Site-urile și aplicațiile sunt complexe! Butoanele și imaginile sunt doar vârful aisbergului. Cu acest tip de complexitate, aveți nevoie de oameni care să o gestioneze, dar pentru ce părți sunt responsabili dezvoltatorii front end și dezvoltatorii back end?

 • Numeroasele straturi de dezvoltare
 • Dar nu suntem cu toții plini
 • Deci, care este diferența dintre dezvoltarea front-end și dezvoltarea back-end?
 • Ce este Front End Development?
 • Ce este dezvoltarea Back End?
 • Unde lucrurile devin neclare
 • Resurse de învățat

Numeroasele straturi de dezvoltare

Fie că lucrați la un site web sau la o aplicație nativă pentru iOS, toate mediile de dezvoltare au o temă comună – există un front-end pentru o aplicație și un back-end.

Această linie poate deveni neclară, mai ales având în vedere creșterea javascriptului și fără server lume. Cu uneltele oarecum îmbinate, ne-am putea întreba uneori dacă suntem Dezvoltator cu norma intreaga.

Dar nu suntem cu toții plini

Oricât am putea cu toții vreau sa fiu, nu suntem cu toții dezvoltatori complet. Personal, mă simt capabil să fiu productiv în partea din spate a unei aplicații, dar nu este punctul meu forte și prefer mult să fiu cu capul în jos construind interfețe UI.

Și unii oameni sunt opuși, unde se ocupă cel mai puternic de a construi API-uri în partea din spate a unei aplicații și, deși pot construi o interfață de utilizare, ar putea fi mai mult o experiență de tip prototip decât o aplicație concretă.

Deci, care este diferența dintre dezvoltarea front-end și dezvoltarea back-end?

Chiar dacă sunteți un dezvoltator complet, nu înseamnă că nu există o împărțire a responsabilităților.

Front End Developer vs Back End Developer Definitie si
Front End Engineer vs Back End Engineer

Deci, cum arată aceștia?

Ce este Front End Development?

Capătul frontal al unei aplicații se referă de obicei la stratul care reprezintă interfața de utilizare (interfața utilizator). Aceasta poate include orice, de la un site static cu HTML și CSS până la o versiune completă Reacţiona aplicație care alimentează interfața de utilizare.

Cum arăta în mod tradițional Front End Development?

În prezent, Javascript guvernează web-ul front-end, dar nu a fost întotdeauna cazul. Deși ar fi putut fi folosit pentru a adăuga mici interacțiuni la un site, în mod obișnuit front-end-urile au fost redate folosind limbaje de șablonare pe partea de server, cum ar fi un cadru PHP și Set de instrumente pentru șabloane (Perl).

Acest lucru a devenit foarte popular în practică cu cadrele sau instrumentele cultivate acasă Wordpress care a folosit PHP pentru a conduce o comunitate masivă de dezvoltatori care și-au construit site-urile web cu aceste instrumente.

Modul în care a funcționat a fost limbajul de șablonare a reușit să își obțină datele direct de pe server pe măsură ce au fost redate. Când un browser a solicitat pagina direct de la origine (serverul însuși), indiferent de datele pe care șablonul le-ar avea nevoie, logica aplicației le-ar furniza în acel moment.

Unele dintre instrumentele frontale mai tradiționale includ:

Dar, pe măsură ce timpul a trecut, javascript-ul a devenit din ce în ce mai matur ca limbă, iar browserele au devenit tot mai puternice, ceea ce a condus la ideea că am putea muta mai mult din acea muncă în browser pentru a crea experiențe mai rapide și mai interactive.

Cum arată acum Front End Development?

Acum este obișnuit să vezi site-uri web și aplicații cu conținut mare de javascript construite folosind cadre UI precum Reacţiona, Vue, și Unghiular. Aceste instrumente oferă abstracții care permit dezvoltatorilor să construiască interfețe UI complexe cu modele reutilizabile, cum ar fi componentele.

Când browserul încarcă pagina, pagina primește un document HTML inițial care include, de asemenea, eticheta scriptului în javascript (la fel ca întotdeauna). Dar, odată ce acest JavaScript se încarcă, acesta ajunge la API-uri folosind cererile browserului, care, după finalizare, actualizează pagina pentru a completa orice tip de date dinamice pe care le-ați obține de obicei împreună cu primul document HTML.

1611636247 114 Front End Developer vs Back End Developer Definitie si
Este ca și cum ai construi un site web … cu mai mulți pași

Deși pare mai mulți pași, de obicei oferă o încărcare și redare inițială a paginii mai rapide, ca să nu mai vorbim că are o experiență excelentă pentru dezvoltatori. Prin livrarea mai mică a primei cereri și prioritizarea a ceea ce se încarcă după aceea, de obicei se termină ca o experiență mai bună pentru utilizator.

