Închidere vs Repaus vs Hibernare vs Pornire rapidă: Setările de alimentare Windows explicate

Windows Power Feature
⏱️ 16 min read

Unii oameni își închid computerul în momentul în care se îndepărtează de el. Alții preferă să-și pună computerul în stare de adormire, astfel încât să poată sări direct înapoi în acțiune după o pauză. Unii nu se deranjează deloc să-și închidă computerul. Dar care metodă este cea mai bună?

Dacă aveți un laptop, s-ar putea să vă îngrijoreze durata de viață a bateriei. Poate că ești conștient de mediu și vrei să fii cât mai eficient din punct de vedere energetic. Oricare ar fi motivele tale, ai ajuns la locul potrivit. În acest articol, vom detalia diferențele dintre setările de putere găsite în Windows și vom explica avantajele și dezavantajele acestora.

1. Închideți

Să începem cu cea cu care toată lumea este destul de familiară. Închiderea computerului cu Windows face exact ceea ce credeți că face. Procesul de închidere iese din orice program deschis, oprește toate procesele aflate în desfășurare care rulează în fundal și în cele din urmă închide sistemul de operare. Când închideți computerul, îl închideți complet.

Butonul de pornire Windows
Sursa imaginii: Imagini gratuite

Dezavantajul închiderii computerului este că data viitoare când doriți să îl utilizați, computerul va trebui să inițieze din nou procesul de pornire. Hardware-ul computerului dvs. va fi supus unei verificări pentru a vă asigura că totul funcționează corect și toate programele dvs. de pornire vor fi lansate.

În funcție de hardware-ul PC-ului și de modul în care este configurat, acest proces de pornire poate fi relativ rapid, dureros de lent sau undeva la mijloc. Acestea fiind spuse, într-o lume în care practic totul este instantaneu, așteptarea ca computerul să se pornească după o oprire completă poate simți ca și cum ai privi vopseaua uscată.

Avantajele închiderii

Închiderea completă a computerului este cea mai eficientă opțiune din această listă. Așadar, dacă sunteți omul cu facturile de utilități sau dacă doriți doar să faceți tot ce puteți pentru a economisi energie, oprirea este cel mai bun pariu.

Windows Pornit Oprit
Sursa imaginii: Pexeli

Pe lângă economisirea de energie, închiderea poate rezolva și unele dintre problemele sistemului de operare. Oprirea computerului elimină complet toate erorile minore și erorile care apar după o utilizare prelungită. Dacă nu închideți computerul, riscați ca acele erori minore să devină mai mult o pacoste.

Deconectați alimentarea Windows
Sursa imaginii: Unsplash

În cele din urmă, închiderea computerului îl protejează de supratensiunile și întreruperile de curent. Când computerul este oprit, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la pierderea datelor atunci când există o întrerupere de curent.

Cum să închizi

Windows se închide
 1. Faceți clic sau atingeți butonul Start.
 2. Când se deschide meniul Start, selectați pictograma Power din stânga. Aceasta va deschide un submeniu cu diferite opțiuni.
 3. Selectați „Oprire” și computerul va începe procesul de închidere.

2. Somn

Punerea computerului în stare de repaus îl pune într-o stare de putere scăzută. În esență, „starea” curentă a computerului dumneavoastră – toate documentele deschise și programele care rulează – sunt transferate în memoria sistemului dumneavoastră.

Windows Power Sleep
Sursa imaginii: Pexeli

Între timp, restul computerului este efectiv oprit. Salvând starea PC-ului în memoria sistemului, nu va trebui să așteptați ca computerul să pornească. În schimb, computerul restabilește starea salvată, astfel încât să puteți relua imediat orice ați face.

Avantajele punerii computerului în stare de repaus

Punerea computerului în stare de repaus vă permite să vă „treziți” computerul pentru a relua exact de unde ați rămas. PC-ul dvs. va restaura toate programele pe care le utilizați și fișierele pe care le aveați deschise. Acest lucru face ca punerea computerului în stare de repaus să fie mult mai convenabilă decât închiderea.

Windows Power Battery
Sursa imaginii: Unsplash

În plus, este necesară doar o cantitate mică de energie pentru a pune computerul în stare de repaus. Acest lucru se datorează faptului că starea computerului dvs. este salvată în memoria sistemului în timp ce totul este oprit. Acestea fiind spuse, funcția Sleep este concepută pentru a sări înapoi după ce te-ai îndepărtat puțin.

În timp ce modul Sleep asigură că aparatul dvs. bea la putere, încă poate descărca o baterie dacă este lăsat „adormit” pentru perioade lungi de timp. Acestea fiind spuse, nu trebuie să vă faceți griji că vă pierdeți munca, deoarece bateria este descărcată în modul Sleep. Dacă scade prea mult, Windows vă va salva munca și va închide computerul automat.

