Ghidul pentru începători pentru Git

La guida per principianti a Git
⏱️ 6 min read

Dacă sunteți utilizator Linux, probabil ați întâlnit Git la un moment dat, poate în timp ce încercați să descărcați un nou program sau să căutați sisteme de control al versiunilor precum CVS sau Subversion. Git este sistemul de control al reviziilor creat de faimosul Linus Torvalds al nucleului Linux, din cauza lipsei de satisfacție cu soluțiile existente. Accentul principal în proiectare a fost pe viteză, sau mai precis, pe eficiență. Git abordează multe dintre neajunsurile sistemelor anterioare și le face pe toate în mult mai puțin timp. Dacă doriți să învățați Git, acest ghid pentru începători vă va ajuta să începeți.

Ce face Git

Să presupunem că lucrați la crearea unui site web pentru un client. Aceștia declară ce vor, îl proiectezi, îl revizuiesc și fac revizuiri, etc. Cu fiecare set de revizuiri de la client, site-ul se modifică și crește. Mai târziu, clientul poate spune: „Îmi place mai bine așa cum arăta în septembrie anul trecut”. În circumstanțe normale, aveți o problemă. Este posibil să nu aveți toate fișierele și datele din acel moment și este posibil ca codul dvs. să se fi schimbat atât de mult încât revenirea înapoi să fie dificilă sau imposibilă.

Scopul unui sistem de control al reviziei este de a rezolva aproape toate problemele din paragraful de mai sus. Puteți urmări fiecare modificare a codului și fișierelor și reveniți în orice moment înapoi la locul în care se aflau lucrurile.

Cum funcționează Git

Fiecare director al proiectului este propriul depozit Git. Vă păstrați toate fișierele pentru acel proiect în acel director și îi spuneți periodic Git să își actualizeze informațiile cu starea curentă a fișierelor. Acest proces de a-i spune lui Git să înregistreze statul este un commit. De fiecare dată când comiteți (ceea ce ar trebui să fie adesea), Git aruncă o privire asupra tuturor fișierelor cărora li s-a instruit să le urmărească și salvează diferențele din acele fișiere (nu toate fișierele noi) în directorul „.git”. Fiecare angajare devine un nou punct de salvare pentru dezvoltarea proiectului dumneavoastră.

Opțional, puteți împinge depozitul dvs. local de git către o gazdă externă, cum ar fi GitHub sau propriul dvs. server Git. Acest lucru permite mai multor colaboratori dintr-un proiect să poată face angajamente frecvente și rapide către repozația lor locală, apoi grupează toate acele angajări locale într-o singură actualizare a depozitului online.

Acesta este unul dintre lucrurile care fac Git mai rapid de utilizat decât alte sisteme de control al versiunilor (VCS): puteți să vă angajați frecvent în depozitul dvs. local fără a pierde timp și lățimea de bandă trebuie să încărcați pe un server pentru fiecare.

Obținerea Git

Majoritatea distribuțiilor Linux vin cu Git preinstalat. Dacă sistemul dvs. nu vine cu acesta, îl puteți instala cu ușurință din Centrul software sau din managerul de pachete, deoarece este ușor disponibil în majoritatea depozitelor.

Puteți să-l instalați în terminal:

Dacă sunteți pe o altă platformă sau altfel nu puteți utiliza astfel de depozite, puteți descărca și instala manual pachete aici.

Folosind Git

Procesul de creare a unui depozit git local este rapid și ușor. Mai întâi, creați un director pe care intenționați să îl utilizați pentru proiectul dvs. și deschideți terminalul în locația respectivă.

Lansați o repoare Git cu comanda:

Aceasta va crea un director „.git” (ascuns vizualizării) pentru a păstra informațiile despre depozit. Probabil, veți dori să începeți să adăugați câteva fișiere. Vom începe prin crearea unui fișier README simplu, adăugându-l la lista de fișiere a depozitului de urmărit, apoi trimiterea fișierului la depozit.

Veți fi adus la un ecran de editor de text (exact care editor de text depinde de distribuție și configurație) unde ar trebui să introduceți orice notă despre acest commit. Acestea sunt de obicei scurte rezumate ale modificărilor care au avut loc de la ultima comitere. Odată ce salvați și ieșiți din editorul de text, validarea trebuie finalizată cu succes.

Ghid pentru începători pentru editare Git Commit

Dacă în cele de mai sus, Git aruncă o eroare spunând că nu te poate recunoaște, va trebui să-i spui cine ești. A face acest lucru este la fel de simplu ca să introduceți:

În esență, am creat un instantaneu al stării curente a fișierului respectiv. Toate modificările ulterioare (pe care le comiteți) vor fi salvate pe deasupra.

Adăugarea și comiterea fiecărui fișier individual, ca în exemplul de mai sus, poate deveni obositoare. Pentru a remedia acest lucru, puteți adăuga în schimb toate fișierele din directorul curent cu

Puteți comanda toate fișierele modificate cunoscute simultan cu

Ghid pentru începători pentru Git Clone Repo
Ghidul pentru începători pentru Git

Unele alte opțiuni utile de comandă git includ:

Desigur, acesta este doar începutul a ceea ce poate face Git. După ce ați stăpânit GIt, puteți începe cu Github și puteți afla cum să adăugați capturi de ecran și animație la solicitările dvs. de extragere.

Legate de:

  • Cum să începeți cu GitHub Project Management
  • Cum se verifică autenticitatea software-ului Linux cu semnături digitale
  • 5 dintre cei mai utili clienți grafici Git pentru Linux

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...