de Sean Choi

Introducere pentru începători în Raspberry Pi

Lucrurile mici contează.

Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Raspberry Pi 3 Model B +

Mulți se întreabă care este termenul Internetul obiectelor (IoT) mijloace sau ce reprezintă de fapt. In termeni simpli, IoT este un termen pentru a clasifica orice se poate conecta la Internet. Aceasta include Alexa, HomePod, ceasul Android, frigiderul inteligent Samsung și multe altele. Chiar dacă vă dați seama că IoT este un termen menit să descrie un grup de dispozitive mici care se conectează la Internet și vorbesc între ele, este încă destul de neclar cum aceste dispozitive mici fac de fapt ceea ce fac.

În schimb, toată lumea știe în general ce face un Macbook sau un computer și ce sunt capabili să facă. Interesant este că internele acestor dispozitive IoT sunt foarte asemănătoare cu computerele pe care le folosim zilnic, care includ o unitate de procesare, memorie, rețea și / sau modul bluetooth și alți senzori.

Ceea ce mulți oameni nu își dau seama este cât de ușor este să-ți faci propriile IoT dispozitiv folosind un computer mic. De fapt, s-ar putea să vă întrebați dacă există chiar și un computer mic disponibil, ieftin și puternic. Vestea bună este că de fapt există si este într-adevăr puternic.

Raspberry Pi este exact asta.

1611558125 745 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Raspberry Pi 3 (raspberrypi.org)

Raspberry Pi este un computer mic care se potrivește perfect în mâna ta. Nu vă lăsați păcăliți de dimensiunea sa și uitați-vă doar la specificațiile hardware pentru cea mai recentă (3+) generație Raspberry Pi.

  • Quad-core de 1,4 GHz pe 64 de biți ARM Cortex-A53, 1 GB RAM
  • 2.4 / 5Ghz dual band 802.11ac LAN wireless, 10/100 / 1000Mbps Ethernet
  • Bluetooth 4.2
  • 4 porturi USB, port HDMI complet, mufă audio combinată de 3,5 mm și port video compozit, 40 pini GPIO
  • Slot pentru card Micro SD, nucleu grafic VideoCore IV 3D, interfață cameră (CSI), interfață de afișare (DSI),

După cum puteți vedea, această fiară găzduiește un procesor Quad-Core, modul wireless rapid, Bluetooth și suficientă memorie RAM pentru a face majoritatea lucrurilor pe care le faceți pe computer. Mai bine, acest lucru costă doar 35 USD, sau despre o cină rezonabilă (sau 3 pâine prăjită de avocado în SF).

Raspberry Pis are o convenție de denumire interesantă. Acestea sunt clasificate după o combinație între numele și generația modelului. Numele modelelor includ A, A +, B, B +, Zero și Modulul de calcul (Modulul de calcul este destinat în principal aplicațiilor industriale, deci nu îl vom atinge în acest articol).

Fiecare model este diferențiat de conectorii disponibili și de dimensiunea plăcii principale. Există diverse generații construite până acum, care sunt în mare parte clasificate prin numere de la 1 la 3. Fiecare generație este diferențiată în principal de performanța cipului. Se numește cea mai recentă și cea mai puternică versiune Raspberry Pi 3+ Model B +.

Ca referință, iată câteva imagini care arată ce piese sunt disponibile în fiecare dintre modele.

1611558126 175 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Raspberry Pi Model Zero
1611558126 808 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
1611558126 696 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Raspberry Pi 1 Model A (stânga), Raspberry Pi 1 Model A + revizuirea 1.1 (dreapta)
1611558126 904 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
1611558126 830 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
1611558126 50 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Raspberry Pi 1 Model B (stânga), Raspberry Pi 1,2 Model B + (mijloc), Raspberry Pi 3 Model B + (dreapta)

Fiecare model are propriile compromisuri. De exemplu, Raspberry Pi Model Zero este cel mai mic dintre toate și consumă în medie doar 100 mA (0,5W) de energie. (Un desktop mediu găzduiește o sursă de alimentare de 200 ~ 1400W). Dar, găzduiește doar un procesor cu un singur nucleu, are RAM mai mică și nu are un port HDMI complet.

