Faceți muzică frumoasă cu Linuxsampler – un sampler audio cu sursă deschisă

Faceți muzică frumoasă cu Linuxsampler - un sampler audio cu sursă deschisă
⌛ Reading Time: 5 minutes

Muzica eșantionată de sunet este o veste veche, este adevărat, întrucât muzicienii probează sunete și le cântă ca muzică de-a lungul deceniilor. Această tehnologie aflată în mâinile cetățenilor obișnuiți este totuși ceva relativ nou. Eșantioanele erau folosite hardware și costisitoare; acum puteți obține chiar unul gratuit.

Linuxsampler, în ciuda numelui său, este de fapt un proiect de eșantionare cu platformă deschisă și open-source care acoperă Linux, Windows și Mac OS X.

În acest articol, vă vom arăta cum să testați și să configurați instrumentele cu Linuxsampler și, ca bonus, acoperiți crearea unui instrument retro drumbox.

Instalarea Linuxsampler

În acest caz, instalăm Linuxsampler pe Mac, dar procesul este similar pentru alte platforme.

Linuxsampler nu este un singur program, ci o suită de programe care rulează toate în același timp. Mai întâi trebuie să instalați binarele JACK2 pe care le puteți găsi aici. JACK2 este un program de rutare care ajută la direcționarea sunetului din sampler.

Următorul instalează „Not A Hat” MIDI Patchbay de aici. Acest lucru vă va ajuta să direcționați orice dispozitiv MIDI pe care îl aveți către și de la Linuxsampler.

Acum, bitul important. Descărcați și instalați fișierul Binarele backend Linuxsampler de aici. După ce ați instalat tot backend-ul, puteți obține fișierul Binare fantasia front end de aici, cu excepția cazului în care, desigur, este deja inclus în instalare.

linuxsampler-logo

Instalarea include plugin-uri VST și AU (cel puțin pe Mac), astfel încât să puteți conecta Linuxsampler la software-ul dvs. DAW pentru a face muzică.

Rularea Linuxsampler

Nu este o afacere one-shot. Trebuie să rulați toate programele software în același timp, pornindu-le în ordinea corectă. Mai întâi rulați JACKpilot și lăsați-l să ruleze în fundal.

linuxsampler-jack-running

Apoi deschideți un terminal și tastați:

Vi se va cere să introduceți parola de administrator, iar apoi backend-ul va rula și va rula în fundal. Luați o notă a adresei serverului de rețea LSCP pe măsură ce trece. Valoarea implicită este 0.0.0.0:8888.

Acum puteți rula Fantasia, capătul frontal. Probabil veți primi un mesaj care să spună că nu puteți accesa baza de date a instrumentului. Acest lucru nu intră în sfera acestui scurt tutorial. Deocamdată, faceți clic pe OK.

Faceți clic pe butonul cog din dreptul dispozitivelor MIDI și creați unul. Faceți același lucru cu dispozitivele audio. Acceptați doar valorile implicite ale sistemului.

linuxsampler-midi-audio

Apoi rulați MIDI Patchbay și configurați intrarea MIDI ca tastatură USB MIDI și ieșire MIDI ca Linuxsampler.

linuxsampler-midipatchbay

Acum, înapoi în Fantasia, puteți încărca un instrument în Linuxsampler făcând clic pe pictograma roată din canal / panoul de instrumente din centru. Faceți clic pe butonul Load Instrument de deasupra canalului. Navigați la locul în care aveți stocate câteva instrumente GIG, SF2 sau SFZ și încărcați unul.

linuxsampler-load-instrument

Când cânți la tastatură, instrumentul ar trebui să cânte. În funcție de dimensiunea eșantioanelor, de viteza mașinii dvs. etc., latența este o problemă, dar îți vine ideea.

linuxsampler-all-ready

Notă: dacă MIDIpatchbay este o problemă pentru dvs. și doriți un alt mod de a lega o tastatură MIDI de sampler, există un ghid util aici.

Realizarea unui Retro Drumbox

Primul pas în crearea propriilor instrumente din eșantioane este să rulați Gigedit, parte a instalării Linuxsampler.

Pentru a crea o cutie de tambur retro, găsiți mai întâi câteva mostre. Mașina este o arhivă de aproape orice mașină electronică de tobe, așa că aproape sigur veți găsi acolo ceva care vă va entuziasma. Găsiți arhiva aici.

Pentru acest experiment, vom crea o replică a Roland CR-68 CompuRhythm, o antică casetă retro, care ar costa foarte mulți bani dacă ați dori să cumpărați unul. În Gigedit din fila Instrument, faceți dublu clic pe numele „Instrument fără titlu” și redenumiți-l „Roland CR-68 CompuRhythm”.

linuxsampler-gigedit-rename-group

Acum faceți clic pe fila Samples și faceți clic dreapta pe zona de sub numele grupului și selectați „Add Sample (s)”.

linuxsampler-gigedit-add-sample

Navigați la directorul în care se află mostrele dvs., în acest caz Directorul mașinii sub „R” pentru Roland CR-68 CompuRhythm. Selectați toate mostrele făcând clic pe prima, ținând apăsată tasta „Shift” și făcând clic pe ultima. Apăsați OK.

Acum selectați o cheie pentru fiecare eșantion. Faceți clic dreapta în caseta gri peste tastele de pe ecran și selectați „+ Adăugați”. Aceasta va adăuga o hartă de taste.

linuxsampler-gigedit-keyboard-region

Câmpul eșantion din partea dreaptă sus va spune acum NULL. Trageți eșantionul în acest câmp și va fi atribuit cheii respective. Repetați pentru toate mostrele, alegând tastele într-un rând de-a lungul tastaturii pentru a reprezenta fiecare probă a cutiei de tambur.

linuxsampler-gigedit-all-done

Când ați terminat, selectați „Fișier -> Salvare ca …” și salvați fișierul în directorul în care vă stocați instrumentele GIG. Încărcați-l în Linuxsampler așa cum este detaliat mai sus și puteți juca drumbox pe tastele pe care le-ați atribuit. Urmăriți-le folosind software-ul DAW precum Reaper și puteți face muzică de dans retro!

Ați avut experiență cu Linuxsampler? Mai sunt lucruri pe care ați dori să le puteți face cu eșantionarea? Vă rugăm să ne anunțați în comentariile de mai jos.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.