HDR: Ce este și ce ar trebui să căutați?

HDR: Ce este și ce ar trebui să căutați?

⌛ Reading Time: 5 minutes

Dacă nu știți prea multe despre tehnologie, HDR poate suna ca un boondoggle inutil, promițând în mod abstract „o calitate a imaginii mai bună”, la fel ca televizoarele 3D promise să fie captivante. HDR este de fapt o tehnologie incredibilă care poate realiza lucruri spectaculoase din punct de vedere vizual, dar poate fi și mult mai complicată decât trebuie. Există o serie de certificări confuze pentru HDR și multe alte produse care listează pur și simplu HDR ca o caracteristică, fără alte informații ușor accesibile.

Suntem aici pentru a vă spune ce trebuie să știți despre HDR, nu doar pentru a înțelege o parte interesantă a tehnologiei, ci pentru a putea face o achiziție informată de produse care nu ușurează înțelegerea a ceea ce înseamnă de fapt suportul HDR.

Ce este HDR?

HDR sau gama dinamică ridicată este, probabil, cea mai semnificativă dezvoltare a calității video de la saltul de la SD la HD. Ceea ce face tehnologia este să permită atât imaginilor video, cât și imaginilor statice să aibă luminozitate, contrast și precizie de culoare mult mai mari. Când vă uitați la conținutul HDR, ceea ce atrage atenția este contrastul intern: raporturile dintre alb și negru pe ecran. De fapt: părțile mai întunecate ale imaginii vor arăta incredibil de slabe, în timp ce regiunile mai luminoase vor apărea strălucite.

După cum vă puteți aștepta, HDR este în mare măsură o funcție de luminozitate, contrast și adâncime de culoare, deși tehnologia devine mai complicată cu zonele de întunecare și cu panourile OLED.

Specificațiile HDR, cum ar fi HDR10, HDR10 + sau Dolby Vision, nu înseamnă foarte mult singure, corespunzând în mare măsură luminozității maxime, nespecificând bariere minime pentru o experiență de calitate și nu sunt întotdeauna furnizate.

HDR 10 vs. HDR 10+ vs. Dolby Vision

În acest moment, versiunea principală a HDR disponibilă pe majoritatea televizoarelor se numește HDR 10, 10 referindu-se la cei 10 biți de culoare pe care HDR este capabil să îi afișeze. Dar, la fel ca războaiele de format care s-au dezlănțuit din zilele VHS vs. Betamax sau Blu-Ray vs. HD-DVD, de această dată există tehnologii concurente care fac tot ce pot pentru a câștiga dolari pentru divertisment.

Principalul concurent în acest moment este Dolby Vision, care obține multe dintre aceleași avantaje ale HDR 10, incluzând în același timp bonusul suplimentar de modelare dinamică a culorilor scenă cu scenă. În timp ce cele două tehnologii sunt în mod inerent aceleași (oferind un contrast mai bun între lumină și întuneric, îmbunătățind în același timp culoarea), Dolby Vision permite cinematografilor și coloristilor din industria filmului să schimbe nivelul HDR aplicat fiecărei scene dinamic, mai degrabă decât o singură specificație de culoare pe parcursul întregului spectacol sau film.

O altă distincție importantă este că, în timp ce seturile echipate cu Dolby Vision sunt compatibile cu HDR 10 (și, prin urmare, sunt capabile să afișeze ambele tipuri de conținut), seturile HDR 10 pot gestiona doar HDR 10.

Acestea fiind spuse, în prezent există un nou standard deschis, numit HDR 10+, care aduce aceleași beneficii pe care le obțineți cu Dolby Vision (colorare dinamică a scenei), fiind în același timp o tehnologie mai ieftină pentru producătorii de televizoare pe care să o adauge la seturile lor.

Cum vedeți HDR?

În acest moment, cele două modalități principale de a viziona conținut compatibil HDR sunt fie printr-un player Blu-Ray UHD 4K (toate Blu-ray 4K trebuie să fie activat în mod implicit), fie prin servicii de streaming precum Netflix, Amazon și Vudu pe un dispozitiv compatibil dispozitiv.

hdr-4k-tv-uhd-blu-ray

Netflix s-a trezit deja implicat în mijlocul războiului formatelor, cu spectacole populare precum Glow (un titlu foarte colorat în sine) care funcționează doar cu seturi Dolby Vision, în timp ce alte originale Netflix sunt afișate doar în HDR 10.

Ce trebuie să căutați în asistența HDR

Când luați în considerare un monitor sau un televizor, multe produse se vor promova pur și simplu ca acceptând HDR sau poate menționa HDR10, dar va trebui să faceți puțină săpătură pentru a înțelege cum funcționează HDR pe un anumit ecran.

Va apărea o căutare pe Amazon pentru „monitor hdr” Linia de monitoare BenQși derularea în jos pentru a vedea diagrama de comparație este confuză: un monitor acceptă HDRi, unul acceptă HDR10 și unul acceptă DisplayHDR 400. Ce înseamnă aceste specificații? Pe scurt, nu mult.

Amazon Benq Hdr

O călătorie pe site-ul BenQ arată doar următoarele:

  • monitorul cu suport HDRi are o luminozitate maximă de 350 de niți
  • monitorul cu suport HDR10 are o luminozitate maximă de 300 de nituri cu un contrast dinamic mai slab
  • iar monitorul cu DisplayHDR 400 are o luminozitate maximă de 400 de niți cu același contrast dinamic ca și monitorul HDRi.

După cum puteți vedea, specificațiile HDR pe care un producător decide că le acceptă produsul nu contează prea mult, iar monitoarele cu ceea ce par a fi o specificație HDR mai înaltă nu oferă de fapt performanțe HDR mult mai bune.

O regulă bună atunci când vine vorba de a stabili dacă un ecran vă va oferi o experiență HDR bună este luminozitatea: căutați 1.000 de niți ca luminozitate maximă.

Cu 1.000 de nits, ecranul poate deveni suficient de luminos pentru a scoate cu adevărat efectul HDR, simulând negri adânci, întunecați și albi strălucitori. Cel mai simplu mod de a tăia colțurile cu un afișaj HDR este de a limita luminozitatea maximă a panoului și de aceea panourile care reușesc să ajungă la 1.000 de nits vor veni adesea cu specificațiile corespunzătoare, cum ar fi HDR10 + sau Dolby Vision.

Odată ce ai asistat nevoile tale de HDR, asigură-te că activezi efectul dacă ești pe computer!

Ești dezamăgit de modul în care HDR este comercializat? Ați fost confuz de ecranele care promit HDR, dar nu oferă o îmbunătățire vizibilă? Spuneți-ne în comentariile de mai jos!

Legate de:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.