Cu toate acestea, dimensiunea sa mai mică îi permite să se încadreze în mai multe spații, ceea ce îl face util pentru construirea dispozitivelor care sunt restricționate de spațiu și putere. Deci, dacă aveți mai multe modele de a alege, vă creșteți opțiunile pentru proiectul dvs.

Ce software rulează?

Din păcate, Raspberry Pi nu rulează Mac OS X sau Windows. În schimb, rulează o versiune de Linux numită Raspbian. Puteți alege să instalați singur Raspbian pe un card micro SD cu instalatorul NOOBS sau să achiziționați un card micro SD preîncărcat, așa cum ați văzut aici. După ce conectați cardul micro SD cu Raspbian instalat și porniți Raspberry Pi, veți obține următorul ecran de încărcare:

Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Ecran de încărcare Raspbian. Imagine din https://alternativeto.net/software/raspbian/

După cum puteți vedea, desktopul arată la fel ca un desktop obișnuit pe computerul dvs. mare. În mod implicit, veți obține un browser web, terminal, vizualizator de imagini, calculator și multe alte funcții.

Raspbian vă permite, de asemenea, să instalați tone de software din propriul depozit de software open source, fără costuri. Procesul de instalare a unui software este, de asemenea, destul de simplu. Puteți utiliza apt-get command, o comandă populară Linux pentru a instala software din diferite depozite, pentru a instala orice software disponibil.

De exemplu,sudo apt-get install scratch2 va instala popularul limbaj de programare zero. Răsfoiți prin diferite depozite și StackOverflow și veți realiza în curând că puteți face aproape orice cu aceste dispozitive.

Ce poți de fapt să faci cu asta?

Ok, așa că acum aveți un computer mic care rulează o grămadă de software gratuit. Ce poți face cu el? Ei bine, iată un proiect Python ușor și distractiv pe care l-am implementat cu un grup de elevi de gimnaziu ca parte a unei clase de codare.

Folosind un Senzor de temperatură / umiditate / presiune compatibil Raspberry Pi cu ecran LED, Am învățat conceptul aleatoriei folosind culori aleatorii pe ecranul LED mai degrabă decât numerele. Studenții mei au iubit cum pot interacționa vizual și fizic cu propriul cod. Puteți vedea videoclipul proiectului aici:

Folosind același dispozitiv, am construit, de asemenea, un calculator, un dispozitiv de jocuri, o stație meteo și multe altele. Le-am găsit un mod foarte util și eficient din punct de vedere al costurilor de a preda programarea introductivă pentru tinerii studenți. Plănuiesc să acoperă detaliile curriculum-urilor mele într-un articol, altădată.

Unul dintre colegii mei de la Stanford a construit un espressor personalizat securizat Raspberry Pi, pentru a ne proteja prețioasa cafea. Ideea este oarecum similară cu o încuietoare securizată Raspberry Pi, așa cum se vede aici.

1611558126 328 Ghid pentru incepatori pentru Raspberry Pi
Încuietoare securizată Raspberry Pi de către HackerHouse

Există multe, multe articole despre utilizarea unui Raspberry Pi pentru a construi dispozitive IoT distractive și utile. Iată câteva dintre ele pe care le-am găsit: Cameră de securitate Raspberry Pi, Raspberry Pi Media Center, Raspberry Pi Code Club.

Înfășurându-se

Sper că acest articol oferă câteva informații de bază despre ce sunt Raspberry Pis, cum sunt construite și pentru ce sunt folosite. De asemenea, sper că acest articol demitizează oarecum ce înseamnă cu adevărat IoT.

În esență, IoT este o mișcare pentru a conecta milioane de lucruri mici folosind Internetul, iar Raspberry Pi este una dintre modalitățile de a alimenta acele lucruri mici. Cred cu adevărat că viitorul stă în IoT și sper că toată lumea încearcă să participe pentru a-l aduce un pas mai aproape de noi.

Lucrurile mici contează, sute de ele.

– Cliff Shaw.

Acesta este primul meu articol despre Medium! Orice comentariu pentru corecții, îmbunătățiri și aplauze este foarte apreciat!