Ce este Git?

Git este un program open-source gratuit software de control al versiunilor. A fost creat de Linus Torvalds în 2005. Acest instrument este un sistem de control al versiunilor care a fost inițial dezvoltat pentru a lucra cu mai mulți dezvoltatori pe kernel-ul Linux.

Aceasta înseamnă practic că Git este un tracker de conținut. Așadar, Git poate fi utilizat pentru a stoca conținut – și este folosit în principal pentru a stoca cod din cauza celorlalte caracteristici pe care le oferă.

Proiectele din viața reală au în general mai mulți dezvoltatori care lucrează în paralel. Deci, au nevoie de un sistem de control al versiunilor precum Git pentru a se asigura că nu există conflicte de cod între ele.

De asemenea, cerințele în astfel de proiecte se schimbă adesea. Deci, un sistem de control al versiunilor permite dezvoltatorilor să revină și să revină la o versiune mai veche a codului lor.

Sistemul de sucursale din Git permite dezvoltatorilor să lucreze individual la o sarcină (De exemplu: O ramură -> O sarcină SAU O ramură -> Un singur dezvoltator). Practic, gândiți-vă la Git ca la o mică aplicație software care vă controlează baza de coduri, dacă sunteți dezvoltator.

ad-banner
Ghidul pentru incepatori la Git GitHub
Arată cum funcționează Git

Git Repositories

Dacă vrem să începem să folosim Git, trebuie să știm unde să ne găzduim depozitele.

Un depozit (sau „Repo” pe scurt) este un proiect care conține mai multe fișiere. În cazul nostru, un depozit va conține fișiere bazate pe cod.

Există două moduri în care vă puteți găzdui depozitele. Unul este online (pe cloud), iar al doilea este offline (auto-instalat pe serverul dvs.).

Există trei servicii populare de găzduire Git: GitHub (deținut de Microsoft), GitLab (deținut de GitLab) și BitBucket. Vom folosi GitHub ca serviciu de găzduire.

Înainte de a utiliza Git, ar trebui să știm de ce avem nevoie de el

Git facilitează contribuția la proiectele open source

Aproape fiecare proiect open-source folosește GitHub pentru a-și gestiona proiectele. Folosirea GitHub este gratuită dacă proiectul dvs. este open source și include un wiki și un tracker de probleme care facilitează includerea documentației mai detaliate și obținerea de feedback despre proiectul dvs.

Dacă doriți să contribuiți, trebuie doar să obțineți (obțineți o copie a) unui proiect, să faceți modificările și apoi să trimiteți proiectului o cerere de extragere utilizând interfața web a GitHub. Această cerere de extragere este modul dvs. de a spune proiectului că sunteți gata pentru ca aceștia să vă examineze modificările.

Documentație

Folosind GitHub, vă este mai ușor să obțineți documentație excelentă. Secțiunea de ajutor și ghidurile lor conțin articole pentru aproape orice subiect legat de Git la care vă puteți gândi.

Opțiuni de integrare

GitHub se poate integra cu platforme comune precum Amazon și Google Cloud, cu servicii precum Code Climate pentru a vă urmări feedback-ul și poate evidenția sintaxa în peste 200 de limbaje de programare diferite.

Urmăriți modificările din codul dvs. între versiuni

Când mai multe persoane colaborează la un proiect, este greu să țineți evidența revizuirilor – cine a schimbat ce, când și unde sunt stocate aceste fișiere.

GitHub se ocupă de această problemă, urmărind toate modificările care au fost introduse în depozit.

La fel ca în cazul utilizării Microsoft Word sau Google Drive, puteți avea un istoric al versiunilor codului dvs., astfel încât versiunile anterioare să nu se piardă la fiecare iterație. Este ușor să reveniți la versiunea anterioară și să vă contribuiți la munca dvs.

Prezintă-ți munca

Sunteți un dezvoltator care dorește să atragă recrutorii? GitHub este cel mai bun instrument pe care te poți baza pentru asta.

Astăzi, atunci când caută noi recruți pentru proiectele lor, majoritatea companiilor se uită la profilurile GitHub. Dacă profilul dvs. este disponibil, veți avea șanse mai mari de a fi recrutați chiar dacă nu sunteți dintr-o universitate sau colegiu grozav.

Acum vom învăța cum să folosim Git & GitHub

Crearea contului GitHub

Pentru a vă crea contul, trebuie să accesați GitHubpe site-ul web și completați formularul de înregistrare.

