Instalarea Node-RED pe Raspberry Pi: un editor vizual pentru casa ta inteligentă

Instalarea Node-RED pe Raspberry Pi: un editor vizual pentru casa ta inteligentă
⏱️ 10 min read

Doriți să petreceți mai mult timp construind sistemul perfect de automatizare a casei și mai puțin timp scriind codul cazanului? Poate că aveți puțină (sau nu) experiență de codificare, dar visați în continuare să creați proiecte puternice de Internet al obiectelor (IoT).

Dacă nu poți sau nu vrei să petreci ore întregi scriind cod, atunci există o mulțime de software care poate face munca grea pentru tine! Aici, ne concentrăm asupra Nod-ROȘU, un editor vizual bazat pe flux care poate furniza codul de care aveți nevoie pentru a vă alimenta proiectele IoT. Folosind Node-RED, puteți conecta dispozitive inteligente, API-uri, servicii online și multe altele, folosind drag and drop simplu.

În acest tutorial, veți afla cum să configurați Node-RED pe Raspberry Pi și să accesați editorul vizual al acestuia prin browserul dvs. web. Odată ce ați acces la acest editor, veți vedea exact cum să utilizați Node-RED pentru a crea fluxuri de lucru puternice de automatizare la domiciliu, creând un flux de depanare simplu pe care îl puteți implementa și testa pe Raspberry Pi.

Cum se folosește Node-RED în proiecte de case inteligente

Node-RED are o bibliotecă de noduri gata făcute care acoperă o gamă largă de funcționalități. Puteți utiliza aceste noduri pentru a crea fluxuri de lucru complete pentru automatizarea casei. Pur și simplu apucați nodurile pe care doriți să le utilizați, lăsați-le pe pânza Node-RED și conectați-vă nodurile împreună pentru a forma un flux de lucru complet.

Unele dintre aceste noduri sunt simple – de exemplu, nodurile de depanare, în timp ce altele sunt mai complexe. Unele dintre nodurile mai avansate vă permit chiar să interacționați cu pinii GPIO (de intrare / ieșire de uz general) care rulează de-a lungul marginii superioare a Raspberry Pi.

De ce vei avea nevoie

Pentru a finaliza acest tutorial, veți avea nevoie de:

 • Raspberry Pi care rulează Raspbian. Dacă nu o aveți deja, apucați cea mai recentă versiune și flash-l pe un card SD folosind Gravor.
 • Cablu de alimentare compatibil cu Raspberry Pi
 • Tastatură externă și o modalitate de a o atașa la Raspberry Pi
 • Cablu HDMI sau micro HDMI, în funcție de modelul dvs. de Raspberry Pi
 • Monitor extern
 • Ethernet sau conexiune la Wi-Fi

Raspbian: verificați cea mai recentă versiune

Pentru început, asigurați-vă că rulați cea mai recentă versiune a Raspbian:

 • Atașați toate perifericele dvs. la Raspberry Pi.
 • Conectați-vă Raspberry Pi la o sursă de alimentare; ar trebui să pornească automat.
 • Dacă este prima dată când porniți Raspbian, va trebui să completați dialogul de configurare standard și să vă conectați la rețeaua Wi-Fi dacă nu utilizați un cablu Ethernet.

După ce Raspberry Pi a pornit, faceți clic pe pictograma „Terminal” din bara de instrumente și executați următoarele comenzi în fereastra Terminal:

Dacă Raspbian instalează actualizări, va trebui să reporniți Raspberry Pi folosind următoarea comandă:

După ce Raspberry Pi a repornit, sunteți gata să treceți la etapa următoare.

Instalarea Node-RED, Node.js și npm

Apoi, trebuie să instalați fișierul build-essential pachet, care este utilizat pentru a compila și instala diverse programe Node-RED:

Pentru a instala pachetul Node-RED, se instalează și versiunea curentă a Node.js și npm în următoarea comandă. Alături de build-essential, npm este folosit pentru a instala module suplimentare Node-RED:

Raspbian va descărca și instala acum Node-RED, npm și Node.js

Această descărcare poate dura ceva timp, așa că vă recomandăm să luați o cafea!

Lansați Node-RED

Acum puteți porni Node-RED. Este posibil să porniți Node-RED ca serviciu (folosind sudo systemctl start nodered comandă), dar dacă porniți direct Node-RED, vă permite să îl accesați prin terminal.

Pentru a lansa Node-RED fără a-l porni ca serviciu, rulați următoarea comandă:

Acum puteți verifica starea Node-RED:

Ultimele câteva linii ale ieșirii Terminal ar trebui să confirme că Node-RED funcționează cu succes.

Node-RED rulează silențios în fundal, deci este posibil să doriți să înceapă automat, mai ales dacă vă regăsiți în mod regulat cu Node-RED. Pentru a porni Node-RED la pornire, rulați următoarea comandă:

Terminalul ar trebui să confirme că a creat o comandă rapidă de legătură simbolică pentru Node-RED.

Dacă vă răzgândiți și doriți să împiedicați pornirea automată a Node-RED, atunci executați următoarea comandă Terminal:

Nu este necesar niciun cod: accesarea editorului vizual al Node-RED

Acum, când Node-RED funcționează pe Raspberry Pi, îl puteți folosi pentru a construi fluxuri de lucru pentru automatizarea casei folosind drag and drop simplu.