Windows Power Backup
Sursa imaginii: Unsplash

Dacă știți că nu vă veți revedea computerul pentru o perioadă mai lungă de timp, vă recomandăm să vă închideți complet sau să vă puneți computerul în modul de hibernare – despre care vom discuta într-o secțiune ulterioară.

Cum să puneți computerul în stare de repaus

Puteți pune computerul în stare de repaus în câteva moduri diferite.

 1. În prima metodă, faceți clic pe butonul Start și apoi pe pictograma de alimentare.
 2. În meniul care se deschide, faceți clic pe opțiunea etichetată „Sleep”.
Setări de alimentare Windows Sleep

Majoritatea laptopurilor sunt configurate astfel încât să intre în stare de repaus atunci când butonul de pornire este apăsat sau capacul este închis.

 1. Pentru a verifica dacă computerul dvs. face acest lucru, va trebui să treceți prin Panoul de control în Windows 11.
 2. Faceți clic pe butonul de căutare Windows din bara de activități și căutați „Panou de control”.
Căutare setări Windows Power
 1. Selectați „Hardware și sunet” în Panoul de control.
Setări de alimentare Windows Hardware Sunet
 1. Sub „Opțiuni de alimentare” veți observa „Alegeți ce fac butoanele de alimentare”. Apasa pe el.
Setările de alimentare Windows Schimbă ceea ce fac butoanele de alimentare
 1. De aici puteți decide ce se întâmplă când închideți capacul sau apăsați butonul de pornire/sleep.
Opțiuni Windows Power Setări
 1. În Windows 10, puteți accesa aceste opțiuni accesând „Sistem-> Alimentare și repaus-> Setări suplimentare de alimentare”.

3. Hibernați

Modul de hibernare în Windows 10 este destul de asemănător cu modul Sleep – cu o diferență majoră. După cum am menționat mai sus, atunci când computerul intră în starea de repaus, starea computerului (fișiere deschise, aplicații) este salvată în memoria RAM. În modul de hibernare, starea PC-ului este stocată pe hard disk.

Windows Power Hibernare
Sursa imaginii: Unsplash

Trezirea computerului din hibernare va restabili starea computerului, permițându-vă să reluați de unde ați rămas. Acestea fiind spuse, computerul va dura mai mult pentru a vă restabili starea, deoarece preia datele de pe hard disk în loc de RAM.

Avantajele hibernarii PC-ului

Dacă hibernarea este, practic, aceeași cu modul de repaus, doar mai lent, ce rost are? După cum am menționat, starea computerului dvs. este stocată pe hard disk într-un fișier numit „hiberfil.sys”. Toate fișierele și aplicațiile pe care le-ați deschis la intrarea în hibernare vor fi stocate ca fișierul respectiv.

Când computerul se trezește din hibernare, va încărca informațiile din acel fișier. Deoarece starea computerului dvs. este salvată pe hard disk, spre deosebire de RAM, computerul se poate închide în esență. Din acest motiv, modul de hibernare nu consumă energie.

Windows Power Away
Sursa imaginii: Pexeli

În comparație cu modul de repaus, hibernarea economisește mai multă energie decât starea de repaus. Prin urmare, hibernarea este cea mai benefică atunci când veți fi departe de computer pentru perioade lungi de timp.

Cum să hibernați computerul

Modul de hibernare a fost conceput pentru dispozitive portabile, cum ar fi laptopurile, ca o modalitate de a economisi bateria. Prin urmare, este posibil ca modul de hibernare să nu fie disponibil pentru toate computerele. Acestea fiind spuse, chiar dacă sunteți pe un laptop, este posibil să nu vedeți opțiunea de hibernare când faceți clic pe butonul Start și selectați pictograma de alimentare. Pentru a remedia acest lucru, va trebui să revenim la Opțiunile de alimentare ale Windows.

 1. Reveniți pașii de la 1 la 4 din secțiunea anterioară pentru a deschide pagina „Schimbați ceea ce fac butoanele de alimentare” pe computerul dvs. Windows 11.
 2. Acum, verificați partea inferioară a afișajului. Veți observa că unele dintre opțiuni sunt incolore, inclusiv opțiunea de hibernare.
Setări de alimentare Windows Opțiuni de îngrijire
 1. Pentru a accesa aceste setări, faceți clic pe „Modificați setările care sunt momentan indisponibile” (în partea de sus). Rețineți că va trebui să aveți privilegii de administrator pentru a activa această opțiune.
Setările de alimentare Windows Schimbați setările
 1. Acum ar trebui să vedeți că opțiunea „Hibernare” din setările de închidere este acum disponibilă. Bifați acea casetă și faceți clic pe „Salvați modificările”. Acum, când faceți clic pe butonul Start și selectați pictograma de alimentare, veți vedea opțiunea de a pune computerul în hibernare.
Setări de alimentare Windows Hibernare
 1. În Windows 10, veți găsi aceste opțiuni accesând „Sistem -> Alimentare și repaus -> Setări suplimentare de alimentare”.

