Glosar: Termenii Android și semnificațiile lor

Glosar: Termenii Android și semnificațiile lor

Android este cel mai popular sistem de operare mobil care ne alimentează telefoanele, tabletele, ceasurile inteligente, televizoarele inteligente și multe alte dispozitive conectate. De la utilizarea unei camere selfie, până la căutarea pe web cu Asistentul Google, până la navigarea traficului GPS din lumea reală, se poate spune că Android atinge fiecare aspect al vieții noastre (cu excepția cazului în care sunteți un utilizator exclusiv Apple, desigur)

În consecință, există mulți termeni Android care ne sunt familiarizați, dar este posibil să nu fim conștienți de ceea ce fac. Următorul glosar de la A la Z explică acești termeni pentru Android.

Android

Dezvăluit pentru prima dată în noiembrie 2007, Android este atât o platformă de dezvoltare mobilă, cât și un brand Google. De fapt, doar aproximativ 70% dintre dispozitivele Android se bazează pe Google. Restul rulează pe furculițe Android separate, cum ar fi LineageOS, OxygenOS de OnePlus, Fire OS de Amazon, PhoenixOS, CyanogenMod (acum întrerupt) și multe altele. Toate aceste furci se bazează pe Android Open Source Project (AOSP), dar niciunul nu poate folosi comercial termenul „Android” pentru a-și comercializa software-ul.

Gama de aplicații pentru dispozitive Android include smartphone-uri, tablete, televizoare inteligente, PC-uri și laptopuri, console de jocuri, ceasuri inteligente și vehicule conectate.

Android adb

Android Debug Bridge (adb) este un instrument dezvoltator bazat pe terminal utilizat pentru a comunica un computer client cu un telefon Android, tabletă, ceas inteligent sau orice alt dispozitiv Android. Conține ambele comenzi specifice încorporate în biblioteca adb sau alte comenzi din terminalul construit peste un shell Unix. Există multe aplicații de utilizare a adb: instalarea aplicațiilor în afara Magazinului Play, crearea unei copii de rezervă complete a telefonului (pe computer), extragerea APK-ului din telefon și instalarea unei aplicații pe un dispozitiv secundar.

ad-banner
Glosar Android Androidadb

Aplicații Android

Aplicațiile Android („aplicații” pe scurt) oferă o privire asupra funcționalității reale a dispozitivelor Android. Acestea constau atât din aplicații Google preinstalate cu servicii mobile Google (GMS) – cum ar fi Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps -, cât și din aplicații publicate pentru a fi descărcate de pe Google Play, magazinul oficial de aplicații Android pentru dispozitive certificate Google. De asemenea, puteți rula aplicații Android terțe în afara ecosistemului Google și, desigur, există aplicații care au fost concepute pentru o piață care nu este Google.

Glosar Aplicații Android pentru Android

Android Auto

Android Auto rulează platforma și aplicațiile Android pe un panou de afișare al mașinii. În timp ce motivația principală a fost asistarea navigației GPS pentru șoferi, astăzi platforma oferă o gamă largă de opțiuni de comunicare și divertisment. Cu Asistentul Google încorporat, puteți merge cu mâinile libere cu ușurință și puteți rămâne conectat la oameni prin modul de apelare și chat. (Deși, nu vă recomandăm acest lucru în timp ce conduceți.)

Android One

Android One este o certificare Google autentică pentru dispozitivele participante, care garantează cel puțin doi ani de actualizări ale sistemului de operare, o durată lungă de viață a bateriei, hardware de înaltă calitate, actualizări lunare de securitate și numai cele mai esențiale aplicații Google pentru a reduce problemele bloatware. Puteți găsi lista dispozitivelor aprobate de Google la link oficial din Android One.

Android Open Source Project (AOSP)

AOSP este proiectul oficial de dezvoltare a sistemului open source Android, care poate fi utilizat pentru a crea furculițe personalizate pentru Android, cum ar fi Phoenix OS. Deși nu este necesar niciun credit către Google, acesta supraveghează direcția generală a AOSP.

Mod de recuperare Android

Telefoanele Android au un mod de recuperare încorporat separat de sistemul de operare. Poate fi accesat printr-o combinație de apăsări de taste pe dispozitivul Android. Acest lucru vă poate ajuta să remediați problemele telefonului dvs. Android, cum ar fi reporniri automate, încetiniri sau alte probleme. Există diferite modalități de a intra în modul de recuperare pe baza producătorului sau a dispozitivului Android specific pe care îl utilizați. De exemplu, cu majoritatea dispozitivelor Samsung, puteți apăsa și ține apăsat butoanele de pornire, de creștere a volumului și de acasă simultan pentru a porni în modul de recuperare.