1611704410 749 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub
Pagina web oficială GitHub

Instalarea Git

Acum trebuie să instalăm instrumentele Git pe computerul nostru. Vom folosi CLI pentru a comunica cu GitHub.

Pentru Ubuntu:

  1. Mai întâi, actualizați-vă pachetele.
sudo apt update

2. Apoi, instalați Git și GitHub cu apt-get

sudo apt-get install git

3. În cele din urmă, verificați dacă Git este instalat corect

git --version

4. Rulați următoarele comenzi cu informațiile dvs. pentru a seta un nume de utilizator și un e-mail implicit atunci când veți salva munca.

git config --global user.name "MV Thanoshan"
git config --global user.email "example@mail.com"

Lucrul cu proiectele GitHub

Vom lucra cu proiectele GitHub în două moduri.

Tipul 1 implică crearea unui depozit complet nou pe GitHub, clonarea acestuia pe computerul nostru, lucrul la proiectul nostru și împingerea acestuia înapoi.

Creați un nou depozit făcând clic pe butonul „nou depozit” de pe pagina web GitHub.

1611704411 387 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Alegeți un nume pentru primul dvs. depozit, adăugați o descriere mică, bifați caseta „Inițializați acest depozit cu un README” și faceți clic pe butonul „Creare depozit”.

1611704411 878 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Foarte bine! Este creat primul dvs. depozit GitHub.

Prima ta misiune este să obții o copie a depozitului pe computerul tău. Pentru a face acest lucru, trebuie să „clonați” depozitul de pe computer.

Clonarea unui depozit înseamnă că luați un depozit pe server și îl clonați pe computerul dvs. – la fel ca descărcarea acestuia. Pe pagina depozitului, trebuie să obțineți adresa „HTTPS”.

1611704411 253 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Odată ce ai adresa depozitului, trebuie să-ți folosești terminalul. Utilizați următoarea comandă pe terminalul dvs. Când sunteți gata, puteți introduce acest lucru:

git clone [HTTPS ADDRESS]

Această comandă va face o copie locală a depozitului găzduit la adresa dată.

1611704411 912 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub
Mesaj de ieșire al comenzii „git clone”

Acum, depozitul dvs. se află pe computerul dvs. Trebuie să vă deplasați cu următoarea comandă.

cd [NAME OF REPOSITORY]
1611704411 672 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, numele depozitului meu este „My-GitHub-Project” și această comandă m-a determinat să merg la acel director specific.

NOTĂ: Când clonați, Git va crea un depozit pe computer. Dacă doriți, puteți accesa proiectul dvs. cu interfața de utilizare a computerului utilizând comanda de mai sus „cd” de pe terminal.

Acum, în acel folder putem crea fișiere, lucra pe ele și le putem salva local. Pentru a le salva într-un loc îndepărtat – cum ar fi GitHub – am făcut un proces numit „commit”. Pentru a face acest lucru, reveniți la terminalul dvs. Dacă l-ați închis, așa cum am spus anterior, utilizați comanda „cd”.

cd [NAME OF REPOSITORY]

Acum, în terminal, vă aflați în directorul depozitului. Există 4 pași într-un commit: „status”, „add”, „commit” și „push”. Toți pașii următori trebuie să fie efectuați în cadrul proiectului dvs. Să le trecem pe rând.

  1. „Status”: primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să verificați fișierele pe care le-ați modificat. Pentru a face acest lucru, puteți tasta următoarea comandă pentru a face să apară o listă de modificări.
git status
1611704411 913 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

2. „adăugați”: Cu ajutorul listei de modificări, puteți adăuga toate fișierele pe care doriți să le încărcați cu următoarea comandă,

git add [FILENAME] [FILENAME] [...]

În cazul nostru, vom adăuga un fișier HTML simplu.

git add sample.html
1611704411 874 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

3. „commit”: acum că am adăugat fișierele la alegere, trebuie să scriem un mesaj pentru a explica ce am făcut. Acest mesaj poate fi util mai târziu dacă dorim să verificăm istoricul modificărilor. Iată un exemplu de ceea ce putem pune în cazul nostru.

git commit -m "Added sample HTML file that contain basic syntax"
1611704411 866 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

4. „push”: Acum ne putem pune munca pe GitHub. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne „împingem” fișierele la distanță. Remote este o instanță duplicată a depozitului nostru care trăiește în altă parte pe un server la distanță. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoaștem numele telecomenzii (majoritatea telecomenzii este denumită origine). Pentru a afla acest nume, tastați următoarea comandă.

git remote
1611704411 438 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, se spune că numele telecomenzii noastre este originea. Acum ne putem „împinge” în siguranță prin următoarea comandă.

git push origin master

Acum, dacă mergem la depozitul nostru de pe pagina web GitHub, putem vedea fișierul sample.html pe care l-am împins la distanță – GitHub!

