Ghidul pentru începători pentru scriptarea pe Linux

Ghidul pentru începători pentru scriptarea pe Linux
⏱️ 7 min read

Ați dorit vreodată să învățați „scriptarea” în Linux? Realizarea lor este mai ușoară decât ai putea crede. Uneori scripturile (adesea denumite scripturi shell sau bash) sunt programe reale cu cod complicat în interior. Alteori sunt doar o listă lungă de sarcini pe care utilizatorii le pun împreună pentru a face lucrurile mai rapide și mai ușoare în Linux.

În acest articol am decis să facem un ghid rapid care să explice cum să realizăm un script shell de bază sub Linux. Acest tutorial nu vă va transforma într-un Bash sau expert în scenarii. În schimb, vă va arăta cât de ușor este să începeți (și cele mai bune practici) scripturi în Linux.

De ce ai face un scenariu?

Realizarea de scripturi în Linux este o abilitate foarte utilă. Chiar dacă nu înțelegeți pe deplin Bash, puteți utiliza cunoștințele dvs. limitate despre terminal pentru a automatiza și „realiza în masă” unele sarcini, sau pur și simplu pentru a deschide mai multe aplicații simultan.

De exemplu: poate tocmai ai construit Arch Linux de la zero. Sistemul de operare este instalat, împreună cu toate pachetele de bază, și poate porni la terminal atunci când sistemul de operare pornește. Arch Linux necesită timp pentru configurare, astfel încât procesul nu este finalizat.

În acest moment, utilizatorul ar putea scrie un script Bash și poate realiza totul dintr-o dată. Nimic din toate acestea nu este programat sau avansat. Cu toate acestea, dat fiind faptul că utilizatorul înțelege suficient despre modul în care funcționează Arch Linux, ar fi capabil să automatizeze aproape întregul proces post-configurare (mediu desktop, drivere, configurare utilizator etc.).

Singura limită a scriptului bash este propriile cunoștințe despre Linux și Bash! Realizarea lor este mai ușoară decât ai putea crede.

Noțiuni de bază – Shebangs

Când scrieți cod, lucrurile trebuie specificate și resursele încărcate. Când creați scripturi cu shell-ul, trebuie specificate și unele lucruri. În scripturile bash acest lucru este cunoscut sub numele de „shebang”. Shebang-urile utilizate în scripturi îi spun scriptului în ce interpret ar trebui să execute. Acesta poate fi Bash sau orice alte scripturi disponibile în sistemul dvs. Rețineți că diferitele limbi au propriile lor shebang-uri.

De exemplu: Când scrieți un script Python, shebang-ul ar fi #!/usr/bin/python, etc.

Bash are multe shebang-uri diferite care pot fi folosite, dar probabil majoritatea utilizatorilor au văzut doar #!/bin/bash unu. Ca regulă generală, utilizați #!/bin/bash când scrieți un script simplu și nu intenționați să îl scoateți din Linux. Toate distribuțiile moderne Linux sunt pe aceeași versiune de bash, iar shell-ul bash este de obicei situat în același loc.

Un alt shebang care se dovedește a fi util este #!/usr/bin/env bash shebang. Acesta este conceput pentru portabilitate și trebuie utilizat dacă scriptul este conceput pentru a rula pe alte sisteme de operare similare Unix (BSD-uri, macOS etc.).

Cele mai bune practici

Scrierea de scripturi în Bash poate fi un proces complicat dacă scriitorul o face așa. Cel mai adesea, scripturile sunt doar o colecție de operațiuni diferite. Mutați un fișier, descărcați ceva, instalați programe și așa ceva.

  • Rețineți că Bash este un limbaj conceput pentru a manipula fișiere și procese din sistem. Dacă Bash vă satisface nevoile, este bine. Cu toate acestea, înțelegeți că pentru programarea avansată, Bash nu este alegerea corectă și cel mai bine ar fi să treceți la ceva de genul Python.
  • Asigurați-vă scripturile „SH” compatibile și în formatul „.sh” dacă planul este de a utiliza scripturi pe mai mult decât o simplă platformă Linux. Deși alte sisteme de operare de tip UNIX pot avea shell-uri „bash”, unele nu au deloc bash și este bine să fii pregătit pentru asta.
  • Aflați shell-ul Bash și cum funcționează. Vă va ajuta să vă scrieți mai bine scripturile.
  • Folosiți întotdeauna un shebang și mai important: folosește-l pe cel potrivit. Poate însemna diferența dintre un scenariu bun și unul teribil care nu funcționează corect.
  • Comentează întotdeauna fiecare operațiune. În șase luni s-ar putea să reveniți la scenariul dvs. și să vă întrebați ce înseamnă totul, așa că este crucial ca scriptul dvs. să fie documentat bine și ușor de înțeles (pentru dvs. și pentru oricine altcineva ar putea să-l vadă).
  • Faceți codul dvs. lizibil. Chiar dacă scenariul dvs. nu este ceva complex, ar trebui să aibă totuși sens și să le faceți este mai ușor decât ați putea crede.
  • Testați-vă scriptul pentru erori înainte de a-l da altora. Nu faceți altor teste de erori pentru dvs. În mod ideal, scripturile ar trebui să funcționeze înainte de a le trimite pentru ca oamenii să le poată folosi.