Glosar Mod de recuperare Android Samsung

Android Studio

Android Studio este mediul oficial de dezvoltare integrată (IDE) pentru dispozitivele Android. Acesta acceptă Windows, Mac și Linux, se bazează pe software-ul IntelliJ IDEA al JetBrains și folosește Java, Cotlin și C ++. Freeware-ul poate fi descărcat de pe Android Studio site-ul oficial și conține funcții care includ un editor de aspect bogat și o integrare încorporată cu Google Cloud. În afară de Android Studio, aplicațiile Android pot fi proiectate pe Visual Studio, AIDE, Eclipse, Droid4X, Bluestacks și multe altele.

1605106929 908 Glosar Termenii Android si semnificatiile lor

Android TV

Android TV este o platformă de divertisment personalizată activată de Android pentru afișare pe un dispozitiv „smart TV”. Cu Asistentul Google încorporat, vă permite să redați fotografiile, videoclipurile de pe YouTube și Netflix, muzica Spotify și alte conținuturi de aplicații de streaming digital pe un ecran mare. De asemenea, redă emisiunile dvs. live TV obișnuite, cum ar fi ESPN sau NBA, și jocuri precum Minecraft și Grand Theft Auto.

Glosar Android Androidtv

În diferite țări, Android TV este programat de „parteneri globali” respectivi, cum ar fi furnizorii de servicii TV, mărcile de dispozitive TV și streaming și furnizorii de servicii de internet.

Versiuni Android

Sistemele de operare Android au văzut multe versiuni diferite de la prima sa lansare, care urmăresc o evoluție substanțială de-a lungul anilor. Următoarele versiuni de Android au fost lansate de Google.

 • Android 2.3 Turtă dulce
 • Android 4.2 Jelly Bean
 • Android 4.4 KitKat
 • Android 5.1 Lollipop
 • Android 6.0 Marshmallow
 • Android 7.0 Nougat
 • Android 7.1 Nougat
 • Android 8.0 Oreo
 • Android 8.1 Oreo
 • Android 9 Pie
 • Android 10
 • Android 11 (cel mai recent din această postare în octombrie 2020)

Obiecte de gătit

Fiecare telefon Android vândut pe piață vine cu aplicații preinstalate. În afară de acestea, există multe aplicații de către operator care sunt considerate aplicații cu valoare adăugată care necesită plată suplimentară. Deoarece aceste aplicații suplimentare consumă memorie de sistem valoroasă și spațiu suplimentar, acestea sunt considerate „bloatware”. Pentru a reduce problema bloatware-ului de pe telefonul dvs. Android, vă recomandăm să cumpărați numai acele dispozitive care acceptă Android One.

ROM personalizat

Majoritatea dispozitivelor Android din fabrică vin cu un ROM încorporat (sau „ROM stoc”). Deoarece Android este un proiect open source, puteți alege să vă dezvoltați propriul ROM personalizat și să adăugați caracteristici utile ROM-ului. LineageOS și Bliss OS sunt exemple populare de ROM-uri personalizate.

Emulator

Pentru a rula aplicațiile și jocurile Android preferate pe un ecran mai mare pentru computer sau Mac, aveți nevoie de o aplicație numită „emulator”, care să recreeze mediul mobil pentru un ecran mai mare. Puteți merge cu mulți emulatori populari, inclusiv GenyMotion și BlueStacks.

Resetare din fabrică

Prin resetarea din fabrică, resetați telefonul Android la starea implicită. Toate telefoanele Android sunt echipate cu o opțiune de resetare din fabrică. Desigur, trebuie să faceți o copie de rezervă a tuturor datelor înainte de a continua cu o resetare din fabrică.

Glosar Termenii Android si semnificatiile lor

Încărcare rapidă

Încărcarea rapidă este o caracteristică importantă în telefoanele Android actuale, care este indicată în puteri (W) în specificațiile dispozitivului. (Cu cât puterea este mai mare, cu atât este mai bună.) Producătorii de telefoane folosesc diferiți termeni, precum „Încărcare rapidă”, „Încărcare superioară” și „Încărcare rapidă” pentru a promova viteza mare de încărcare. Dezavantajul încărcării rapide este că dispozitivul s-ar putea încălzi și că își va afecta viața bateriei.

