Glosar: Termenii de rețea și semnificațiile acestora

Glosar: Termenii de rețea și semnificațiile acestora

Oricine folosește internetul va întâlni frecvent concepte de rețea. Chiar dacă le-ați fi folosit de atâtea ori, este util să aveți definițiile și înțelegerea de bază a conceptelor într-o singură pagină. Prin urmare, vă aducem un glosar cu cei mai importanți termeni de rețea într-un limbaj foarte ușor pentru referința dvs. pregătită.

3G, 4G, 5G

Apariția smartphone-urilor și a rețelelor de mare viteză a provocat o revoltă în rețelele de date mobile. Au existat destul de multe tendințe majore în performanțele de descărcare în ultimele două decenii, fiecare reprezentată de o nouă generație („G”) de viteze de date mobile.

Rețelele 3G au fost primele care au atins maximum 2 tp 3 mbps. Rețelele 4G au fost lansate în jurul anului 2009 și au fost mai rapide cu o viteză de 10 până la 200 mbps, adaptându-se la cerințele utilizatorilor de voce, video și televiziune de înaltă definiție.

Rețelele 5G sunt cea mai recentă evoluție în această cursă, cu viteze teoretice de până la 10 gbps, o dimensiune mai mare a lățimii de bandă și o latență mai mică. Obiectivul său este de a sprijini viitoarele dispozitive conectate, cum ar fi vehiculele inteligente și internetul obiectelor.

Lățime de bandă

Lățimea de bandă este definită ca rata maximă de transfer de date între oricare două puncte dintr-o rețea și este măsurată în megabiți pe secundă (mbps) sau gigabiți pe secundă (gbps). Conceptul de lățime de bandă este oarecum analog cu o autostradă aglomerată, referindu-se la numărul maxim de vehicule care se pot potrivi pe autostradă fără a provoca blocaj de trafic.

ad-banner
1602535685 623 Cat de rapid trebuie sa fie conexiunea dvs la internet

Rată de biți

Bitrate se referă la viteza reală pe care o primește între un client și o sursă. De exemplu, ISP-ul dvs. poate oferi o lățime de bandă de 30 mbps, dar în timpul unui apel video Zoom, poate fi necesar să vă confruntați cu o rată de biți de 10 până la 15 mbps. Vitezele de biți sunt întotdeauna mai mici decât lățimea de bandă, deoarece o parte din viteză se pierde din cauza zgomotului din canal.

Banda largă

Banda largă se referă la protocolul de acces la Internet cel mai frecvent utilizat astăzi, care acceptă o „lățime de bandă largă” de transmisii de date și multe canale de comunicații („benzi de trecere”). Este adesea înțeleasă ca o conexiune prin cablu, dar se poate referi și la fibre optice, DSL, satelit sau orice altă rețea care nu depinde de un telefon (spre deosebire de modemurile “dial-up”) pentru a furniza Internet.

Tamponare

Tamponarea este un concept de rețea care indică faptul că o parte din memoria cache este alocată pentru a păstra datele în timp ce acestea sunt transmise printr-o rețea cu lățime de bandă mai mică. Timpul de tranzit al unui astfel de flux de date întâmpină întârzieri neașteptate. Conceptul de tamponare este întâlnit de obicei în fluxul video online și în mediile de jocuri.

Cum se imbunatateste viteza internetului pentru streaming

Client server Arhitectură

Orice sistem de rețea este separat în două aplicații de bază: un client de utilizator final pentru a face cereri prin protocol de internet și un server web sau de aplicații pentru a îndeplini cererile. Când accesați un site web de la un client (de exemplu, browserul), cererea este gestionată de serverul site-ului web și oferă o ieșire care va fi afișată pe ecran.

Glosar Arhitectura clientului de rețea

Evident, o arhitectură client / server se bazează pe mai mulți clienți, în funcție de un server comun. În schimb, există o „arhitectură peer-to-peer (P2P)”, care permite celor doi clienți să comunice între ei fără a fi nevoie de un server.

Când navigați pe Web, fișierele text numite cookie-uri care conțin informații pe un anumit site web sunt stocate pe computerul unui utilizator de către un browser. Aceste informații pot fi utilizate pentru a personaliza experiența de navigare a unui utilizator. Toate cookie-urile pot fi șterse complet dintr-un browser oricând doriți.

DNS (Numele domeniului)

Sistemele de nume de domeniu (DNS) sunt ca agendele telefonice de pe Internet: vă iau intrarea alfanumerică, cum ar fi numele site-ului web și îl convertește într-o adresă IP numerică înțeleasă de serverul la care doriți să vă conectați computerul client. Procesul funcționează în fundal și nu îl veți observa niciodată. DNS este o piatră de temelie fundamentală a accesului la Internet.

