Instalarea driverelor în Ubuntu: Ghid pas cu pas

How to Install Drivers in Ubuntu
⏱️ 13 min read

Instalarea driverelor în sistemul de operare Ubuntu poate fi uneori o provocare pentru utilizatorii care au până acum experiență în lucrul cu sisteme de operare cum ar fi Windows. Dar procesul poate fi relativ simplu, dacă urmați pașii corecți. În primul rând, este necesar să identificați tipul de driver de care aveți nevoie. Apoi puteți căuta driverul pe internet, de obicei pe site-ul producătorului dispozitivului de hardware. Înainte de a instala driverul, esențial este să actualizați sistemul de operare Ubuntu. După ce descărcați driverul, trebuie să faceți clic dreapta pe fișierul .deb și să selectați “Open with Software Install”. Procesul de instalare ar trebui să înceapă de acolo. Toate acestea fiind spuse, instalarea driverelor în Ubuntu poate fi un proces întotdeauna mai ușor atunci când aveți cunoștințe și experiență adecvate în acest sens.

Dacă v-ați mutat recent la Ubuntu din Windows sau macOS și căutați o modalitate de a instala drivere pe Ubuntu, ați ajuns la locul potrivit. Am adăugat 4 metode detaliate pentru a actualiza driverele pe Ubuntu, de la descărcarea de drivere suplimentare până la instalarea celor mai recente drivere grafice Nvidia. În afară de asta, am scris articole separate despre cum să comutați între Wayland și Xorg în Ubuntu și am compilat cele mai bune instrumente de înregistrare a ecranului în Ubuntu pentru noii utilizatori Linux. În această notă, să mergem mai departe și să învățăm cum să instalăm manual driverele pe Ubuntu.

Instalați drivere pe Ubuntu (2022)

În acest tutorial, am adăugat 4 moduri de a instala drivere pe Ubuntu. De la actualizarea driverelor suplimentare până la trecerea la cea mai recentă ramură pentru actualizări de generație următoare, vă oferim acoperire. Puteți extinde tabelul de mai jos și puteți sări la orice secțiune doriți.

Notă: Următoarele metode au fost testate pe versiunea Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) și funcționează perfect.

Instalați drivere în Ubuntu din software și actualizări (metoda GUI)

În cazul în care nu știți, driverele în Ubuntu sau Linux sunt încorporate direct în kernel și sunt gestionate automat de sistem. Deci, ori de câte ori nucleul este actualizat, driverele sunt, de asemenea, patch-uri imediat. Spre deosebire de Windows, nu trebuie să găsiți și să instalați manual fiecare driver.

Acestea fiind spuse, există unele excepții, în principal pentru dispozitivele Wi-Fi și hardware grafice, deoarece există proprietar și open source drivere Chiar și pentru acele dispozitive, Ubuntu a facilitat instalarea driverelor printr-o interfață GUI. Acesta este modul în care instalați driverele în Ubuntu din meniul Drivere suplimentare.

1. Mai întâi de toate, deschideți Lansatorul de aplicații în Ubuntu și deschideți „software și actualizări„. De asemenea, puteți deschide direct „Direte suplimentare”.

2. Apoi accesați „Drivere suplimentare“. Aici puteți vedea că utilizați deja driverul recomandat (proprietar și testat) pentru placa mea grafică Nvidia GeForce GT 730.

Instalați drivere în Ubuntu din software și actualizări

3. În cazul în care doriți să faceți downgrade la un driver open source sau să faceți downgrade la un driver grafic mai vechi, selectați-l din opțiuni și faceți clic pe „Aplica schimbarile„. Acum, reporniți computerul și acesta va merge la versiunea specifică a driverului.

Instalați drivere în Ubuntu din software și actualizări

Instalați driverele în Ubuntu de pe terminal (metoda CLI)

1. Dacă doriți să actualizați driverele în Ubuntu din Terminal, o puteți face folosind o mulțime de comenzi. În primul rând, deschideți Terminalul din lansatorul aplicației sau apăsând butonul “Ctrl+Alt+T” scurtătură.

