Google a descoperit aplicații malware în Play Store care au fost descărcate de peste 500.000 de ori

Google a descoperit aplicații malware în Play Store care au fost descărcate de peste 500.000 de ori

⌛ Reading Time: 2 minutes

Vestea bună este că Google a luat măsuri imediate pentru a elimina treisprezece aplicații malware din Play Store. Vestea proastă este că un cercetător nu a descoperit aceste aplicații decât după ce au fost descărcate de cel puțin 500.000 de ori.

Cercetătorul descoperă aplicațiile malware

Aceste aplicații au inclus simulări de mașini și camioane, precum și câteva care au fost prezentate în secțiunea de tendințe a Magazinului Play. Dar toate aceste aplicații au reușit să instaleze în secret programele malware pe dispozitivele utilizatorilorși toate au fost create de același dezvoltator.

Un raport al NDTV Gadgets spunea: „Aplicațiile nu numai că nu au prezentat funcționalități legitime, ci s-au ascuns și în telefoane pentru a facilita instalarea malware-ului.

„Într-un tweet, cercetătorul de securitate ESET, Lukas Shefanko, a dezvăluit detalii despre cele treisprezece aplicații rău intenționate descoperite în Google Play Store. El a susținut că aceste aplicații care conțin malware Android au fost descărcate de peste 560.000 de ori. Interesant este că toate aplicațiile enumeră un singur dezvoltator numit Luiz Pinto. ”

Shefanko a postat pe Twitter o fotografie cu cele 13 aplicații pe 19 noiembrie și a scris: „Nu instalați aceste aplicații din Google Play – este malware”, apoi a enumerat statisticile menționate mai sus.

Jocurile au prezentat în mare parte jocuri, unul era un simulator de conducere de mașini de lux, dar nu au funcționat ca atare. Aplicațiile s-au prăbușit de fiecare dată când au fost lansate.

Imaginile miniaturale aveau grafică care făcea aplicațiile să pară legitime. Tweetul lui Shefanko a spus că aplicațiile vor cere să instaleze un APK suplimentar. În plus, a postat videoclipuri care arătau cum funcționau aplicațiile.

Dar nu este prima dată când un număr mare de utilizatori Android au fost afectați de malware-ul găsit în Magazin Play.

„Anul trecut a fost descoperit un adware care făcea clic automat numit Judy pe patruzeci și una de aplicații și se spune că a afectat între 8,5 milioane și 36,5 milioane de dispozitive Android”, a adăugat articolul NDTV. „De asemenea, un alt malware pentru botnet numit FalseGuide ar fi infectat milioane de dispozitive Android prin Google Play.”

În plus

Acest lucru pare a fi ceva cu care Google se luptă. Au declarat anterior că în 2017 au scos peste 700.000 de aplicații rău intenționate din Magazinul Play. Acest lucru nu inspiră prea multă încredere în Magazin Play sau în Google.

Ați descărcat vreodată o aplicație din Magazinul Play care a instalat programe malware pe sistemul dvs.? Acest raport modifică modul în care vă simțiți despre Google, Android sau Magazin Play? Spuneți-ne ce părere aveți despre aplicațiile malware găsite în Magazin Play în secțiunea de comentarii.