Glosar Sistem de nume de domeniu în rețea

E-mail

Cuvântul e-mail înseamnă „poștă electronică”, unul dintre cele mai populare servicii de pe Internet, care ajută la schimbul de mesaje de la un computer la altul. Mesajul este transportat utilizând ceea ce este cunoscut sub numele de adresă de e-mail care constă dintr-un „nume de utilizator” și un „domeniu” separat printr-un semn la (@). În ciuda apariției aplicațiilor de mesagerie instantanee, apeluri video și social media, e-mailul rămâne extrem de popular pentru schimbul de mesaje.

Ethernet

Ethernet este o formă de conectivitate la Internet prin straturi de legătură de date folosind cabluri coaxiale, cum ar fi cabluri Ethernet de categoria 5. Conectivitatea Ethernet este utilizată în mod obișnuit în rețelele locale (LAN), dar poate fi folosită și în rețelele extinse (WAN), cum ar fi un campus universitar sau birouri.

Powerline Ethernet

Gateway

Un gateway se referă la un nod dintr-o rețea de calculatoare care servește drept „poartă” pentru redirecționarea traficului între două rețele discrete – în mod normal un server în amonte și un client în aval. Routerele, firewall-urile și serverele proxy sunt exemple tipice de gateway-uri care controlează acest server către comunicarea clientului. Adesea întâlniți acest concept în timpul unei „erori 502 Bad Gateway”, care este un cod de eroare care indică un răspuns nevalid de la serverul din amonte.

Internet

Internet este un termen utilizat pe scară largă pentru a descrie o rețea globală de miliarde de computere și alte dispozitive electronice prin care oamenii pot face schimb de informații și comunica cu alți utilizatori. Conectarea la Internet se numește „online”.

Glosar Rețea Internet

internetul Lucrurilor

Internetul obiectelor (IoT) este o extensie a conceptului de Internet la obiecte de zi cu zi, altele decât dispozitivele de calcul. De la dispozitive portabile la un aparat inteligent și o mașină conectată, Internetul obiectelor amplifică aplicațiile Internetului la o scară mult mai mare de obiecte din împrejurimile noastre. Realizarea reală a IoT necesită creșterea tehnologiilor precum mașină-la-mașină (M2M), 5G, inteligență artificială (AI), calcul cognitiv și multe altele.

Adresa IP

O adresă IP se referă la un șir numeric unic care identifică fiecare dispozitiv conectat la Internet. Numărul unic conține diferite blocuri separate prin puncte, fiecare bloc variind de la 0 la 255.

Redirecționare IP

Redirecționarea IP sau rutare IP este un proces utilizat pentru a calcula calea pe care un pachet de date poate fi trimis de la o sursă la o destinație. Folosește un protocol de rutare precum Open Shortest Path First (OSPF), User Datagram Protocol (UDP) sau Border Gateway Protocol (BGP) pentru a realiza un transfer de date cu succes.

IPv4 și IPv6

IPv4 și IPv6 sunt cele două formate populare de adrese IP care sunt utilizate. O adresă IPv4 utilizează o adresă pe 32 de biți care se traduce în 232 adrese posibile unice (~ 4,3 miliarde de adrese). În acest moment, ne confruntăm cu perspectiva de a rămâne fără aceste adrese foarte curând.

Glosar Rețea Ipv4 Vs Ipv6

Pentru a rezolva această problemă, adresele IPv6 devin acum populare. Folosesc o adresă hexazecimală pe 128 de biți care se traduce prin 2128 adrese posibile unice (în unidecilioane), care nu ar trebui să se epuizeze niciodată.

Jitter

În limbajul de rețea, nervozitatea se referă la mici întârzieri sporadice în timpul transferului de pachete de date. Dacă instabilitatea este prea mare, înseamnă că rețeaua dvs. suferă de performanțe slabe, iar întârzierile din pachete pot face ca unele forme de comunicare să nu fie fiabile. De exemplu, dacă aveți nervozitate în timpul unui apel Skype, puteți auzi propria voce redată la dvs.

LAN (rețea locală)

O rețea locală (LAN) este definită ca o rețea de calculatoare limitată care se află într-o anumită zonă dintr-un cartier. Ethernet și Wi-Fi sunt cele mai comune mijloace de conectare a computerelor în această zonă specifică. O rețea LAN este comparată și contrastată cu o rețea extinsă (WAN), care se răspândește în regiuni geografice și chiar națiuni.

