Dacă sunteți utilizator Apple, este posibil să fi văzut extensia de fișier .heic pe fotografiile dvs. Și s-ar putea să vă întrebați – ce este acest format foto și de ce îl folosește Apple?

În acest articol vom discuta despre ce este HEIC, în ce fel este diferit de formatul JPG, de ce îl folosește Apple, cum se poate converti de la HEIC în JPG și multe altele.

Care este formatul de fișier HEIC?

Ei bine, în primul rând .heic este extensia de fișier care apare pe fișierele / imaginile HEIF. HEIF înseamnă Format de imagine de înaltă eficiență și a fost adoptat de Apple în 2017.

După cum ați putea ghici din numele său, fotografiile stocate în acest fel sunt „mai eficiente”. Adică sunt mai mici, păstrându-și totuși calitatea.

HEIF nu este de fapt un format, în sine. Mai degrabă, este un container în care este stocată fotografia care folosește tehnici avansate de compresie pentru a micșora acea fotografie în aproximativ jumătate din dimensiunea unui JPG.

O notă rapidă, în cazul în care vă întrebați: HEIF este standardul, iar HEIC este numele formatului pe care i l-a dat Apple 🙂 Așa că o voi numi HEIC în acest articol pentru simplitate.

Diferențele dintre HEIC și JPG

Există mai multe diferențe importante între fișierele HEIC și fișierele JPG. S-ar putea să fiți mai familiarizați cu JPG, deoarece a existat mai mult timp și toată lumea (pe orice dispozitiv) le poate folosi și vizualiza cu ușurință.

Deci, să descompunem principalele diferențe dintre aceste două formate:

Suport sistem de operare pentru HEIC vs JPG

Unul dintre factorii limitativi ai HEIC este că este suportat numai în mod nativ de sistemul de operare Apple (iOS 11 și versiuni superioare și MacOS High Sierra și versiuni superioare).

Dar nu vă faceți griji – chiar dacă iPhone-ul dvs. face fotografii în HEIC, dacă aveți iOS 11 sau MacOS Sierra și versiuni superioare, puteți converti cu ușurință aceste fotografii în JPG (mai multe despre asta mai jos).

În acest fel le puteți împărtăși cu oricine doriți fără să vă faceți griji dacă prietenul dvs. le va putea deschide, de exemplu, pe telefonul lor Android.

Dacă sunteți utilizator Windows sau Android, nu puteți deschide pur și simplu un HEIF dacă vă aflați în posesia unuia. Va trebui să descărcați o extensie sau un program pentru a vă ajuta să faceți față acesteia.

Dimensiunea și calitatea fotografiilor HEIC vs JPG

O altă diferență principală este dimensiunea fotografiilor, așa cum am menționat mai sus. Fotografiile HEIC sunt extra comprimate, practic, astfel încât ajung să fie de aproximativ jumătate din mărimea omologilor lor JPG.

De asemenea, în ciuda acestei compresii suplimentare, fotografiile HEIC își păstrează în continuare calitatea (și vor fi de fapt o calitate superioară unui JPG de aceeași dimensiune). Deci, puteți obține de fapt o fotografie HEIF mai bună, cu rezoluție mai mare, de aceeași dimensiune ca un JPG de o calitate nu atât de înaltă. Destul de curat.

Compatibilitatea HEIC vs JPG

După cum știți acum, nu puteți deschide un fișier HEIC, dacă nu aveți un Mac sau iPhone. Acesta este unul dintre dezavantajele majore și motivul pentru care sistemul de operare Apple convertește fotografiile HEIC în JPG atunci când le descărcați sau mergeți să le partajați.

Fișierele JPG, pe de altă parte, sunt compatibile cu toate sistemele de operare și browserele. Deci, puteți deschide un JPG oriunde.

Până când restul lumii va adopta formatul HEIC, va trebui să vă convertiți în JPG dacă doriți o experiență ușoară de deschidere / vizualizare a fotografiilor.

Detalii format

Există câteva alte diferențe interesante între HEIC și JPG.

În primul rând, fotografiile HEIC au „culoare profundă” pe 16 biți, în timp ce JPG au doar 8 biți. Deci, fotografiile dvs. HEIC pot surprinde toate acele nuanțe frumoase ale apusului mult mai bine decât JPG.