Unele dintre instrumentele front-end care sunt mai frecvente și cresc în popularitate includ:

 • Cadruri de interfață de utilizare cum ar fi Reacţiona sau Vue
 • Cadruri web precum Gatsby
 • Compilatorilor le place Babel
 • Bundlerilor le place Webpack
 • Instrumente CSS precum Sass

Dar aceste API-uri, indiferent dacă le plătim sau le creăm noi înșine, trebuie construite undeva. Acolo intră partea din spate.

Ce este dezvoltarea Back End?

Stratul din spate este de obicei locul în care apare logica de afaceri. Acest lucru poate fi foarte complex, cum ar fi regulile care determină veniturile pentru o companie de comerț electronic sau ceva mai comun, cum ar fi un profil de utilizator.

Cum arăta în mod tradițional Back End Development?

Capetele din spate ale aplicațiilor au fost construite în mod istoric folosind limbaje de tip server PHP sau Rubin. Ideea este că aveți un server pe care trebuie să efectuați operațiuni complexe, astfel încât modalitatea de a face acest lucru este cu un limbaj pe care serverul l-ar înțelege.

La fiecare cerere către server, backend-ul ar efectua stiva completă a operațiilor, inclusiv redarea front-end-ului. Prin utilizarea cadrelor sau arhitecturilor DIY, back-end-ul ar accepta cererea, ar afla ce ar trebui să facă cu solicitarea respectivă, ar rula orice logică de afaceri necesară cu solicitarea și ar furniza front-end-ului orice date la care ar avea nevoie pentru a afișa un răspuns la acea cerere.

1611636247 304 Front End Developer vs Back End Developer Definitie si
Capătul din spate oferă frontului o eroare internă de server 500

Unele dintre cele mai tradiționale instrumente de back-end includ:

 • Servere locale sau gestionate de la distanță, cum ar fi Rackspace
 • Servere HTTP folosind Apache
 • Baze de date precum MySQL
 • Limbi laterale pentru server cum ar fi PHP sau Perl
 • Cadruri de aplicații precum Ruby on Rails

Cum arată acum dezvoltarea de back-end?

Stivele de back-end arată oarecum asemănătoare cu modul în care le făceau înainte, în afară de modelele de coduri mai noi, cu excepția faptului că mai des veți vedea că back-end-urile oferă date prin API-uri prin cereri HTTP în loc de direct către șabloanele la care lucrează echipa de front-end.

Deși fundația nu este foarte diferită, de fapt devine din ce în ce mai complexă, deoarece trebuie să vă confruntați cu implicații de securitate diferite care ar putea compromite sistemul dvs. dacă nu sunt configurate corect, cum ar fi lăsarea unui API deschis publicului care returnează date sensibile ale utilizatorului.

Dar și modul în care funcționează serverul poate fi complet diferit. În timp ce anterior, ne-am putea rula python-ul pe propriul nostru server gestionat (încă putem), putem folosi acum funcțiile fără server cu instrumente precum AWS Lambda care simplifică modul în care gestionăm codul.

In timp ce “fără server”Nu înseamnă neapărat că nu există literalmente servere, înseamnă că, ca serviciu, dezvoltatorul nu trebuie să-și facă griji cu privire la menținerea acelui server și se poate concentra doar pe codul de care au nevoie pentru a rula.

Unele dintre instrumentele back-end care sunt mai frecvente și cresc în popularitate includ:

Unde lucrurile devin neclare

O parte a răsucirii cu capetele din spate este acum că vă puteți scrie capătul din spate cu javascript. Cu începutul Node.js, dezvoltatorilor li s-a oferit posibilitatea de a utiliza limba preferată a browserului pentru a face majoritatea acelorași lucruri cu care erau obișnuiți și familiarizați, dar acum pe un server.

1611636247 636 Front End Developer vs Back End Developer Definitie si
Nu ne-am oprit niciodată să ne gândim dacă ar trebui să scriem JS pe un server

Deși nu tuturor le place să ruleze javascript ca limbă pe server, a devenit puțin mai ușor să folosiți aceeași limbă pentru a scrie pila completă a unei aplicații. Acest lucru a schimbat jocul un pic în ceea ce privește capetele din față și cele din spate.

Dar, de asemenea, a început să se facă un cerc complet în care acum vedeți sisteme care construiesc API-uri corect lângă capătul frontal similar cu ceea ce ați putea vedea într-o stivă tradițională.

Front End vs Back End

Indiferent de stivă, va exista întotdeauna separarea preocupărilor. Interfața de utilizare și toată interacțiunea, indiferent dacă este redată pe server sau în browser, este ceea ce face ca front-end-ul să fie front-end și logica de date și de afaceri, indiferent dacă vine de la serverul din dulapul companiei dvs. sau o funcție gestionată, este ceea ce face ca partea din spate să fie din spate.

Indiferent dacă preferați să lucrați la caracteristicile utilizatorului sau să construiți logica care îi permite să facă lucruri, există o mulțime de resurse pentru a începe.

Resurse de învățat

În față

Back End

Toate cele de mai sus