Firefox Quantum: Browser-ul creat pentru viitor

Firefox Quantum: Browser-ul creat pentru viitor

Nu sunt prea conștient de confidențialitate și nici nu urăsc ecosistemul Google. Prin urmare, Firefox nu a reușit niciodată să mă cucerească. Cu toate acestea, odată cu introducerea Firefox Quantum, Am fost unul dintre cei mai dornici utilizatori care l-au încercat. A promis o viteză uimitoare, un nou design minimal și o grămadă de modificări care vor face ca Firefox să meargă cap la cap împotriva celorlalte browsere (sau Chrome, în special).

A reușit deci Mozilla să îndeplinească promisiunea? Ei bine, am folosit Firefox Quantum de la lansare și sunt plăcut surprins de performanța, designul și stabilitatea sa. Astăzi, să vedem unde se află noul Firefox și dacă merită să aruncăm o privire sau nu.

Viteza Firefox Quantum

Din experiența mea, aș spune că este mult mai rapid decât Firefox anterior. Nu doar viteza de încărcare a paginii, ci navigarea, deschiderea / închiderea filelor, meniul și aproape totul este mai rapid. Cu toate acestea, compararea Firefox Quantum cu oricare dintre browserele disponibile este foarte dificilă, dacă nu imposibilă. Noul Firefox știe să profite din plin de hardware-ul dispozitivului dvs., dar alte browsere profită doar parțial.

Știu că este confuz, motiv pentru care este important să știm cum gestionează procesele Firefox Quantum. Lasă-mă să te ajut să înțelegi mai departe.

Modul în care Firefox Quantum utilizează resursele

Pentru a vă fi mai ușor, voi compara gestionarea proceselor Chrome și Firefox. Când deschideți o filă nouă în Chrome, va fi nevoie de un bloc separat de memorie RAM pentru a stoca procesul și va spune unuia dintre nucleele procesorului să se ocupe de acest proces. Ori de câte ori deschideți o filă nouă, aceasta va repeta același proces, deschizând practic un proces complet nou pentru fiecare filă.

În captura de ecran de mai jos puteți vedea că Chrome a deschis șapte procese pentru cele șapte file pe care le-am deschis.

Există două defecte în acest proces. Deoarece un nou bloc de RAM este utilizat pentru fiecare proces, Chrome folosește RAM considerabil mai mare (motivul pentru care are probleme de memorie). În plus, doar un singur procesor CPU este dedicat procesului, astfel încât cea mai mare putere pe care o poate obține vreodată este limitată la puterea unui singur nucleu.

Când deschideți o filă în Firefox Quantum, este nevoie de un bloc de RAM pentru a stoca procesele de filă, apoi procesul este împărțit în părți și fiecărui nucleu disponibil al procesorului i se spune să proceseze acele părți simultan. Cu toate acestea, se va deschide până la patru procese în mod implicit și apoi va salva alte file în aceleași blocuri de memorie.

Imaginea de mai jos arată că Firefox a deschis patru procese în afară de cele două procese principale, chiar dacă am șase file deschise.

firefox-cuantică-revizuire-firefox-procese

Deoarece procesele limitate sunt deschise simultan, Firefox Quantum folosește mult mai puțină memorie. După cum a spus Mozilla, folosește cu 30% mai puțină memorie decât Chrome. În plus, toate procesoarele CPU disponibile sunt utilizate pentru a rula un proces; prin urmare, Firefox primește mai multă putere pentru a accelera încărcarea paginii și pentru a menține lucrurile stabile.

Pe scurt, indiferent dacă aveți un procesor cu două nuclee sau opt nuclee, Chrome va putea profita doar de un singur nucleu pentru a porni un singur proces. Pe de altă parte, Firefox Quantum va funcționa întotdeauna mai repede cu cât PC-ul dvs. este mai puternic. În viitor, chiar dacă veți obține un procesor cu douăzeci de nuclee, Firefox va putea profita din plin de acesta, spre deosebire de alte browsere. Acesta este motivul pentru care este browserul pentru viitor.

Interfața utilizatorului Firefox Quantum

Interfața Firefox Quantum este cu siguranță modernă, așa cum ar trebui să arate un nou browser. Este elegant, minimal și, totuși, oferă o personalizare uimitoare pe care ne-a plăcut întotdeauna la Firefox. În opinia mea, este mai mult un amestec de Chrome și Microsoft Edge UI, dar mai funcțional. Tranzițiile sunt netede, nu se bâlbâie și tot ce ai nevoie este chiar în fața ta.

firefox-quantum-review-interface

Se pare că Mozilla s-a concentrat strict asupra asigurării faptului că nu trebuie să învățați o interfață nouă. Totul magic pare a fi în locul perfect unde se prezice a fi. Deși, am găsit că meniul principal este puțin aglomerat, dar este mult mai funcțional decât cel anterior cu butoane mari.

Ca să nu mai vorbim de acei monștri cu totul drăguți care apar pentru a vă ghida cu diferite aspecte ale browserului. Cui nu-i place ceva de curățenie în timp ce navighează pe web, nu?

firefox-quantum-review-cute-monsters

Funcții noi în Firefox Quantum

Viteza uimitoare și noua interfață cu utilizatorul ar trebui să fie suficiente pentru a vă determina să încercați Firefox Quantum, deși există și câteva funcții noi care fac Firefox mai interesant.

Instrument de captură de ecran: Există un instrument de captură de ecran surprinzător de intuitiv care vă permite să faceți diferite tipuri de capturi de ecran și să le descărcați sau să le partajați cu ușurință.

firefox-quantum-review-screenshot-tool

Blocați majoritatea tipurilor de trackere: Firefox blochează automat majoritatea tipurilor de trackere cunoscute în navigarea privată și chiar și în navigarea normală, dacă este configurat.

firefox-quantum-review-tracking-protection

Afișați conținut interesant în noua filă: În afară de site-urile dvs. vizitate, Firefox afișează și articole populare, meme și mai multe informații despre Mozilla.

Limita proceselor de control: Dacă aveți o memorie RAM mai mare, puteți crește și limita totală a proceselor pentru o navigare chiar mai rapidă. Accesați „Meniul principal -> Opțiuni -> General” și veți găsi opțiunea sub titlul „Performanță”.

firefox-cuantice-revizuire-control-procese

Copiați adresa URL: Există un buton lângă bara de adrese care vă permite să copiați rapid adresa URL.

firefox-quantum-review-copy-link

Verdictul meu

Mozilla a făcut un pas îndrăzneț creând Firefox de la zero și sunt sigur că va da roade în viitorul apropiat. În prezent, este singurul browser care poate profita din plin de resursele dvs. hardware și le poate utiliza în mod optim. Dacă viteza și interfața minimă contează pentru tine, atunci cu siguranță merită încercat Firefox Quantum. Ca să nu mai vorbim, Firefox are încă un accent strict pe confidențialitate și personalizare.

Din păcate, Firefox a trebuit să renunțe la suportul pentru unele dintre vechile extensii pentru a face acest salt. Dacă extensia necesară nu este acceptată de Firefox Quantum, puteți aștepta puțin până când este disponibilă o alternativă.