Ghidul complet pentru gestionarea pachetelor Snap în Ubuntu 16.04

Ghidul complet pentru gestionarea pachetelor Snap în Ubuntu 16.04
⏱️ 4 min read

Deși Ubuntu 16.04 – care a fost lansat luna trecută – aduce mai multe modificări tabelului, una dintre cele mai discutate despre noile caracteristici incluse în această ultimă versiune Ubuntu este Snap, care este practic un nou format de ambalare. Nu vă faceți griji, formatul de ambalare vechi deb nu merge nicăieri (cel puțin deocamdată); noua versiune de sistem de operare acceptă ambele.

La fel ca formatul deb cunoscut de mult timp are propriile comenzi pentru a efectua operațiuni pe pachetele .deb, există comenzi dedicate și gestionării pachetelor Snap. În acest articol vom învăța cum să efectuăm operațiuni de gestionare de bază pe pachetele Snap.

De ce Snap?

Înainte de a continua să învățați utilizarea practică, este important să fiți teoretic clar despre noul sistem de ambalare.

În termeni simpli, putem spune că acest nou sistem de ambalare are ca scop facilitarea instalării și întreținerii pachetelor. De exemplu, spre deosebire de sistemul existent, în care vă ocupați să rezolvați toate conflictele de dependență legate de versiune pentru un software instalat, Snaps le permite dezvoltatorilor să introducă tot ceea ce depinde de software-ul lor în pachetul în sine, făcându-i în mod autonom independent de sistemul pe care sunt instalate.

Iată ce face Canonical (compania mamă a Ubuntu) trebuie să spună despre Snap:

Pachetele Snap permit dezvoltatorilor să aducă versiuni mult mai noi de aplicații pe Ubuntu 16.04 LTS. Utilizatorii pot instala un instantaneu fără a fi nevoie să vă faceți griji dacă acesta va avea un impact asupra celorlalte aplicații sau a sistemului lor. În mod similar, dezvoltatorii au un control mult mai bun asupra ciclului de actualizare, deoarece pot decide să grupeze versiuni specifice ale unei biblioteci cu aplicația lor. Actualizările tranzacționale fac ca implementările pachetelor snap să fie mai robuste și mai fiabile.

Vrei să afli mai multe despre Snap? Mergeți la discuție aici.

Comenzi de gestionare a pachetelor Snap

Înainte de a trece la comenzile Snap standard, trebuie mai întâi să instalați instrumentele snapy din linia de comandă pe sistemul dvs., dacă nu au fost deja, urmând această comandă:

Instalați pachetele Snap

Următoarea este comanda șablon pentru instalarea pachetelor Snap:

De exemplu, iată comanda pe care am folosit-o pentru a instala aplicația „htop”:

Acesta este modul în care a fost instalat:

Enumerați toate Snaps-urile instalate

Pentru a afișa un rezumat al tuturor pachetelor Snap instalate pe sistemul dvs., rulați comanda „Snap” cu list subcomandă:

Actualizați un Snap

Pentru a actualiza un anumit snap la o versiune mai recentă sau mai recentă, utilizați refresh subcomandă urmată de numele pachetului. De exemplu, dacă în viitor va trebui să actualizez instrumentul „htop”, voi rula următoarea comandă:

Găsiți pachete Snap

A find subcomanda este disponibilă pentru această operațiune. Solicită pachete disponibile. Iată un exemplu:

snap-find

De asemenea, puteți căuta un anumit Snap, cum ar fi acest exemplu:

Eliminați un Snap

Similar cu modul în care instalați un Snap, puteți elimina cu ușurință un pachet Snap din sistemul dvs. – comanda secundară de utilizat în acest caz este remove. În acest exemplu am eliminat instrumentul „htop”:

snap-remove

Vă rugăm să rețineți că pagina manuală a lui Snap vorbește despre un purge sub-comandă în secțiunea care discută remove. Mai exact, se spune că cu remove subcomandă, datele snap-ului nu sunt în prezent eliminate; folosiți purjarea pentru asta. Cu toate acestea, în realitate, în prezent nu există o comandă secundară „purjare” disponibilă. Cineva chiar a depus un raport de eroare legat de aceasta. Din ceea ce putem spune, pagina manuală nu este încă actualizată, deoarece încheie secțiunea spunând „acest comportament se va schimba înainte ca data de 16.04 să fie definitivă.”Nu vă confundați.

Pentru mai multe opțiuni disponibile, accesați pagina manuală Snap (rulați man snap pe linia de comandă).

Concluzie

Sistemul de ambalare Snap a fost dezvoltat ținând cont de confortul utilizatorului, precum și de comoditatea dezvoltatorului. Cu toate acestea, având în vedere că a fost pus la dispoziția utilizatorilor principali de Ubuntu în ultima versiune, pot exista unele erori sau funcții lipsă.

Nu este dificil să înveți comenzi Snap, așa că te-am încuraja să începi să folosești acest nou sistem și să raportezi orice erori sau cereri de caracteristici prin canale adecvate. Ar ajuta sistemul Snap să se maturizeze. Și în ceea ce privește deb, sigur nu va dispărea în viitorul apropiat, dar cu siguranță va fi eliminat treptat în următorii ani.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x