Videoclipurile de pe web vor crește mult timp. În timp ce încorporarea videoclipurilor Instagram și Youtube este simplă, există din ce în ce mai multe situații – ca multe cazuri de utilizare a comerțului electronic – care necesită o abordare personalizată a difuzării videoclipurilor.

Când vine vorba de setarea unei conducte de procesare și livrare video, prima decizie de luat este despre formatele video de difuzat. Aspecte precum UX, asistență (browsere și sisteme), eficiența compresiei sau viteza de codare sunt probabil relevante pentru această alegere.

Pe baza mea experiență în optimizarea media pentru companiile web, Încerc să evidențiez aici principalele aspecte de luat în considerare. Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni simple de transcodare și optimizare folosind ffmpeg, puteți verifica și Acest articol.

Containere și codecuri

Spre deosebire de formatele obișnuite de imagine, este foarte important să fii conștient de diferența dintre container și standardul de codare. Extensia de fișier ne spune care container, dar nu ce codec este utilizat. Iar standardul urmat pentru a codifica clipul va determina dacă acesta este acceptat de browser sau de sistem.

De exemplu, în timp ce formatul video acceptat universal pentru web folosește un container mp4 și standardul H264 pentru codificare, nu fiecare fișier mp4 este acceptat universal, deoarece poate fi codat sub un alt standard, cum ar fi H265.

Devine chiar mai complex cu rata de biți adaptivă (ABR), care aduce cel mai bun mod de a fi receptiv la capacitățile de rețea și dispozitiv ale utilizatorului.

Să vedem principalele combinații de containere și standarde de codificare și livrare și diferențele dintre acestea în ceea ce privește suportul, eficiența compresiei, viteza de codificare și experiența utilizatorului.

Videoclip progresiv

H264 / AVC

Formatul King pentru video are un container mp4 cu codare H264 / AVC. Uneori îl veți găsi într-un container m4v (format implicit în Handbrake), un derivat mp4 dezvoltat de Apple pentru videoclipuri H264 cu protecție DRM.

Fiecare browser și sistem – și aplicații native atât în ​​iOS, cât și în Android – acceptă acest format. Este alegerea sigură pentru a evita problemele de compatibilitate.

Mai mult, aproape orice dispozitiv, de la desktop la mobil, oferă suport pentru accelerarea hardware pentru H264. Este rapid de codificat și decodat.

Pe scurt, codificarea și livrarea acestui format este foarte ușoară. Ca și pentru imagini, puteți insera pur și simplu linkul către videoclip folosind HTML5 și va funcționa cu orice browser de acolo.

Problemele pot apărea pentru rezoluții prin VGA, o calitate vizuală bună -bitează aproximativ 2000 kbps și peste- și o durată de câteva secunde. Atunci când este vizualizat printr-o rețea mobilă – în multe regiuni, de asemenea, în conexiuni la domiciliu în timpul orelor de vârf – poate suferi tarabe și refuz. Alternativa de reducere a calității va produce artefacte cum ar fi neclaritatea, țânțarii sau blocajele.

H265 / HEVC

Folosind același container și codare H265 / HEVC, găsim un format video puternic care oferă o eficiență de compresie mult mai mare (cu aproximativ 50% mai ușor) și mult mai puțin risc de alte artefacte decât estomparea. Problema acestui format este că asistența este limitată la dispozitivele Apple, care includ redevențe mari în prețul lor. Aproape doar aplicațiile Safari și iOS o vor putea folosi. Dacă aveți mulți utilizatori de iPhone sau Mac, îl puteți include cu o rezervă la H264. Experiența pentru ei va fi mai bună.

Chiar și cu accelerarea hardware-disponibilă aproape numai pe dispozitivele Apple- complexitatea mai mare a acestui format înseamnă că codificarea este semnificativ mai lentă, astfel încât producerea variantelor pentru livrare necesită mai multă calcul și mai mult timp.

VP9

Acesta este răspunsul gratuit de la Google cu sursă deschisă. În loc de mp4, folosește containere webm, practic un container mkv, dar setând standardul de codare la VP8 sau VP9. În aduce beneficii similare cu H265, poate puțin mai puțin eficient, dar încă mult mai mult în comparație cu H264. Din nou, permite reducerea greutății cu un risc mult mai mic de artefacte, altele decât estomparea. Viteza de codare este similară cu H265, care este lentă. Viteza de codare poate fi ceva de care să ții cont, în special într-o conductă de transcodare internă.

Observați că, deși există o versiune anterioară (VP8) cu același suport, nu o recomandăm deloc, deoarece nu adaugă niciun beneficiu H264, care este deja acceptat universal. Utilizarea webm este justificată numai cu codificarea VP9.

Desigur, suportul pentru webm este limitat la lumea Google. Asta înseamnă Chrome și Android. Din nou, vom avea nevoie de o rezervă pentru H264.

AV1

O primă versiune stabilă a acestui standard a fost lansată în martie 2018, cu mapări atât pentru containerele MP4, cât și pentru cele MKV. Oferă câștiguri similare sau ușor mai mari în eficiența compresiei comparativ cu H265, fiind în același timp fără licență. ultimele implementări au îmbunătățit, de asemenea, viteza de decodare în comparație cu H265, făcând videoclipurile AV1 o alternativă convingătoare pentru livrarea web.

