Vim este un puternic editor de coduri. Atât de puternic încât Linux și Mac îl au instalat în mod implicit.

Dar dacă utilizați Windows ca sistem de operare, va trebui să instalați Vim separat.

Din fericire, Microsoft face foarte ușor instalarea Vim și executarea acesteia pe computer.

Cum se descarcă Vim

Poti descărcați cea mai recentă versiune a Editorului de text Vim direct de la Vim.

Au construit un program de instalare special auto-executabil care vă ajută să parcurgeți procesul de instalare a Vim în locația corectă de pe hard disk.

ad-banner

Cum se instalează Vim

Rețineți că pentru Windows veți descărca tehnic ceva numit gVim, care este o versiune a Vim care include o interfață grafică de utilizator de bază (GUI). Poti instalați-l descărcând acest program de instalare executabil.

Ghid de instalare Vim Windows Cum sa rulati Editorul
O captură de ecran a ceea ce veți vedea atunci când încercați să deschideți fișierul. Deoarece acesta este un fișier .exe, Windows vă va cere permisiunea mai întâi.

După ce ați descărcat fișierul, trebuie doar să îl rulați și veți vedea un expert de instalare frumos care arată astfel:

1611713105 408 Ghid de instalare Vim Windows Cum sa rulati Editorul
O captură de ecran a vrăjitorului o veți vedea când rulați pentru prima dată programul de instalare Vim

Au o instalare „tipică” recomandată. dar dacă aveți un hard disk rezonabil de mare, nu este nici un rău dacă mergeți mai departe cu instalarea tuturor alegând opțiunea „completă”:

1611713105 134 Ghid de instalare Vim Windows Cum sa rulati Editorul
O captură de ecran a programului de instalare Vim în care puteți alege ce părți din Vim doriți să instalați.

Cum se execută Vim în PowerShell

Apoi, după ce ați instalat Vim, ar trebui să îl puteți lansa din promptul de comandă Windows.

Rețineți că începând cu 2020, PowerShell are toate funcționalitățile CMD, plus multe altele. Recomand utilizarea PowerShell pentru orice.

Puteți deschide PowerShell din bara de meniu Windows tastând „powershell” în câmpul de căutare din bara de pornire.

Windows va deschide PowerShell și veți primi un prompt de comandă care arată astfel:

1611713105 694 Ghid de instalare Vim Windows Cum sa rulati Editorul
O captură de ecran a promptului Windows PowerShell.

După ce vă aflați în PowerShell, iată cum să rulați Vim în sine. Tot ce trebuie să faceți este să tastați „vim” și să apăsați Enter. Aceasta va deschide Vim. Odată ce Vim este deschis, iată ce ar trebui să vedeți:

1611713105 475 Ghid de instalare Vim Windows Cum sa rulati Editorul
O captură de ecran a Vim când îl deschizi pentru prima dată.

Felicitări – acum ai instalat Vim.

Cum se execută Vim în codul VS

Dacă folosiți deja VS Code și doriți o mare parte din viteza Vim fără a pierde funcționalitatea VS Code, am vești bune. Este posibil să rulați o experiență asemănătoare Vim chiar în Codul VS.

Iată un plugin Vim pentru codul VS care te va ajuta să faci asta. La momentul în care am scris acest lucru, acest plugin a fost instalat de aproape 2 milioane de ori.

Cum să învățați cum să utilizați corect Vim

Vim este un editor de cod puternic și vă va lua multă practică pentru a vă simți confortabil.

Iată câteva tutoriale Vim care te vor ajuta cu adevărat să înțelegi rapid elementele de bază și să îți faci degetele să zboare în cel mai scurt timp.

Pentru început, un mod în care Vim este diferit de alți editori de cod este că Vim are „moduri”. Iată toate modurile Vim explicate, cu exemple.

Vim poate fi intimidant. Există atât de multe de învățat. Dar acest ghid vă va arăta cum să nu vă mai temeți de Vim.

Dacă utilizați deja VS Code și doriți să treceți complet la Vim, acest articol vă va explica cum puteți face acest lucru.

Iată 7 sfaturi Vim care au schimbat viața fondatorului # 100DaysOfCode al fondatorului Alex Kallaway. În acest articol, el nu numai că le explică, dar prezintă demonstrații ale acestor sfaturi în acțiune.

Vim: Învață-l, trăiește-l, iubește-l.

În cei 30 de ani de când Bram Moolenaar a creat pentru prima dată Vim, influența sa s-a răspândit în toată lumea. Și chiar și astăzi, proiectul Vim este întreținut activ și se îmbunătățește constant.

Am cunoscut atât de mulți dezvoltatori de-a lungul anilor care jură pe Vim.

Sper că acest ghid te-a ajutat să rulezi Vim pe computerul tău cu Windows. Și sper că aceste alte tutoriale pe care vi le-am împărtășit aici vă vor ajuta să treceți de la zero la șaizeci în lunile următoare.

Cheia este să continuați să exersați și să nu vă descurajați de câte comenzi rapide Vim trebuie să vă amintiți. În cele din urmă, toate acestea vor deveni memorie musculară și veți zbura dintr-un fișier în altul, scoțând codul ca un terminator.

Acum se simte la fel de mișto ca să poți să cazi într-o bază de cod și să începi imediat să faci modificări fără ca nici măcar să ajungi la mouse sau trackpad. Aceasta este puterea pe care Vim o promite și o oferă în pică.