FreeCommander XE - Un manager de fișiere complet complet pentru Windows

FreeCommander XE – Un manager de fișiere complet complet pentru Windows

Windows Explorer este unul dintre cele mai utilizate programe din Windows. Ne permite să găsim și să gestionăm toate fișierele și folderele noastre. Windows Explorer a cunoscut mai multe modificări de-a lungul anilor, dar încă nu oferă niciuna dintre caracteristicile avansate, cum ar fi panourile duale, sincronizarea fișierelor, comparația, interfața cu file etc.

Dacă aveți nevoie vreodată de un manager de fișiere plin de funcții, FreeCommander XE este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le puteți obține. Iată câteva dintre caracteristicile notabile ale FreeCommander XE.

Caracteristici și utilizare

Pentru a începe, puteți descărca și instala FreeCommander de pe site-ul său oficial. Împreună cu versiunea instalabilă obișnuită, FreeCommander vine și cu o variantă portabilă. Acest lucru este destul de util, deoarece îl puteți transporta pe unitatea de memorie sau pur și simplu îl puteți utiliza fără nicio instalare în sistemul dvs.

După cum puteți vedea, FreeCommander are două panouri cu navigare cu file activată în mod implicit. Desigur, interfața cu utilizatorul poate intimida, dar puteți personaliza și modifica cu ușurință aproape fiecare componentă cu doar câteva clicuri. Funcția Dual Panel din FreeCommander este mai ușor pentru dvs. de a organiza, compara și muta fișierele și folderele fără a deschide mai multe ferestre.

freecommander-dual-panel

Dacă doriți, puteți schimba aspectul cu două panouri de la vertical la orizontal. Pentru aceasta, navigați la “Vizualizare”, apoi selectați opțiunea “Împărțiți orizontală”. Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă “Ctrl + H.”

freecommander-select-horizontal-split

Această acțiune va schimba instantaneu aspectul cu două panouri de la panouri verticale la orizontale. Pe lângă schimbarea aspectului panourilor, puteți dezactiva complet caracteristica panourilor duale selectând opțiunea “Panou dublu sau unul” din meniul “Vizualizare”.

freecommander-horizontal-split

În afară de caracteristicile standard precum copierea, lipirea etc., FreeCommander are un instrument avansat încorporat pentru a redenumi rapid mai multe fișiere cu o gamă largă de condiții și expresii regulate. Pentru a efectua redenumirea multiplă, navigați la folderul cu fișierele pe care doriți să le redenumiți, selectați “Fișier” în meniul de sus și apoi selectați opțiunea “Multirename”.

freecommander-select-multirename

Acțiunea de mai sus va deschide fereastra “Redenumire multiplă”. Aici puteți configura setările pentru a redenumi mai multe fișiere. De exemplu, vreau să înlocuiesc șirul “reboot-restore” cu “reboot-restore-rx” pentru toate fișierele mele imagine din folder. Așa că tocmai am folosit funcția “Căutare și înlocuire” și am făcut clic pe butonul “Redenumiți” pentru a finaliza sarcina. În timpul procesului, puteți vedea cu ușurință o previzualizare live a tuturor acțiunilor dvs. făcând clic pe butonul “Previzualizați modificările”.

freecommander-multi-redenumire

De îndată ce faceți clic pe butonul “Redenumiți”, FreeCommander vă va redenumi imediat toate fișierele.

freecommander-files-redenumit

Dacă vreodată trebuie să modificați atributele fișierului sau marcajele de timp, FreeCommand o poate face rapid, ușor și în bloc. Mai întâi, deschideți folderul țintă în FreeCommander, selectați “Fișier” și apoi selectați opțiunea “Atribute sau Timestamp”.

freecommander-select-atribute

Acțiunea de mai sus va deschide fereastra “Atribute sau Timestamp”. Doar parcurgeți opțiunile și setați atributele și marcajele de timp necesare și faceți clic pe butonul “Run”. Această acțiune va schimba instantaneu toate atributele și marcajele de timp pentru fișierele selectate.

freecommander-change-atribute

În timp ce utilizați FreeCommander, puteți crea rapid arhive comprimate în diferite formate, cum ar fi ZIP, WAR etc. Pentru a crea o arhivă, selectați folderul țintă în FreeCommander și selectați opțiunea “Pachet” în meniul “Fișier”.

freecommander-select-pack

Aici, în fereastra “Pack Files”, selectați formatul arhivei din meniul derulant și, dacă doriți să criptați arhiva, bifați caseta de selectare “Criptare”.

freecommander-arhivă

Dacă doriți să configurați setările de nivel de criptare și compresie, pur și simplu faceți clic pe butonul “Configurare” pentru a accesa aceste setări.

freecommander-arhivă-setări

După ce ați configurat totul, faceți clic pe butonul “Run” din fereastra principală. Dacă ați ales să criptați arhiva, vi se va cere să introduceți parola. Deci, trebuie doar să introduceți o parolă puternică de două ori și să faceți clic pe butonul “Ok” pentru a finaliza procesul.

freecommander-arhivă-parolă

În funcție de dimensiune, compresia durează și, odată finalizată, o puteți vedea și accesa din managerul de fișiere.

freecommander-archive-created

Pentru utilizatorii avansați, puteți crea propriul set de filtre de fișiere cu toate condițiile și expresiile regulate de care veți avea nevoie vreodată navigând la “Folder -> Filtru” și apoi selectând opțiunea “Setați filtrul”. Dacă doriți să personalizați sau să modificați diferite setări în FreeCommander, puteți face acest lucru selectând opțiunea “Setări” din meniul “Instrumente”.

freecommander-settings-panel

Dacă doriți să accesați rapid FreeCommander, puteți remapta comanda rapidă de la tastatură “Win + E” pentru a deschide FreeCommander mai degrabă decât Windows Explorer obișnuit. Pentru aceasta, selectați opțiunea “Redirecționare Win + E către FreeCommander” din meniul “Instrumente”.

freecommander-remap-shortcut

Alte caracteristici diverse

În afară de caracteristicile de mai sus, există mult mai multe caracteristici, cum ar fi accesarea ușoară a folderelor de sistem și a elementelor panoului de control, favorite, căutare de fișiere puternică, glisare și fixare, suport pentru linia de comandă Windows, sincronizare, crearea și verificarea sumelor de verificare MD5, ștergerea datelor, etc.

În ciuda interfeței sale cu aspect vechi, am fost foarte impresionat de funcționarea acestui software gratuit și de toate instrumentele diferite pe care le oferă într-o singură interfață. Deși poate dura ceva timp să vă obișnuiți, sunt sigur că vă va plăcea după ce l-ați folosit.