Ghidul pentru începători pentru comanda pstree pe Linux

Ghidul pentru începători pentru comanda pstree pe Linux
⏱️ 3 min read

pstree este o comandă puternică și utilă pentru afișarea proceselor care rulează în Linux. Ca și tovarășul său ps, afișează toate procesele în curs de desfășurare active în prezent pe sistemul dvs. conectat. Principala diferență este că procesele sunt organizate într-un copac în loc de într-o listă. Acest arbore arată procesele într-o relație părinte-copil. Procesul părinte este procesul de reproducere, care creează toate procesele copil sub acesta.

Structura pf pstree este similar cu directoarele ierarhice de pe sistemele Unix precum Linux și macOS. Folosind această structură puteți naviga rapid prin arborele procesului pentru a descoperi ce procese apar sau se controlează reciproc. Acest lucru permite eliminarea precisă a proceselor supărătoare sau scăpate de control cu kill comanda.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Rularea pstree

Pentru a rula forma de bază a comenzii, deschideți o fereastră Terminal și tastați următoarea comandă, apoi apăsați Enter:

Numai această comandă va afișa o listă cu toate procesele care rulează. Procesul din partea de sus (systemd în acest caz) este procesul părinte pentru tot ce rulează pe computerul dvs. Procesele de mai jos au fost generate sau deschise prin systemd. Alte straturi de indentare indică relații similare, la fel ca un arbore genealogic.

Structura de bază a pstree poate fi văzută în următorul iamage.

În mod implicit, procesele cu același părinte vor fi sortate alfabetic. Există alte modalități de sortare în pstree folosind steaguri pe care le discutăm mai jos.

Utilizarea pstree cu Steaguri

La fel ca majoritatea programelor Terminal, mai sunt multe pstree decât simpla comandă. Pe lângă funcționalitatea de bază a pstree, diferite steaguri pot declanșa o ieșire mai complicată din program.

Pentru a expune informații de identificare a proceselor, putem folosi -p steaguri, care afișează numere de identificare a procesului sau PID-uri.

pstree-guide-linux-2

De asemenea, putem sorta procesele după PID în loc de nume cu -n steag.

pstree-guide-linux-3

S-ar putea să observați că ieșirea de pstree de multe ori este tăiat la marginea ferestrei terminalului. Puteți gestiona acest lucru cu -l pavilion care „înfășoară” linii lungi la marginea ecranului terminalului.

pstree-guide-linux-4

Cu toate acestea, acest lucru ar putea face ca rezultatul să fie puțin greu de citit, după cum puteți vedea mai sus.

Se arată părți ale copacului

De asemenea, puteți vedea doar părți din arborele procesului. Există două modalități de a face acest lucru. Primul este cu -s flag, care vă permite să vedeți părintele procesului copil pe care îl specificați. Puteți apela procese cu PID-ul său.

pstree-guide-linux-5

S-ar putea să doriți, de asemenea, să vedeți procesele generate de un utilizator curent. Dacă utilizați un sistem multi-utilizator, acest lucru vă poate oferi o idee bună despre cine face ce în sistemul dvs. Pe un sistem cu un singur utilizator, nu este la fel de informativ. Pentru a vedea procesele generate de un utilizator, trebuie doar să tastați numele utilizatorului după comanda principală.

pstree-guide-linux-6

Aceasta va afișa orice comenzi executate sub contul utilizatorului respectiv, fie prin programe pe care le rulează utilizatorul, fie prin comenzi pe care le execută în mod explicit.

Concluzie

Ca întotdeauna, fiecare versiune de Linux ar putea avea o ușoară răsucire a acestei comenzi, dar ar trebui să fie foarte standard pe instalațiile populare. Pentru a obține ajutor cu versiunea dvs., tastați man pstree în linia de comandă și apăsați Enter pentru a deschide pagina manuală a comenzii sau „pagina manuală”. Poti de asemenea vizualizați pagina manuală de bază pentru pstree.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x