Pentru a accesa editorul Node-RED, aveți nevoie de adresa IP a Raspberry Pi. Puteți prelua aceste informații executând următoarea comandă Terminal:

Lansați browserul implicit pe Raspberry Pi și introduceți următoarea adresă URL, asigurându-vă că înlocuiți „adresa IP” cu adresa IP unică a Raspberry Pi: http: //[IP-ADDRESS]: 1880

De exemplu, dacă adresa dvs. IP a fost „192.168.1.56”, atunci veți utiliza următoarea adresă URL: http://192.168.1.56:1800

Editorul Node-RED ar trebui să apară acum în browserul dvs. web.

Explorarea editorului IoT al Node-RED

Editorul Node-RED este împărțit în următoarele secțiuni:

Nod-ROȘU'Editorul vizual este împărțit în patru secțiuni principale.
 • Bara de instrumente. Acesta conține butonul „Deploy”, meniul principal și meniul utilizator, dacă autentificarea utilizatorului este activată.
 • Paleta. Această zonă conține toate nodurile care sunt instalate și disponibile pentru utilizare. Dacă selectați un nod, atunci fila „Informații” va afișa mai multe informații despre acel nod specific.
 • Curgere. Aceasta este pânza în care veți lăsa toate nodurile dvs. și veți crea conexiuni între ele. Dacă lucrați cu mai multe fluxuri, acestea vor fi afișate ca un rând de file de-a lungul părții superioare a spațiului de lucru. Puteți mări și micșora folosind comenzile din partea dreaptă jos a zonei spațiului de lucru.

Editorul Node-RED are, de asemenea, o bară laterală, care afișează diferite panouri în funcție de conținutul selectat în prezent:

 • Informație. Aceasta afișează informații despre nodul selectat, inclusiv un rezumat al proprietăților sale. Dacă nu este selectat nimic, atunci panoul „Informații” va afișa o descriere a fluxului curent.
 • Depanare. Aceasta afișează mesajele care sunt transmise către nodurile de depanare din fluxul dvs., împreună cu mesajele din runtime, acolo unde sunt disponibile. În mod implicit, panoul Debug afișează toate mesajele care îi sunt transmise, deși puteți filtra această ieșire, dacă este necesar.
 • Config. Acest panou afișează o listă cu toate nodurile de configurare, împreună cu tipul, eticheta și câte fluxuri de lucru utilizează acest nod special.
 • Date de context. Aceasta afișează conținutul depozitului de date contextuale, care vă permite să partajați informații între noduri fără a utiliza mesajele care trec printr-un flux de lucru. Pentru mai multe informații despre context, consultați documente oficiale Node-RED.

Automatizarea cu Node-RED: crearea primului dvs. flux de lucru

Acum, că aveți o imagine de ansamblu la nivel înalt a editorului Node-RED, puteți crea un flux de depanare simplu pentru a implementa și testa Raspberry Pi.

Pentru a începe, trageți un nod „Injectare” din paletă și plasați-l în zona spațiului de lucru.

Trageți un nod din paletă și plasați-l în spațiul de lucru Node-RED.

Apoi, trageți un nod „Depanare” și fixați-l pe spațiul de lucru.

Aceste două noduri trebuie să fie conectate împreună. Plasați cursorul peste unul dintre mânerele nodului până când devine portocaliu și apoi trageți astfel încât să apară o linie. Trageți această linie peste al doilea nod și eliberați-o: aceste două noduri ar trebui să fie acum conectate.

Creați un flux de lucru conectând cele două noduri Node-RED împreună

Puteți edita orice nod făcând dublu clic pe el. Pentru a verifica dacă fluxul de lucru de depanare funcționează corect, creați un text „sarcină utilă” pe care fluxul de lucru îl va livra în panoul „Debug” al Node-RED.

Faceți dublu clic pe nodul „Injectare”, care lansează un nou panou „Editați nodul de injectare”. Puteți face diverse modificări în acest panou. Acest exemplu de aici deschide meniul derulant „Încărcare utilă” și selectează „Șir”.

Lăsa'Oferim fluxului nostru de lucru Node-RED o sarcină utilă - I'm folosind un șir.

Introduceți textul „Bună ziua, lume!” apoi faceți clic pe „Terminat” pentru a salva modificările.

Cu fluxul de lucru finalizat, îl puteți activa dând un clic butonului roșu mare „Deploy”.

Activați fluxul de lucru Node-RED, făcând clic pe butonul „Deploy”.

Rulați fluxul de lucru de depanare

Pentru a vă pune fluxul la încercare, deschideți panoul „Depanare” (făcând clic pe pictograma micii erori din bara de instrumente).

Plasați cursorul peste nodul „Bună ziua, lume” și dați clic pe caseta de selectare însoțitoare.

Rulați fluxul de lucru de depanare, bifând caseta de selectare însoțitoare.

Dacă fluxul rulează cu succes, atunci sarcina utilă „Bună ziua, lume” va apărea în panoul de depanare.

Dacă fluxul de lucru Node-RED a rulat cu succes, atunci sarcina utilă va apărea în bara laterală „Depanare”.

Deși acesta este un flux de lucru simplu, acesta demonstrează modul în care puteți crea noduri și le puteți conecta pentru a forma un flux de lucru funcțional. Puteți utiliza același proces pentru a crea tot felul de fluxuri de lucru complexe și avansate: pur și simplu continuați să luați noduri din paletă, adăugându-le la spațiul de lucru și conectându-le până când obțineți rezultatul dorit.

În afară de Node-RED, puteți transforma Raspberry Pi într-un gateway Edge pentru a gestiona datele de pe dispozitivele dvs. IoT sau pentru a lansa proiecte Raspberry Pi cu Cayenne.

Aflați mai multe despre alte proiecte Raspberry Pi aici.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x