Partenerii implicați în Alianța pentru Media deschisă care a creat formatul susțin sprijinul pe scară largă în viitorul apropiat. Promite să măture toate celelalte formate de acolo.

Formate video pentru web un scurt ghid pentru a va
Partenerii Alianței pentru Media deschisă din spatele AV1

Cu toate acestea, implementarea disponibilă în prezent ar trebui să fie considerată în continuare experimentală, iar blocajul său încă codifică viteza. Lipsa accelerării hardware pentru această operațiune este în mod clar o problemă, primele soluții fiind așteptate pentru sfârșitul anului.

VVC

Comitetul responsabil pentru H264 AVC și H265 HEVC a urmărit rapid un nou standard, cu o lansare preconizată pentru 2020. Testele preliminare privind abordările luate în considerare în prezent au arătat câștiguri remarcabile în comparație cu H265 și AV1. Îl includ aici ca o notificare futuristă, doar pentru a arăta că cursa de codare video pare departe de a fi terminată.

Rata de biți adaptivă (ABR)

Aceasta este o alternativă foarte interesantă la orice format progresiv. Se bazează pe un protocol de comunicații de streaming media bazat pe HTTP. În această abordare, videoclipurile sunt livrate ca o listă de redare principală. Lista de redare oferă o reprezentare sau o scară, cu diferite opțiuni de rezoluție și bitrate care corespund diferitelor dimensiuni ale ferestrei, lățimilor de bandă ale rețelei și capacităților dispozitivului.

Mai mult, videoclipurile sunt împărțite în bucăți sau bucăți astfel încât clientul să poată sări de la un nivel de calitate la altul. Este capabil să se adapteze la condițiile utilizatorului, și anume la viteza rețelei, dar și la dimensiunea portului de vizualizare – cum ar fi trecerea la ecran complet -.

ABR aduce un mare avantaj pentru optimizarea UX pentru dispozitivele mobile, evitând standurile sau re-tamponarea evenimentelor în rețelele mobile. Dacă căutați un adevărat comportament receptiv, aceasta este în mod clar abordarea pe care trebuie să o luați. Există două standarde principale, HLS și MPEG-DASH.

Deși există o credință extinsă că ABR are sens doar pentru videoclipuri destul de lungi, în experiența mea, multe situații cu clipuri destul de scurte pot beneficia, de asemenea, de această abordare.

HLS

Dezvoltat de Apple, acest protocol ABR se bazează pe diferite versiuni împărțite în bucăți în format mp4. Inițial cu H264, suportă și H265 acum. Cu toate acestea, ca un compromis, vă recomandăm să rămâneți la codificarea H264 cu HLS, deoarece oferă o compatibilitate mult mai bună într-o varietate de cazuri client.

Un punct important al acestui standard este suportul pentru dispozitivele Apple recente. Pentru clienții alții decât Safari sau aplicațiile native iOS, veți avea nevoie de un vizualizator. Dar aceasta nu este o mare problemă, deoarece sunt disponibile opțiuni bune de sursă deschisă, cum ar fi videoclipurile. Sau, bineînțeles, veți avea nevoie de ceva efort pentru a-l personaliza și a-l pune în funcțiune în front-end. Există, de asemenea, servicii excelente de transcodare și livrare care fac toate aceste lucruri pentru dvs.

Deoarece fiecare redare ar trebui să fie codificată la o rată de biți constantă, vă recomand să combinați HLS cu codificarea pe titlu. Adică, selectarea ratei de biți de redare pe baza conținutului videoclipului.

MPEG-DASH

Acesta este un protocol codec-agnostic pentru ABR, deci este capabil să funcționeze și cu codificare VP9 în afară de H264 și H265, sau chiar de noi alternative precum AV1. Dezavantajul este relativul său de tinerețe, ceea ce înseamnă să se bucure de mult mai puțin sprijin decât HLS. Acesta este motivul pentru care nu îl recomandăm încă pentru majoritatea companiilor web – chiar și pentru magazinele mari de comerț electronic -.

rezumat

După ani de predominanță a compresiei H264 AVC, noi abordări animă scena. Cursa pe dimensiunile și rezoluțiile afișajului alimentează dezvoltarea de noi formate capabile să ofere conținut mai mare în aceeași lățime de bandă.

VP9 în webm oferă un câștig semnificativ în eficiența compresiei (aproximativ 30%), este gratuit de redevențe și este acceptat de soluțiile Google (Chrome, Android). Mergând mult mai departe, H265 / HEVC a obținut o calitate subiectivă comparabilă sau mai bună la jumătate din rata de biți comparativ cu H264. Deoarece niciunul dintre ele nu are suport universal, H264 va fi încă necesar, cel puțin ca o rezervă.

Rata de biți adaptivă este o alternativă convingătoare, oferind o experiență de neegalat a utilizatorului. În acest sens, HLS se bucură de un sprijin larg cu ajutorul spectatorilor open source. Este probabil cea mai bună opțiune pentru un web de dimensiuni medii. Complexitatea adăugată de nevoia unui vizualizator este destul de atenuată de disponibilitatea inițiativelor open source, cum ar fi videoclipurile pentru soluții interne, dar și a serviciilor terților pentru a face treaba la prețuri competitive. Dacă parcurgeți acest ultim traseu, asigurați-vă că solicitați codificare pe titlu.