Faceți backup cu ușurință a partițiilor dvs. în Linux cu Apart GTK

Faceți backup cu ușurință a partițiilor dvs. în Linux cu Apart GTK

Dacă aveți copii de siguranță complete ale partiției, vă puteți restabili datele sau chiar sistemul de operare atunci când apare un dezastru. Problema principală este crearea backupului partiției. Majoritatea instrumentelor pentru backupul discurilor și partițiilor pe Linux se simt complicate. Unii se așteaptă să folosiți comenzi în terminal. Alții vin cu interfețe de școală veche sau folosesc limbaj criptic. Din fericire, există Apart GTK.

În afară de GTK este o interfață grafică pentru partclone care vă permite să clonați partițiile pe copii de rezervă ale imaginilor comprimate. Apoi, le puteți recupera rapid și ușor din acele copii de rezervă ori de câte ori doriți. Să vedem cum vă puteți păstra datele în siguranță cu Apart GTK.

Instalare

Dacă sunteți pe Ubuntu sau o distribuție compatibilă, Apart GTK este disponibil în depozitele implicite. Puteți să-l căutați și să-l instalați din Software Center sau cu următoarea comandă într-un terminal:

Când procesul se încheie, veți găsi Apart GTK printre restul aplicațiilor dvs.

Faceți backup partiției

Găsiți și deschideți aplicația Apart din meniul Aplicații. Vă va solicita să introduceți parola de administrare. În afară de GTK are nevoie de acces complet la discuri și partiții pentru a putea copia fiecare bit de date de pe ele.

Partiții de rezervă în Ubuntu cu autentificare aparte Gtk

În stânga Apart GTK, veți vedea o listă cu toate partițiile din sistemul dvs. Aveam multe dispozitive de stocare pe computerul nostru de testare, deci lista este lungă. Pentru computerul dvs., puteți găsi doar una sau două intrări.

Faceți clic pe partiția pe care doriți să o copiați. Pentru noi a fost „sda2”.

Faceți partiții de rezervă în Ubuntu cu Apart Gtk Alegeți partiția

Notă: În afară de GTK nu poate clona partiția de sistem a sistemului de operare activ. Trebuie să porniți cu un CD live pentru a putea face backup pentru partiția de sistem.

În partea de sus a ferestrei Apart GTK, veți vedea detalii despre partiția aleasă, precum și două opțiuni: Clonare și Restaurare. Faceți clic pe „Clonați” pentru a o face. Apoi, introduceți un nume în câmpul Nume backup.

Partiții de rezervă în Ubuntu cu numele de rezervă Apart Gtk

Puteți alege metoda de compresie pe care o preferați din meniul derulant Compresie. Zst ar trebui să fie preselectat – este, în general, cea mai bună combinație de compresie și viteză. Apoi, faceți clic pe meniul derulant de lângă directorul Backup și selectați folderul în care doriți să stocați copia de rezervă.

Partiții de backup în Ubuntu cu directorul de backup Apart Gtk

Faceți clic pe „Creați imagine” în dreapta jos și așteptați. Procesul are nevoie de ceva timp, în funcție de viteza procesorului și a dispozitivului de stocare selectat, precum și de dimensiunea totală a datelor care trebuie copiate.

Partiții de rezervă în Ubuntu cu rularea de rezervă Apart Gtk

În prezent, există o eroare cu Apart GTK care împiedică actualizarea barei de proces. În afară de o actualizare a indicației Timp scurs, bara de progres părea blocată (deși rulează în backend).

Puteți confirma că rulează într-adevăr verificând fișierul de ieșire. Dacă crește continuu în dimensiune, atunci știți că funcționează normal. După finalizarea copiei de rezervă, Apart GTK își va actualiza fereastra pentru a vă informa că procesul de clonare s-a finalizat cu succes.

Partiții de backup în Ubuntu cu Backup Apart Gtk finalizat

Restabilirea backupului partiției

Încă o dată, este mai bine să nu restaurați o copie de rezervă pe partiția activă. În afară de asta, restaurarea copiei de rezervă cu Apart GTK este ușoară.

În Apart GTK, alegeți partiția în care doriți să restaurați copia de rezervă din lista din stânga. Faceți clic pe butonul Restore din partea dreaptă sus a ferestrei Apart GTK. Selectați fișierul imagine din care doriți să restaurați.

Partiții de rezervă în Ubuntu cu imaginea de restaurare Apart Gtk

Faceți clic pe „Restore Partition” din partea dreaptă jos a ferestrei Apart GTK. În afară de GTK vă va informa că restaurarea imaginii dvs. va suprascrie toate datele de pe partiția aleasă. Verificați de două ori că ați selectat-o ​​pe cea corectă și faceți clic pe „Restore” pentru a continua recuperarea copiei de rezervă.

Partiții de rezervă în Ubuntu cu partiția de suprascriere Gtk Apart

Când procesul se încheie, veți găsi conținutul copiei de rezervă în partiția selectată. Dacă a fost o partiție de sistem, ca în cazul nostru, prin repornirea computerului pe acel sistem de operare, va reveni la punctul în care ați făcut inițial backupul.

În afară de GTK este probabil cel mai prietenos instrument pentru backupul unei partiții. Funcționează și pentru partițiile Windows, făcându-l unul dintre cele mai bune instrumente pentru medii cu boot dual.

Legate de:

  • Cele mai bune 10 instrumente de compresie pentru Linux
  • 7 dintre cele mai bune instrumente de curățare a sistemului Linux
  • Cum se face backup pentru fișiere pe Google Drive pe Linux
Scroll to Top