Ghidul utilizatorului de putere pentru htop

Ghidul utilizatorului de putere pentru htop

htop este o aplicație puternică de monitorizare a sistemului bazată pe terminal, care prezintă date despre diverse procese de sistem și consumul de resurse ale acestora într-un format ușor de utilizat, codat prin culori, codat prin culori. htop este un înlocuitor, sau mai bine zis un supliment la binecunoscutul, încercat și testat “top”, oferind multe îmbunătățiri, cum ar fi suportul mouse-ului, uciderea directă a proceselor și o ieșire mai ușor de citit de om.

Instalarea htop este simplă, deoarece este inclusă în depozitele standard ale majorității distribuțiilor majore. Pe orice derivat Debian, puteți utiliza doar

Interfața utilizatorului

Interfața cu utilizatorul este împărțită în trei părți.

Veți obține indicatoare interactive de tip bar care pot fi configurate după bunul plac (1), un scurt rezumat al sarcinilor de rulare, media de încărcare și timpul de funcționare (2) și o vizualizare detaliată a proceselor de rulare (3) și o listă rapidă a celor mai frecvente comenzi rapide de la tastatură, accesibile și cu mouse-ul (4).

Barele din indicatorul CPU și Memory% sunt codate în culori.

htop-color-codes

În timp ce executați sarcini, media de încărcare și timpul de funcționare ar trebui să se explice de la sine, numeroasele statistici afișate în cea mai mare porțiune a ecranului ar putea necesita unele clarificări. Conform paginii de manual a htop, coloanele afișate în mod implicit trebuie citite în felul următor:

 • PID: ID-ul procesului.
 • UTILIZATOR: Numele de utilizator al proprietarului procesului sau ID-ul de utilizator, dacă numele nu poate fi determinat.
 • PRI: Prioritatea internă a nucleelor ​​pentru proces, de obicei doar valoarea sa NI plus douăzeci. Diferit pentru procesele în timp real.
 • NI: Valoarea frumoasă a unui proces, de la 19 (prioritate redusă) la -20 (prioritate ridicată). O valoare ridicată înseamnă că procesul este plăcut, lăsând pe alții să aibă o prioritate relativă mai mare. Numai rădăcina poate reduce valoarea.
 • VIRT: Dimensiune în memorie a dimensiunii totale a programului.
 • RES: Dimensiunea setată de rezident, adică mărimea secțiunilor de text și date, plus utilizarea stivei.
 • SHR: Dimensiunea paginilor partajate ale procesului.
 • S: Starea procesului.

  • S: pentru dormit (inactiv)
  • R: pentru alergare
  • D: pentru somn pe disc (neîntreruptibil)
  • Z: pentru zombie (așteaptă ca părintele să citească starea de ieșire)
  • T: pentru urmărire sau suspendare (de exemplu, de către SIGTSTP)
  • W: pentru paginare
 • PROCESOR%: Procentul din timpul procesorului pe care îl folosește în prezent procesul.
 • MEM%: Procentul de memorie pe care îl folosește în prezent procesul (pe baza dimensiunii memoriei rezidente a procesului, consultați M_RESIDENT mai jos).
 • TIME +: Timpul, măsurat în căpușe de ceas pe care procesul le-a petrecut în timpul utilizatorului și al sistemului (vezi UTIME, STIME de mai sus).
 • Comanda: Calea completă a comenzii.

Aceste coloane sunt desigur configurabile; oricare ar putea fi ascunsă, iar altele ar putea fi afișate la locul lor. Pentru o listă completă a valorilor disponibile, consultați

Comenzi rapide de la tastatură

Adevărata putere a htop, pe lângă configurabilitatea sa, constă în diversele sale capabilități, accesibile prin intermediul tastelor scurte. Comenzile rapide afișate în partea de jos sunt în mare parte explicative. Toate comenzile rapide afișate au alternative în cazul în care s-ar ciocni cu alte comenzi rapide de la tastatură specifice WM sau la nivel global.