Instalați driverele în Ubuntu din terminal

2. Acum rulați următoarea comandă la lista de drivere. Este un fel de manager de dispozitive în Ubuntu, dar în interfața de linie de comandă. Pe computerul meu, arată placa grafică Nvidia.

ubuntu-drivers devices
Instalați driverele în Ubuntu din terminal

3. Aici puteți alege ce driver să instalați. De exemplu, pentru a instala cele mai recente recomandat sofer care este nvidia-driver-470rulați comanda după cum urmează.

sudo apt install nvidia-driver-470

fie

sudo ubuntu-drivers install nvidia:470
Instalați driverele în Ubuntu din terminal

4. De asemenea, puteți rula următoarea comandă pentru a instala toate driverele recomandate automat în Ubuntu.

sudo ubuntu-drivers autoinstall
Instalați driverele în Ubuntu din terminal

4. După instalare, repornire computerul dvs. și veți fi actualizat la cea mai recentă versiune stabilă. Rulați următoarea comandă pentru a verifica versiunea curentă a driverului.

nvidia-smi
nvidia-smi

Instalați cele mai recente drivere Nvidia (Beta) pe Ubuntu

Utilizatorii care doresc să rămână la curent pot instala driverele beta ale Nvidia pe Ubuntu. Trebuie doar să adăugați un nou depozit PPA. Iată comenzile de urmat.

1. Deschideți Terminalul în Ubuntu și executați următoarea comandă către adăugați driverul grafic PPA.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
Instalați cele mai recente drivere Nvidia (Beta) pe Ubuntu

2. După aceea, executați următoarele comenzi către Actualizați toate pachetele.

sudo apt update
sudo apt upgrade
Instalați cele mai recente drivere Nvidia (Beta) pe Ubuntu

3. Acum, rulați următoarea comandă și va lista toate ultimele drivere inclusiv versiuni stabile și beta. Cu toate acestea, în cazul meu, 470 este cel mai recent driver, înlocuind chiar și versiunea beta care are un număr de versiune de 465. Așa că pot rămâne confortabil la 470.

ubuntu-drivers devices
Instalați driverele în Ubuntu din terminal

4. Dacă apare o nouă versiune pentru placa dvs. grafică, puteți rula următoarea comandă pentru a instala driverele Nvidia beta. Corect a inlocui 470 cu cea mai recentă versiune beta.

sudo apt install nvidia-driver-470
Instalați cele mai recente drivere Nvidia (Beta) pe Ubuntu

Instalați driverele Nvidia pe Ubuntu folosind programul de instalare oficial

Similar cu modul în care descărcați driverele Nvidia pe Windows, puteți urma pași similari și pe Ubuntu. Cu toate acestea, aceasta necesită să dezactivați complet interfața GUI și să aplicați modificările prin linia de comandă. După aceea, trebuie să reactivați interfața GUI. Da, procesul este puțin lung și complex, dar dacă doriți să continuați cu această metodă, atunci urmați pașii de mai jos. Asigurați-vă că vă amintiți numele de utilizator și parola înainte de a trece prin pași.

1. Mai întâi de toate, deschideți Nvidia site-ul web și introduceți-vă detalii placii grafice. Alegeți „Sucursală de producție” pentru drivere stabile și „Filială pentru funcții noi” pentru driverele beta.

driverul ubuntu nvidia .run

2. Pe pagina următoare, descărcați driverul Nvidia pentru sistemul dumneavoastră Ubuntu. Va descărca un fișier în .run Format.

driverul ubuntu nvidia .run

3. Apoi, localizați fișierul descărcat și faceți clic dreapta pe el. După aceea, deschideți „Proprietăți„.

driverul ubuntu nvidia .run

4. Accesați fila „Permisiuni” și activați „Permite executarea fișierului ca program„.

driverul ubuntu nvidia .run

5. După ce ați făcut acest lucru, ar trebui să treceți acum la modul consolă text. Presa “Ctrl+Alt+F3” pentru a ieși din interfața GUI. Nu vă faceți griji, pentru a restabili totul ca înainte, apăsați „Ctrl + Alt + F2”.

