost contactată înainte de pronunțare.

Există îngrijorări suplimentare cu privire la faptul că această hotărâre a fost luată unilateral de comisarul irlandez pentru protecția datelor, Helen Dixon. „Faptul că o persoană este responsabilă pentru întregul proces este relevant pentru [Facebook’s] îngrijorări, în ceea ce privește inadecvarea procesului de investigație angajat și independența procesului final de luare a deciziilor ”, a scris Cunnane.

Există, de asemenea, o plângere potrivit căreia Facebook este singura mare companie de tehnologie chemată, totuși Cunnane se plânge că alții folosesc metode similare pentru a transfera date din UE în SUA

„Acest lucru dă naștere la o înțelegere care [Facebook] nu este tratat în mod egal “, susține Cunnane. “Dacă [Facebook] singur fiind investigat și supus unei suspendări a transferurilor de date către SUA, acest lucru ar putea crea o denaturare gravă a concurenței. ”

Noutăți Site-ul Facebook Europa

Un purtător de cuvânt al Facebook a răcit ușor limba, susținând că „Facebook nu amenință să se retragă din Europa”. Depunerea în instanță a lui Cunnane explică pur și simplu că „Facebook și multe alte companii, organizații și servicii, se bazează pe transferurile de date între UE și SUA pentru a-și opera serviciile”.

Rezultatul depunerii instanței pe Facebook

Un judecător a permis această provocare a Facebook-ului și a suspendat interzicerea transferurilor de date, totuși DPC poate contesta decizia dacă dorește.

Cunnane a menționat, de asemenea, că 410 milioane în Europa folosesc Facebook și Instagram pentru libertatea lor de exprimare. În plus, compania a generat vânzări de 208 miliarde EUR pentru companiile care folosesc site-ul de socializare pentru afaceri.

Modelul de afaceri Facebook transferă date în întreaga lume, ceea ce îi permite să direcționeze utilizatorii cu reclame precise, specifice. Dacă nu este permis să transferați date în SUA, aceasta va afecta veniturile companiei.

Michael Veale, un cercetător în domeniul tehnologiei de la University College din Londra, a declarat pentru VICE News: „Ideea că Facebook s-ar retrage de pe piața europeană este o absurditate absurdă pe care nu cred că o crede cu adevărat nimeni”.

Dacă preferați să nu vă ocupați de drama Facebook, încercați aceste cinci alternative Facebook.

Scroll to Top