1611704411 155 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

NOTĂ: Uneori, când utilizați comenzi Git în terminal, vă poate conduce la editorul de text VIM (un editor de text bazat pe CLI). Deci, pentru a scăpa de el, trebuie să tastați

:q

și ENTER.

1611704411 429 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub
1611704411 813 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub
Descrie cum funcționează pull & push

Tragerea este actul de a primi de la GitHub.

Împingerea este actul trimiterii către GitHub.

Tipul 2: Lucrați la proiectul dvs. local, apoi creați depozitul pe GitHub și împingeți-l la distanță.

Tipul 2 vă permite să creați un depozit nou dintr-un folder existent de pe computerul nostru și să îl trimiteți către GitHub. În multe cazuri, este posibil să fi făcut deja ceva pe computerul dvs. pe care doriți să îl transformați brusc într-un depozit pe GitHub.

Vă voi explica acest lucru cu un proiect web de formular de sondaj pe care l-am făcut mai devreme, care nu a fost adăugat la GitHub.

După cum am menționat deja, atunci când executăm orice comandă Git, trebuie să ne asigurăm că suntem în directorul corect din terminal.

1611704411 180 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

În mod implicit, orice director de pe computerul nostru nu este un depozit Git – dar îl putem transforma într-un depozit Git executând următoarea comandă în terminal.

git init
1611704411 29 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

După ce ne-am convertit directorul într-un depozit Git, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să verificăm fișierele pe care le avem folosind următoarea comandă.

git status
1611704411 123 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Deci, există două fișiere în acel director pe care trebuie să le „adăugăm” la Repo.

git add [FILENAME] [FILENAME] [...]

NOTĂ: Pentru a „adăuga” toate fișierele din depozitul nostru putem folosi următoarea comandă:

git add .

După finalizarea zonei intermediare (procesul de adăugare), putem verifica dacă fișierele sunt adăugate cu succes sau nu, executând git status

Dacă acele fișiere sunt în verde, ca imaginea de mai jos, v-ați făcut treaba!

1611704411 568 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Apoi trebuie să „comitem” cu o descriere în ea.

git commit -m "Adding web Survey form"
1611704411 7 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Dacă depozitul meu a început pe GitHub și l-am adus pe computer, o telecomandă va fi deja atașată la acesta (Tipul 1). Dar dacă încep repozitoriul pe computerul meu, acesta nu are o telecomandă asociată cu el, așa că trebuie să adaug acea telecomandă (tip 2).

Deci, pentru a adăuga telecomanda, trebuie să mergem mai întâi la GitHub. Creați un nou depozit și denumiți-l oricum doriți să-l stocați în GitHub. Apoi faceți clic pe butonul „Creare depozit”.

NOTĂ: În tipul 2, vă rugăm să nu inițializați depozitul cu un fișier README atunci când creați un depozit nou pe pagina web GitHub.

1611704411 381 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

După ce faceți clic pe butonul „Creare depozit” veți găsi imaginea de mai jos ca pagină web.

1611704411 61 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Copiați adresa HTTPS. Acum vom crea telecomanda pentru depozitul nostru.

git remote add origin [HTTPS ADDRESS]

După executarea acestei comenzi, putem verifica dacă am adăugat cu succes telecomanda sau nu prin următoarea comandă

git remote

Și dacă generează „origine”, ați adăugat telecomanda la proiect.

NOTĂ: Rețineți că putem afirma orice nume pentru telecomandă schimbând numele „origine”. De exemplu:

git remote add [REMOTE NAME] [HTTPS ADDRESS]

Acum, ne putem împinge proiectul către GitHub fără probleme!

git push origin master

După ce ați parcurs acești pași unul câte unul, dacă accesați GitHub vă puteți găsi depozitul cu fișierele!

1611704411 456 Ghidul pentru incepatori la Git GitHub

Concluzie

Mulțumesc tuturor pentru că ați citit. Tocmai am explicat elementele de bază ale Git și GitHub. Vă încurajez pe toți să citiți mai multe articole similare despre Git și GitHub. Sper că acest articol te-a ajutat.

Verifică articolul meu original în Medium.

Mulțumesc.

Codificare fericită!