Realizarea unui scenariu

Pentru a începe scriptarea, tot ce aveți nevoie este un editor de text. Orice editor de text simplu va face – nu trebuie să fie unul complicat sau cuprinzător. Pentru acest exemplu, vom crea un script simplu de actualizare Ubuntu folosind Gedit.

Această primă parte a scenariului este shebang, așa cum am menționat anterior. Acest lucru permite scriptului să spună interpretului ce ar trebui să utilizeze pentru a înțelege codul.

În continuare, să scriem un comentariu. Acest lucru va permite oricui folosește scriptul să înțeleagă ce este menit să facă codul. Comentariile pot fi adăugate la un script prin plasarea unui simbol „#”. Orice lucru după acesta nu va fi preluat de scenariu.

Acum este timpul să adăugați codul la script. În acest caz, lucrăm la realizarea unui script bash care va rula cele două comenzi de actualizare Ubuntu succesiv. Începeți cu comanda de actualizare a surselor software.

A doua parte a scriptului este apt upgrade comanda. Această comandă permite instalarea actualizărilor verificate anterior. Adauga o -y până la final, astfel încât scriptul să nu aibă nevoie de nicio interacțiune cu utilizatorul. Aceasta va permite comanda să se actualizeze de la sine.

linux-scripting-making-script-with-gedit

Salvați scriptul cu o extensie „.sh”. De exemplu, „myscript.sh”.

Pentru a rula scriptul, deschideți un terminal și tastați:

Aceasta va marca scriptul nou creat ca executabil. Nu este întotdeauna necesar să faceți acest lucru pentru scripturi, deoarece în cea mai mare parte Bash îl va rula oricum. Indiferent, aceasta este o practică bună atunci când se scriptează.

Pentru a executa scriptul nou creat, executați următoarea comandă:

linux-scripting-running-a-script

Extensii de fișiere

Nu există nicio diferență în extensiile de fișiere pentru scripturi. Numirea unui fișier cu extensia de fișier „.sh” nu afectează prea mult modul în care rulează „programul”. Un script Bash va rula în continuare fără nicio extensie de fișier – fișiere text goale și tot ce există între ele, atât timp cât sunt prezente comenzile și argumentele corecte.

Chiar dacă shell-ul Bash ignoră extensiile de fișiere, asta nu înseamnă că scenariul ar trebui. Unele medii desktop care permit setarea scripturilor shell să ruleze la pornire depind de script pentru a avea extensia de fișier „.sh” corectă. Acest lucru ajută și în scopuri organizatorice.

Când vine vorba de aceasta, majoritatea scripturilor shell sunt salvate ca fișiere „.sh” pentru portabilitate. „Sh” nu are nicio legătură cu Bash în sine, iar scriptul poate rula cu orice shell compatibil.

Alternativ, scripturile pot fi salvate ca .bash, .ksh (Unix korn shell) etc. Aceste extensii de fișiere sunt inferioare și limitează cu adevărat utilitatea unui script. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt proiectate numai pentru cochilii care utilizează acele extensii.

Resurse cod

linux-scripting-bash-user-repository

Pentru cei care caută scripturi utile Bash, consultați Depozit utilizator Bash pe Reddit. Este o colecție de scripturi îngrijite și utile, care pot fi utilizate și modificate gratuit!

În plus, cei care doresc să învețe natura avansată a Bash și să programeze cu shell-ul ar trebui să verifice Freecode. Site-ul web are un întreg ghid de lecție care învață tot ce trebuie să știți despre scripturile avansate Bash.

Concluzie

Deși scriptarea cu Bash pe Linux nu este o caracteristică unică (Mac-urile au și bash), tinde să-i ajute pe utilizatorii Linux să aibă un nivel mai general. Având în vedere atât de mult Linux poate fi realizat sub terminal, este foarte util să înveți cum să manipulezi shell-ul.

Ce scripturi Bash folosiți sub Linux pentru a vă ușura viața? Spune-ne mai jos!

Imagine caracteristică: Jm3

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x