de Lukasz Lysakowski

Faceți-l nou: istoria designului Silicon Valley

Faceti l nou istoria designului Silicon Valley

Am citit recent „Make it New” de Barry M. Katz și sunt convins că este o lectură obligatorie pentru orice designer de produse digitale.

Make It New urmărește rolul designului în Silicon Valley.

Este povestea modului în care un grup de designeri excluși din Silicon Valley au transformat domeniul designului. Acesta este modul în care au susținut și avansat designul de la decorarea carcaselor hardware până la conducerea strategică. Este istoria modului în care acești designeri au definit noi domenii de proiectare în cadrul Hewlett-Packard, Ampex, Apple și o nouă rasă de consultanțe de proiectare a produselor.

Designerii din Silicon Valley au devenit lideri ai tuturor domeniilor noi: interacțiunea și proiectarea (digitală) a produselor. Câmpuri ignorate de publicitatea tradițională și designul grafic. Ca atare, au fost liberi să exploreze ergonomia computerelor fizice și interacțiunea interfețelor virtuale. Constrângerile și tradițiile anterioare nu s-au aplicat. În schimb, creativitatea lor a creat noul câmp al experiențelor interactive prin fuzionarea ingineriei cu științele umaniste.

Designul din Silicon Valley a fost, de asemenea, definit de libertatea designerilor de a se deplasa între institute de cercetare, corporații și lansarea propriilor magazine precum broasca, IDEO și Lunar. Această rețea de oportunități a dus la un transfer fluid de cunoștințe între întreaga industrie. Noile abilități învățate într-un domeniu au fost avansate în următorul. Cunoștințele au crescut pe măsură ce designerii au sărit în noi oportunități și au colaborat. Experiența de proiectare diferită s-a intersectat și a creat noi modele de interacțiune și interfețe.

O sursă importantă de inovație de proiectare a zonei din Golful San Francisco este învățământul superior de pe coasta de vest. Primul val de designeri postbelici a participat la Art Center College of Design din Los Angeles; o școală axată pe design industrial, ilustrație, fotografie și publicitate. A instruit mulți veterani de după război care au devenit prima generație de designeri din Silicon Valley. În South Bay, la mică distanță unul de celălalt, Stanford și San Jose State University au adăugat în amestec designeri teoretici și tehnici. În dealurile Oakland și Dogpatch-ul din San Francisco, California College of Art a adăugat un nou grup de designeri instruiți în interacțiune și afaceri.

Designul din Silicon Valley este mult mai bogat decât doar Steve Jobs și Moggridge. Include persoane precum Carl Clement, care în 1951 a fost primul designer la HP. El a redefinit produsele HP introducând standardizarea în toate produsele. Interfața finală a produselor hardware s-a născut din introducerea sa de brainstorming și cercetarea utilizatorilor în procesul de produs. Tehnici pe care le considerăm acum standard, dar în 1951 au fost revoluționare.

Desigur, armata și guvernul au fost actori cheie în creșterea inovației tehnologice în Silicon Valley. Guvernul federal a ajutat neintenționat, deoarece a sponsorizat dezvoltarea computerelor care, în schimb, au cerut proiectanților să devină mai umani. Make It New atinge rolul guvernului care modelează bazele calculelor.

Istoria designului din Silicon Valley este multithread și mai profundă decât se spune în presa populară. Make It New este o imagine de ansamblu excelentă asupra evoluției designului în zona Bay. Cartea se încheie nu în trecut, ci în prezent, întrucât atinge rolul AirBnB, Facebook și al startup-urilor în crearea următoarei generații de inovații de design Bay Area.

Faceți-l nou: istoria designului Silicon Valley De Barry M. Katz. MIT Press 2015. 280 de pagini.

Fă-l nou
Rolul designului în formarea ecosistemului de inovație din Silicon Valley.mitpress.mit.edu