Latență

Latența este o măsură a întârzierilor dus-întors într-o rețea de calculatoare și este de obicei exprimată în milisecunde. Dacă rețeaua dvs. suferă de o latență uriașă, atunci înseamnă că unele dintre aplicațiile dvs. nu vor funcționa fără probleme. Latența este cea mai mică pentru rețelele 5G la aproximativ 1 ms (aproape o clipire), poate fi de 60 ms pentru 4G și poate fi foarte mare pentru comunicațiile prin satelit (până la 800 ms).

Sarcină Balansare

Site-urile ocupate au o cerere imensă pe serverele lor de la mai mulți clienți finali. Pentru a gestiona eficient traficul de intrare, aceștia utilizează ferme de servere sau calcule distribuite folosind o tehnică numită „echilibrare a încărcării”. Acest lucru se face folosind un algoritm precum „round robin”, „hash IP” etc. Protocolul de rețea TCP / IP este utilizat pentru a redistribui automat traficul pe toate computerele.

Glosar Echilibrarea încărcării în rețea

NAT (Traducere adresă de rețea)

Network Address Translation (NAT) este un protocol simplu care convertește adresa IP atribuită de furnizorul dvs. de servicii Internet (ISP) în mai multe adrese private pentru toate dispozitivele care se conectează la rețeaua dvs. Se poate întâmpla și într-un mediu comun, cum ar fi un cămin sau un birou.

Pachet

Un pachet este cea mai mică unitate de date trimise printr-o rețea: fie LAN, fie WAN. Acesta conține un antet și o sarcină utilă, care sunt date cu lungime variabilă. Orice pachet necesită o sursă și o adresă de destinație pentru a efectua livrarea.

Ping

Un ping de către un computer este un pachet de cerere de bază trimis către o gazdă (server etc.) pentru a măsura timpul rotund necesar pentru a primi un răspuns.

Port

Un port de rețea este un punct de comunicare utilizat pentru a identifica un anumit serviciu de rețea (tipărire, World Wide Web, e-mail etc.) într-un format TCP sau UDP. Acestea sunt diferite de porturile hardware care conectează cablurile la hub-uri, switch-uri și porturi Ethernet. Porturile sunt identificate folosind ceea ce este cunoscut ca un număr nesemnat, care poate varia de la 0 la 65535. Unele dintre cele mai populare numere de porturi includ HTTP în World Wide Web care utilizează portul 80, HTTPS care utilizează portul 443 și Domain Name Service utilizând portul 53.

Port Transmiterea

Redirecționarea porturilor sau maparea porturilor este un mecanism de a pune deoparte un număr de port pe o poartă pentru utilizarea exclusivă a comunicării cu un serviciu din rețeaua privată. Aplicațiile, inclusiv rularea propriului server web sau de jocuri, pot redirecționa tot traficul către un port. Următorul ecran arată un exemplu de redirecționare a porturilor pentru Windows 10 atunci când rulează un server de jocuri.

Configurați redirecționarea portului Proprietățile regulii Windows 10

Router

Un router este un dispozitiv de rețea a cărui sarcină este de a gestiona traficul între diferite rețele de calculatoare, similar cu poliția rutieră. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu routerele de acasă și de birou, care sunt limitate în ceea ce privește datele transmise. Există routere mai mari în întreprinderi și instituții academice, cu sprijin pentru o creștere rapidă a traficului.

TCP / IP (Protocolul de control al transmisiei / Protocolul Internet)

Protocolul TCP / IP este cel mai comun model conceptual utilizat în comunicarea prin Internet. Folosește o arhitectură cu patru straturi de la fizic (ethernet etc.) la Internet (adresă IP etc.), Transport (UDP ,: etc.) la aplicații precum HTTP, SMTP etc. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de Suita de protocol Internet și a fost un standard continuu care a fost coloana vertebrală a Internetului încă de la începuturi.

Glosar Rețea Tcp Ip

VPN (rețele private virtuale)

O rețea privată virtuală (VPN) vă ajută să realizați o conexiune privată între dispozitivul dvs. local și un server extern. Se creează o rețea privată dintr-o conexiune publică la Internet prin ascunderea adresei IP. Cu un VPN, toate datele dvs. de navigare sunt direcționate printr-un pasaj criptat în siguranță, care vă protejează de supravegherea potențială a furnizorilor de servicii Internet, a guvernului și a agenților de urmărire.

Utilizatori care accesează tableta laptop Vpn Smartphone

Un server proxy este similar cu VPN prin faptul că ascunde adresa IP și protejează adresa IP originală. Spre deosebire de VPN, datele serverului proxy nu sunt criptate.

Rețea extinsă (WAN)

O rețea extinsă este o rețea de telecomunicații într-o zonă geografică extinsă, care este în contrast puternic cu o rețea locală (LAN) limitată la un campus, birouri sau clădire rezidențială.

Scroll to Top