Notă: rețineți că hibernarea nu este disponibilă pe fiecare PC.

Mai jos puteți găsi câteva setări suplimentare legate de opțiunile de alimentare Windows despre care am vorbit mai sus. Acestea pot oferi unele îmbunătățiri, după cum veți vedea mai jos.

Pornire rapidă

Dacă computerul dvs. este capabil să hiberneze, există șanse mari ca „Pornire rapidă” să fie activată. „Pornire rapidă” este o caracteristică care permite computerului să pornească mai rapid după oprire. Acesta realizează acest lucru punând computerul într-o stare de hibernare, spre deosebire de o oprire completă. Pe scurt, dacă computerul dvs. are capacitatea de a hiberna, „Pornire rapidă” este activată implicit.

Windows Power Mad
Sursa imaginii: Pexeli

Deși poate părea că pornirea rapidă este o idee grozavă, poate doriți să o dezactivați. Unele software, drivere etc. nu funcționează bine cu hibernarea. Acest lucru le-ar putea face să se comporte ciudat sau să nu reușească actualizarea. Dacă doriți să evitați potențiale dureri de cap, luați în considerare dezactivarea Fast Startup pe computerul dvs. Windows.

InstantGo

InstantGo de la Microsoft (cunoscut și sub numele de Modern Standby) este o caracteristică care a apărut în Windows 8 zile. InstantGo încearcă să rezolve o problemă majoră cu hibernarea sau punerea computerului în stare de repaus. Și acesta este faptul că nu se întâmplă nimic în aceste moduri. Fără actualizări, fără e-mailuri noi, fără apeluri Skype. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când puneți computerul în stare de repaus sau în hibernare, în esență îl înghețați la loc.

Comparați acest lucru cu smartphone-urile, care mențin conexiunea la rețea atunci când dispozitivul este în modul de așteptare. Acest lucru permite actualizărilor să continue, pentru ca dvs. să primiți apeluri, să vă sincronizați e-mailul și multe altele, oferind în același timp reluarea instantanee a activității la trezirea dispozitivului. Pare destul de bine, nu? InstantGo își propune să ofere aceeași conexiune la rețea cu consum redus de energie pe computerul dvs.

Din păcate, nu toate computerele Windows sunt compatibile cu caracteristica InstantGo.

 1. Pentru a vedea dacă computerul dvs. are InstantGo, faceți clic dreapta pe butonul Start și selectați „Windows Power Shell” din meniu.
 2. Odată ce Windows Power Shell s-a lansat, tastați următoarele: powercfg /a și loviți introduce cheie.
Windows Power Instantgo
Sursa imaginii: blogs.windows.com
 1. Power Shell va lista acum toate stările de repaus disponibile pe computer. Dacă vedeți „Standby (conectat)” listat, atunci computerul dvs. acceptă InstantGo.

întrebări frecvente

1. Ce rost are să te închizi?

Închiderea poate elimina orice erori minore sau erori care apar în timpul funcționării normale a unui computer. Acest lucru se traduce printr-o experiență de utilizator mai stabilă. În plus, unele drivere și software nu funcționează bine cu modurile de repaus și hibernare. Închiderea poate remedia orice potențiale probleme cu care vă puteți confrunta.

2. Dar Restart?

Funcția Restart este practic doar închiderea computerului. Cu toate acestea, cu Restart, nu trebuie să apăsați butonul de pornire de pe dispozitiv pentru a-l reporni. În schimb, se reactivează automat.

3. Ce se întâmplă dacă bateria dispozitivului meu se descarcă în modul Sleep?

Modul de repaus necesită o cantitate mică de energie, deoarece trebuie să furnizeze o tensiune constantă RAM-ului sistemului dumneavoastră. Aceasta înseamnă că este posibil ca bateria să se descarce în timp ce dispozitivul este adormit. Din fericire, Windows încă poate spune când bateria este critică în timpul somnului. Dacă se întâmplă, Windows va salva starea PC-ului pe hard disk, trecând automat de la modul de repaus la hibernare. Face acest lucru pentru a se asigura că nu există nicio pierdere de date din cauza unei întreruperi a alimentării.

4. Este InstantGo disponibil numai pe dispozitivele ARM?

În timp ce InstantGo este modelat după funcționalitatea System-on-Chip (SoC), nu trebuie să aveți un dispozitiv care rulează arhitectura ARM. InstantGo este o integrare atât a hardware-ului, cât și a software-ului, care se găsește pe arhitecturile x64, x86 și ARM.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x