Găsește dispozitivul meu

Găsește dispozitivul meu este un serviciu Google care facilitează localizarea, sunarea sau ștergerea dispozitivului de pe web. Dacă nu v-ați deplasat telefonul, trebuie doar să vă conectați la contul dvs. oficial Google asociat telefonului, iar Găsirea dispozitivului meu va urmări locația sa globală. Puteți șterge de la distanță datele dispozitivului asociate, chiar dacă acestea cad pe mâini greșite.

Glosar Android Găsește-mi dispozitivul

Asistent Google

Asistentul Google este asistentul virtual oficial bazat pe inteligență artificială Google, care ajută utilizatorii să opereze aplicații Android prin interfață cu vocile lor naturale. Aceasta este o tehnologie avansată de recunoaștere a vocii care îmbunătățește rezultatele cu utilizarea frecventă, deoarece este capabilă să se auto-învețe. Asistentul Google este disponibil în prezent pe telefoane Android, Wear OS, boxe inteligente Google Home, Android TV, Android Auto și multe dispozitive terțe.

Glosar Android Asistent Google

Google Play

Google Play este mediul oficial de distribuție a aplicațiilor Android, care permite utilizatorului să descarce orice aplicație publicată în ecosistemul Google. Pentru a-și publica aplicațiile în scopul generării de bani, dezvoltatorii trebuie să cheltuiască o taxă unică de 25 USD și să primească o aprobare de la Google. În ciuda faptului că este cel mai mare depozit de aplicații mobile din lume (urmat de Apple Store App), Google Play este absent în mod evident în multe țări, cum ar fi China, cea mai mare piață de aplicații Android.

Glosar Android Google Play

LineageOS

LineageOS este un ROM personalizat Android gratuit și open-source, care are o mare importanță în ceea ce privește personalizarea, securitatea și confidențialitatea utilizatorilor. Ca un ROM personalizat, are propriul ansamblu de aplicații open-source care reflectă Google Play și aplicațiile Google preinstalate.

Glosar Lineageos Android

Legătură

Nexus a fost o gamă de dispozitive de consum de la Google care funcționa pe sistemul de operare Android. Cea mai recentă versiune a fost tableta Nexus 9 de la HTC, care a inclus funcții precum un ecran multi-touch, accelerometru, giroscop și suport pentru Android 7.1.1 Nougat. Gama de dispozitive Nexus a fost acum înlocuită de dispozitivele Google Pixel.

Glosar Android Nexus

OxygenOS

Dacă sunteți utilizator de smartphone OnePlus, atunci utilizați sistemul său de operare oficial bazat pe Android, OxygenOS. Este un upgrade imens pe Stock Android cu mai multe funcții inteligente, rapide, eficiente și intuitive. Spre deosebire de multe alte furci, OxygenOS integrează aplicații oficiale Google precum Gmail, Google Maps și Google Duo.

Glosar Android Oneplus Oxygenos

Pixel

Pixel este cea mai recentă gamă de dispozitive Google emblematice bazate pe sistemul de operare Android. Au înlocuit gama Nexus. Telefoanele Android Pixel includ Pixel 4 și Pixel 4a. Pixel C și Pixel Slate sunt cele mai noi tablete. Pixelbook Go este cel mai recent dispozitiv Pixel de la Google.

Glosar Android Google Pixel

TWRP

TWRP (Team Win Recovery Project) este o imagine de recuperare personalizată open source pentru dispozitivele Android. Oferă o interfață bazată pe ecran tactil care permite utilizatorilor să instaleze firmware terță parte și este utilizată în intermitent, instalare și înrădăcinare dispozitive Android. Puteți descărca cel mai recent TWRP pentru propriul dispozitiv de la link oficial.

Glosar Android Twrp

Purtați sistemul de operare

Wear OS este sistemul oficial de operare Google pentru dispozitive portabile bazate pe Android, inclusiv ceasuri inteligente, trackere de fitness și alte articole portabile. Este operat folosind Asistentul Google și folosește Bluetooth, Wi-Fi, 3G / 4G și multe altele în foaia de parcurs. Conține funcții precum o funcție mereu activă și o setare „înclinare pentru a trezi”. Utilizatorii își operează în prezent dispozitivele WearOS pe telefoanele, bicicletele, în timp ce merg pe jos și multe altele.

Glosar Android Wearos

Legate de:

Scroll to Top