Notă: Am SSHed în computerul Ubuntu de pe Chromebookul meu pentru a captura ecranul. Poate arăta puțin diferit pe sistemul dvs.

driverul ubuntu nvidia .run

6. În modul consolă text, introduceți dvs Nume de utilizator și parolă Ubuntu și conectați-vă. După aceea, rulați următoarea comandă pentru a dezactiva serverul grafic.

sudo systemctl isolate multi-user.target
driverul ubuntu nvidia .run

7. Acum, descărca driverul nvidia care este utilizat în prezent prin rularea următoarei comenzi.

sudo modprobe -r nvidia-drm
driverul ubuntu nvidia .run

8. În cele din urmă, executați următoarea comandă pentru a porni instalarea driverului. Asigura-te ca a inlocui filename cu numele real al fișierului descărcat. Poate fi necesar să vă mutați în folderul „Descărcări” înainte de a rula scriptul.

cd Downloads
sudo sh filename.run
driverul ubuntu nvidia .run

9. Aceasta va deschide programul de instalare în linia de comandă. Urmează instrucțiunile de pe ecran și veți putea instala cu ușurință driverele Nvidia pe Ubuntu.

driverul ubuntu nvidia .run

10. După finalizarea instalării, executați următoarea comandă către activați afișarea Server.

sudo systemctl start graphical.target
sudo systemctl start graphical.target

11. Este posibil să fie nevoie să efectuați încă un pas. Alerga exit pentru a închide sesiunea curentă și apăsați „Ctrl+Alt+F2” pentru a readuce interfața GUI.

ssh afară

12. Acum, reporniți computeruliar driverul Nvidia de pe Ubuntu ar trebui să fie actualizat la cea mai recentă versiune.

nvidia-smi

Actualizați driverele pe Ubuntu folosind 4 moduri simple

Acestea sunt metodele pe care le puteți urma pentru a actualiza și instala driverele pe Ubuntu. Am menționat metode grafice și de linie de comandă, așa că, în funcție de preferințele dvs., puteți alege una. Oricum, asta e tot de la noi. Dacă căutați o modalitate rapidă de a instala fișiere Deb pe Ubuntu, avem un ghid dedicat pentru dvs. Și pentru a instala Python pe Ubuntu, accesați tutorialul nostru legat pentru instrucțiuni detaliate. În cele din urmă, dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne spuneți în secțiunea de comentarii de mai jos.

În cazul în care sunteți un utilizator nou de Ubuntu și sunteți în căutarea unei metode de instalare a driverelor, atunci acest articol este potrivit pentru dvs. Aici, veți găsi patru metode detaliate pentru a actualiza driverele pe Ubuntu, inclusiv modul GUI de la driverele suplimentare la instalarea celor mai recente drivere grafice Nvidia. În plus, articolul include ghiduri separate pentru a comuta între Wayland și Xorg și cele mai bune instrumente pentru înregistrarea ecranului în Ubuntu. Fie că alegeți metoda grafică sau de linie de comandă, acest articol vă va ghida pas cu pas pentru a actualiza și a instala cu ușurință driverele pe Ubuntu.
Multumesc pentru ca ati petrecut timpul citind articolul meu. Pe masura ce ne impingem limitele tehnologiei, sper ca veți continua să călătoriți împreună cu mine pe drumul către viitor. Cu siguranță vom descoperi împreună multe surprize și inovații, astfel încât să ne putem menține întotdeauna la curent cu cele mai recente dezvoltări și să profităm din plin de avantajele acestora. Până data viitoare, fiți în siguranță și fiți curioși!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x