Hackerii pot fi o forță definitivă?

Hackerii pot fi o forță definitivă?

⌛ Reading Time: 3 minutes

Modul în care ne gândim la hackeri este de obicei modelat de efectele imediate pe care le vedem după o încălcare a datelor, un act de sabotaj sau un atac masiv DDoS. Toate aceste lucruri descriu hackerii ca fiind oameni care perturbă Internetul și tot ceea ce încercăm să creăm pe el. Dacă gândești astfel, ai dreptate, în cea mai mare parte. Cu toate acestea, există hackeri care fac bine. Și nu vorbesc despre “hacktiviști” precum Anonymous și alte grupuri care, de obicei, distrug lucrurile din cauze pe care le percep ca fiind pozitive. Vorbesc despre hackeri care au un efect pozitiv net asupra ecosistemului internetului în ansamblu. Exista? Și dacă da, ce îi motivează?

Definirea “hackerului”

Cea mai veche definiție a cuvântului “hacker” vine din anii 1960 în Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Descrie o persoană care este un entuziast în programare sau ingineria sistemelor. Conotația negativă a venit odată cu începutul erei Internetului, când eludarea securității computerului a devenit ceva profitabil și oarecum ușor. Astăzi, această conotație există încă, dar acum împărțim hackerii în trei categorii: pălărie albă (nu distruge nimic, ci mai degrabă o remediază), pălărie gri (face lucruri în afara limitelor legii) și pălărie neagră (perturbă lucrurile pentru profit sau distracție). Din toate punctele de vedere, voi folosi definiția modernă a cuvântului “hacker” și voi folosi fiecare categorie pentru a descrie la ce tip de hacker mă ​​refer.

De ce ar vrea un hacker să facă bine?

goodhacker-cooperare

La mijlocul lunii iulie 2015, United Airlines a acordat un milion de mile de zbor către doi hackeri care a descoperit defecte de securitate în sistemul său web și le-a dezvăluit în mod privat companiei. Există multe companii care oferă recompense oamenilor care, în loc să-și distrugă infrastructurile, dezvăluie problemele personalului companiei, astfel încât să le poată repara. Motivul profitului este probabil cel mai puternic hackeri de pălărie albă care trebuie să facă ceva bun și să informeze entitățile din sectorul privat și din sectorul public cu privire la defectele lor de securitate. Această schemă este cunoscută sub numele de schemă “bug bounty”, care este practicată de mai multe entități din întreaga lume și oferă un puternic stimulent pentru hackeri să-i informeze cu privire la defectele lor de securitate, care uneori este mai profitabil decât vânzarea unei baze de date pirate sau încercarea de a profita de tine însuți.

Hackerii buni nu sunt întotdeauna motivați de bani. Există persoane care identifică uneori defecte de securitate și oferă un sfat companiei care deține baza de date, fără să aștepte nimic în schimb. Acest tip de hacker altruist pălărie albă face ceea ce fac pentru că sunt entuziasmați de securitatea informațiilor și ar putea dori să fie de partea bună a oamenilor, astfel încât să poată utiliza în cele din urmă recomandarea lor ca pârghie pentru ocuparea forței de muncă în domeniile legate de securitatea informațiilor.

Se schimbă ideea hack-ului?

Până de curând, actul de piratare a fost privit în jos pentru distrugerea pe care a provocat-o. Încet, multe companii încep să-și dea seama că hackerii pot fi de fapt un activ determinat de profit. Piața în sine își creează, în felul său, propriul mod de a face față hackerilor care nu implică sentințe de închisoare sau amenzi grele într-un mod în care hackerii, clienții și lumea corporativă la care participă amândoi pot beneficia. Acest lucru nu înseamnă că hackerii vor fi brusc conduși către activități mai pozitive și productive. Hackingul pălăriilor negre va exista întotdeauna. Cu toate acestea, se pare că începem să intrăm într-o eră în care toți putem coopera către un scop comun, care este întărirea securității atât în ​​spațiile corporative, cât și în cele guvernamentale.

Tu ce crezi? Bătălia împotriva hackerilor poate fi câștigată de hackeri înșiși cu schema de recompense pentru bug-uri? Spune-ne într-un comentariu!