Ghidul pentru începători pentru utilizarea Nano Text Editor în Linux

Ghidul pentru începători pentru utilizarea Nano Text Editor în Linux
⏱️ 4 min read

Nu se poate nega faptul că, pentru noii utilizatori Linux, utilizarea terminalului este destul de înfricoșătoare. Scarier este încă gândul de a edita fișiere la terminal, editorii precum Vim și GNU Emacs dovedindu-se a fi dificil pentru începători să-și facă capul. De exemplu, chiar și ieșirea din Vim se dovedește a fi o sarcină dificilă pentru mulți.

Mai degrabă decât problemele prea complicate, puteți reveni la elementele de bază cu un simplu editor de text Linux: Nano. Are mulți fani, datorită simplității interfeței sale, a comenzilor rapide de la tastatură puternice pe care le include și a caracteristicilor populare precum căutarea și numerotarea liniilor. Acest ghid arată cum să-l utilizați.

Deschiderea Nano pe Linux

Nano este preinstalat pe majoritatea distribuțiilor Linux, deci nu ar trebui să-l instalați. Pentru a rula Nano, deschideți un terminal și tastați pur și simplu:

Aceasta va deschide un fișier gol pentru a începe să scrieți.

Dacă doriți să deschideți un fișier, tastați:

Înlocuiți „/ folder / filename” cu locația fișierului pe care doriți să îl editați.

Fișier Nano Window Opened

Puteți face acest lucru și cu un fișier care nu există din punct de vedere tehnic. Nano va crea un fișier gol cu ​​numele fișierului respectiv în locația pe care ați furnizat-o.

Nano vă permite, de asemenea, să deschideți un fișier la o anumită linie sau coloană. Pentru aceasta, tastați următoarele:

Înlocuiți „numărul de linie” și „numărul de coloană” cu numerele de linie și coloană corespunzătoare și „numele fișierului” cu numele fișierului pentru fișierul text. De exemplu:

Nano vă va deschide fișierul ales în locația pe care ați dat-o, pregătită pentru a începe editarea.

Utilizarea comenzilor tastaturii Nano

Ca editor de text terminal, nu puteți utiliza mouse-ul pentru a naviga în aplicația Nano. Va trebui să utilizați comenzile rapide de la tastatură pentru a putea deschide, salva și închide fișiere după bunul plac.

Comenzi rapide Nano

Unele dintre acestea sunt listate continuu în partea de jos a ferestrei Nano, dar pentru referință, iată câteva dintre comenzile cele mai comune pe care le puteți utiliza.

  • Ctrl + G: Deschide meniul de ajutor Nano.
  • Ctrl + O: Salvează fișierul deschis. Nano vă va cere să confirmați numele fișierului atunci când faceți acest lucru, așa că trebuie doar să apăsați Enter pentru a confirma.
  • Ctrl + C: Anulează orice comandă în așteptare.
  • Ctrl + X: Iese din Nano. Acest lucru vă va solicita, de asemenea, dacă doriți să salvați fișierul dacă ați făcut modificări la acesta. Apăsați Enter pentru a confirma dacă faceți acest lucru.
  • Ctrl + W: Deschide o casetă de căutare. Tastați și introduceți acest lucru pentru a localiza un anumit text.
  • Ctrl + K: Șterge linia curentă de text.
  • Ctrl + _ (subliniere): Trece la un anumit număr de linie. Tastați numărul liniei și apăsați butonul Enter pentru a confirma.
  • Ctrl + (bară inversă): găsiți și înlocuiți textul. Tastați textul pe care doriți să îl înlocuiți, apoi apăsați Enter.

Există alte comenzi pe care le puteți încerca, despre care puteți afla mai multe din meniul de ajutor Nano (Ctrl + G). Una dintre cele mai utile comenzi nano suplimentare este verificarea ortografiei în text. Acest lucru necesită instalarea unui pachet suplimentar, deci, dacă aveți o distribuție Linux Debian sau Ubuntu, deschideți un terminal și tastați:

Odată instalat, deschideți Nano și apăsați Ctrl + T. Aceasta va începe verificarea ortografică a documentului.

Verificare ortografică Nano

Dacă localizează un text pe care îl consideră incorect, vă va solicita să îl editați. Efectuați modificarea, apoi apăsați Enter pentru a salva modificarea.

Editarea fișierelor de pe terminalul Linux

Nano este simplu și, odată ce ați început să-l utilizați, este destul de ușor să vă întoarceți capul. În timp ce editorii de text mai avansați oferă funcții mai bune, Nano rămâne fidel ceea ce face cel mai bine – editarea fișierelor fără probleme și fără probleme.

Dacă ați depășit Nano și căutați o alternativă mai bună, ați putea încerca unii dintre cei mai buni editori de text Linux, cum ar fi Atom.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x