În al doilea rând, fișierele HEIC pot stoca mai multe imagini sau rafale sau fotografii live (într-un singur fișier), în timp ce JPG poate stoca o singură imagine pentru fiecare fișier. Acest lucru oferă HEIC mai multă flexibilitate și îi permite să stocheze mai multe tipuri de fotografii (și mai mult de o fotografie pe fișier).

Cum puteți converti HEIC în JPG pe Mac

Dacă Mac-ul dvs. rulează High Sierra sau o versiune ulterioară, puteți converti imaginile HEIC în JPG chiar în aplicația dvs. de previzualizare a fotografiilor.

Notă: dacă nu v-ați actualizat sistemul de operare, va trebui să utilizați un convertor online.

Revenind însă la procesul nostru – iată cum puteți converti aceste imagini în câțiva pași simpli.

Pasul 1: Selectați fotografia pe care doriți să o convertiți în JPG

Mai întâi trebuie să deschideți Finder și să ajungeți la fotografiile dvs. HEIC. Tocmai am căutat „heic” în bara de căutare, dar dacă aveți un folder în care le păstrați, puteți merge acolo.

Apoi, selectați fotografia (fotografiile) pe care doriți să o convertiți și faceți clic dreapta pe ea (faceți clic cu două degete pe trackpad-ul laptopului). Aceasta va afișa un mic meniu așa cum vedeți mai jos:

HEIC in JPG Cum se convertesc imagini pe un
Faceți clic dreapta pe imaginea pe care doriți să o convertiți

Pasul 2: Deschideți fotografia cu aplicația de previzualizare

Veți selecta „Deschideți cu” (a doua opțiune pentru mine) și apoi valoarea „Previzualizare” implicită așa cum vedeți în imaginea de mai sus.

După ce faceți aceste selecții, vă va duce la fotografia din aplicația de previzualizare.

Pasul 3: Selectați și exportați fotografia

Apoi, trebuie să alegeți „Editați” din bara de meniu a Previzualizării, apoi „Selectați tot”.

1611765065 321 HEIC in JPG Cum se convertesc imagini pe un
Editați, apoi Selectați toate

Veți vedea o mică linie punctată în mișcare în jurul exteriorului fotografiei – aceasta vă spune că acțiunea „selectați tot” a funcționat.

Acum, reveniți la bara de meniu a Previzualizării și selectați „Fișier” și apoi „Export”, astfel:

1611765066 820 HEIC in JPG Cum se convertesc imagini pe un
Va trebui să vă exportați imaginea – ceea ce vă oferă apoi opțiunea de a schimba formatele.

Pasul 4: convertiți din formatul HEIC în format JPG

După ce selectați „Export”, veți vedea următoarea casetă pop-up:

1611765066 820 HEIC in JPG Cum se convertesc imagini pe un
Treceți de la HEIC la JPG și salvați și sunteți gata!

Veți vedea că „Format” este setat în prezent la HEIC. Doar faceți clic pe HEIC și o mică listă verticală vă va arăta toate celelalte formate din care puteți alege (cum ar fi în imaginea de mai sus).

Doar selectați „JPG” și apăsați „Salvare”. Apoi, fotografia dvs. va fi convertită în JPG! Și poți împărtăși cu încredere.

Doar o notă rapidă: puteți actualiza și locul în care doriți să fie salvată fotografia. Puteți vedea în imaginea de mai sus că am selectat Desktop, dar nu ezitați să salvați în orice locație doriți.

Ce se întâmplă dacă doriți să dezactivați HEIC?

Deci, dacă nu doriți să faceți față acestor pași și doriți doar ca telefonul dvs. să facă fotografii JPG în loc de HEIC?

Puteți face acest lucru urmând acești pași:

  1. Accesați setările iPhone-ului dvs. și derulați în jos până când vedeți „Camera” – selectați-l
  2. Veți vedea diverse setări, cu „Formate” în partea de sus – selectați-l
  3. Veți vedea două opțiuni, „Eficiență ridicată” și „Cele mai compatibile”. Probabil că este setat la „Eficiență ridicată” în mod implicit (HEIC), deci schimbați-l în „Cele mai compatibile” și asta îl va schimba în JPG.

Și voilà, fotografiile pe care le faceți acum vor fi în format JPG.