Înțelegerea diferenței dintre un disc, o unitate, un volum, o partiție și o imagine

Înțelegerea diferenței dintre un disc, o unitate, un volum, o partiție și o imagine
⏱️ 4 min read

Într-un sistem Unix precum Ubuntu sau macOS, veți vedea referințe la dispozitive de stocare cu mai multe nume. Există discuri, partiții, volume și imagini, precum și containere și unitățile mereu populare. Computerele Windows folosesc o schemă de denumire similară, dar ar putea exista mici diferențe. Să examinăm diferențele de definiție dintre o unitate, un disc, un volum, o partiție și o imagine.

Conduce

O unitate este un dispozitiv fizic care este utilizat pentru a stoca date. Nu este chiar un termen formal, ci unul folosit în mod obișnuit. În timp ce cea mai strictă definiție ar fi dispozitivul fizic care stochează date, termenul este adesea folosit informal pentru a se referi la orice dispozitiv de stocare, de la un disc la un volum. Din punct de vedere tehnic, semnificația sa se limitează la descrierea unui dispozitiv hardware. O unitate este un obiect fizic pe care se află un disc.

Disc

„Disk” este cuvântul folosit de sistemele Unix pentru a se referi la dispozitivele de stocare fizică. Discurile conțin volume și pot conține volume multiple de dimensiuni diferite. Un disc este ca containerul părinte pentru toate diviziunile logice de stocare care ar putea intra sub acesta. Examinați discurile atașate la un sistem Unix și veți vedea specificații precum „disk1s2”. Aceasta specifică discul părinte („disc1”) și numărul partiției / volumului („s2”) din disc.

Partiție

drive-disk-volume-image-difference-3

O partiție seamănă foarte mult cu un volum. De fapt, cei doi termeni sunt folosiți aproape interschimbabil. Chiar și programele de sistem, cum ar fi Disk Utility, nu fac distincția între partiția neformatată și volumul formatat. Dar dacă vrem să devenim preciși, o „partiție” este o bucată de disc. Nu conține neapărat un sistem de fișiere și este posibil să nu fie formatat pentru a stoca date. În schimb, o partiție este doar o parte a unui disc cu o dimensiune specifică, care este setată în momentul creării. O partiție poate fi redimensionată, dar necesită rescrierea tabelei de partiții a discului și eventual ștergerea datelor.

Volum

drive-disk-volume-image-difference-2

Un volum este partea discului cu care interacționați ca utilizator. În timp ce partițiile și volumele sunt coterminale, un volum are un nume și un sistem de fișiere în plus față de o dimensiune. Când montați un dispozitiv de stocare și pictograma acestuia apare în browserul de fișiere, vedeți volumul. Mai multe volume pot fi stocate pe un singur disc, iar sistemele de operare urmăresc ce volume sunt pe ce unități. Deschideți „Disk Utility” pe MacOS sau Disks în Ubuntu și veți vedea numele volumelor familiare sub numele discurilor cu aspect criptic.

Imagine

dynamic-resizable-disk-mac-thumb

Imaginile funcționează ca volumele, dar nu au hardware fizic legat de acestea. Sunt ca o imagine a unui volum fizic, care conține fiecare bit stocat pe volumul capturat. Puteți crea o imagine a oricărui volum, indiferent dacă este stocată pe un hard disk sau pe un CD, și să o stocați pe orice alt dispozitiv cu suficient spațiu liber. Windows utilizează imagini pentru backup-uri de sistem (numite Imagini de sistem) care pot fi mai mici decât discul pe care îl captează. Acest lucru se datorează faptului că imaginile nu stochează de obicei spațiu gol. O imagine trebuie montată sau atașată înainte de a putea fi accesată, la fel ca o unitate. De asemenea, are propriul sistem de fișiere și poate fi „clonat” pe un alt volum pentru a copia conținutul volumului imaginat.

Containere

apfs-partition-resizing

Unele sisteme de fișiere folosesc și containerele. Mai exact, macOS a introdus recent containere în noul său sistem de fișiere, Apple File System (APFS). Containerele sunt distincte de celelalte articole din această listă și funcționează puțin diferit. În cadrul APFS, discurile conțin containere, iar containerele conțin volume. Volumele dintr-un container dat au permisiunea de a partaja spațiul alocat containerului, care are o dimensiune maximă stabilită. Aceasta înseamnă că volumele pot fi flexibile, extinzându-se pentru a se potrivi fișierelor sau micșorând pentru a permite creșterea altor volume. Acest lucru este distinct spre deosebire de partițiile fixe ale altor sisteme de fișiere, cum ar fi ext4, HFS + sau ExFAT. Dimensiunea partițiilor din aceste sisteme de fișiere este specificată la momentul creării și modificarea dimensiunii unei partiții necesită rescrierea tabelului de partiții. APFS, cu toate acestea, redimensionează volumele dintr-un container din mers pentru a găzdui date.

Concluzie

Pe scurt, discurile conțin volume care conțin date. Discurile sunt manifestarea fizică a unei unități. Containerele sunt utilizate în locul tabelelor de partiții din sistemul de fișiere APFS. Imaginile sunt „imagini” ale datelor de pe un volum, surprinzând aranjarea exactă a biților pe o unitate.

Credit de imagine: avaragado din Cambridge

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x