Ajutor F1 – Ecranul de ajutor este o vedere detaliată a tuturor comenzilor rapide și a alternativelor acestora. (Alternativă: h)

htop-help

Configurare F2 – Intrând în meniul de configurare, veți găsi că puteți modifica cu ușurință diferitele caracteristici ale htop. (Alternativă: Shift + s)

Utilizați tastele săgeată sau mouse-ul pentru a naviga în coloanele pentru “Configurare” (acestea sunt submeniurile), “Coloana din stânga”, “Coloana din dreapta” sau “Contoare disponibile”. Opțiunile de navigare viitoare vor fi afișate dinamic în rândul de jos.

htop-setup

 • Metri vă va permite să modificați ce contoare sunt afișate în coloana din partea de sus în care trăiesc ecartamentele și mediile de încărcare. F4 va schimba tipul oricărui contor selectat între “Bară”, “Text”, “Grafic” și “LED”, permițându-vă să personalizați aspectul htop.

htop-led-clock

 • Optiuni de afisare va oferi câteva modificări minore.
 • Culori vă permite să schimbați schemele de culori.
 • in timp ce Coloane vă permite să configurați ceea ce este afișat în partea principală a ecranului și să modificați valorile exacte afișate pentru fiecare proces individual.

F3 Căutare vă permite să căutați procese în timp ce F4 Filtru vă permite să filtrați procesele după cuvinte cheie (Alternative: / și )

htop-search

htop-filter

F5 Arborele comută vizualizarea copac sub coloana Comandă, permițându-vă să vedeți copacii procesului în loc de linii individuale pentru fiecare comandă. (Alternativă: t)

htop-tree-view

F6 Sortează după vă va permite să sortați procesele după orice valoare afișată în prezent. Presare Shift + i va inversa ordinea de sortare. (Alternativă: >; există și comenzi rapide pentru cele mai frecvente opțiuni de sortare: CPU%: Shift + P, MEM%: Shift + M si timpul: Shift + t)

htop-sortby

F7 și F8 Nice +/- va scădea / crește valoarea frumoasă a oricărui proces, dar trebuie să rulați htop ca root pentru a utiliza acest lucru. (Alternative: ] și [)

F9 Omoară vă prezintă o listă completă de semnale din care să alegeți, pentru a ucide un proces, implicit SIGTERM (alternativă: k)

htop-kill

F10 Renunță va renunța pur și simplu la htop. (Alternativă: q)

Alte taste rapide utile

Spaţiu – etichetați un proces

c – procesul de etichetare și procesele copil

Shift + u – Eliminați toate etichetele

Shift + f – Cursorul urmează procesul. Aceasta înseamnă că dacă ați evidențiat un proces și locul acestuia în listă se modifică din orice motiv, acesta va rămâne evidențiat și cursorul îl va urma (Aceasta este o opțiune de comutare)

Shift + h și Shift + K va afișa / ascunde procesele utilizatorului și respectiv nucleul

tu – vă va permite să alegeți un utilizator și să afișați numai procesele aparținând ID-ului acestuia.

Există și câteva opțiuni de administrare a sistemului disponibile:

A – vă va permite să setați la ce procesoare sau nuclee CPU poate accesa un anumit proces

eu – va seta prioritatea I / O

Ultimele trei funcții necesită instalarea de programe externe:

s – va urmări procesele apelurilor de sistem cu strace. Dacă nu ai strace pe sistemul dvs., îl puteți instala cu

l – va afișa o listă de fișiere deschise de proces folosind lsof. (În lumea UNIX “totul este fișier”, astfel încât să puteți obține o ieșire reală utilă)

dacă nu există lsof, îl puteți instala cu

Shift + L – voi folosi ltrace pentru a urmări toate apelurile de bibliotecă prin procesul evidențiat

Instalare ltrace cu

Concluzie

Pe cât de simplu arată htop, interfața sa lizibilă de către om, numeroase opțiuni de configurare și abilități de a reprezenta datele de sistem în multe moduri diferite, îl fac unul dintre instrumentele indispensabile pentru administratorul de sistem. Deși partea de sus ar putea fi mai veche și mai “încercată”, interfața și capabilitățile îmbunătățite ale htop îl fac o alternativă excelentă sau chiar înlocuitor.

Scroll to Top