Înțelegerea raporturilor de aspect video

Înțelegerea raporturilor de aspect video

⌛ Reading Time: 5 minutes

Știți diferența dintre 16: 9 și 4: 3 și 1,85: 1 și 1,33: 1 ?? Videoclipurile tale par stranii și ciudate și nu știi de ce? Știți diferența dintre cutia de stâlpi și cutia de scrisori? Și cum îți faci videoclipurile să arate ca un film doar prin utilizarea inteligentă a măștilor de raport de aspect?

Unii oameni cu adevărat nu pot spune sau nu le pasă de diferența dintre oricare dintre aceste lucruri și, în timp ce este subtil, este important să știm diferența pentru videoclipurile cu aspect profesional. În acest articol definim raporturile de aspect video cu exemple, astfel încât să știți întotdeauna ce dimensiune ar trebui să aibă ecranul dvs., indiferent de sursă sau de sistemul TV.

Rapoarte de aspect

În ceea ce privește videoclipul, un raport de aspect este o expresie a raportului (sau relației) dintre lățime și înălțime. Dacă un videoclip are 1280 x 720 pixeli, atunci se poate spune că este 16: 9 sau 16 unități pe 9 unități. Acest raport poate fi exprimat și ca 1,77: 1, deci lățimea este de 1,77 ori înălțimea.

Este forma cadrului, iar cadrele au toate o dimensiune specifică, în funcție de tehnologia pe care o utilizați pentru a vă captura imaginile.

Acum douăzeci de ani, sistemele TV din lume erau foarte diferite. Nu au folosit imagini cu ecran lat; imaginile vechi folosite în formă de televizor. Dar totuși obiceiurile proaste și neînțelegerile create în acea perioadă de tranziție persistă încă pe măsură ce oamenii reciclează videoclipuri vechi și arată programe TV din trecut pe televizoarele moderne.

De exemplu, vechile imagini TV cu definiție standard și monitoarele de computer “pătrate” în stil vechi erau 4: 3 sau 1,33: 1. Au existat (în televizorul PAL) 768 x 576 pixeli, ceea ce înseamnă că lățimea este de 1,33 ori înălțimea (imaginile SD merg uneori greșit, dar asta depinde dacă sistemul a folosit pixeli pătrați și acesta este un alt articol).

aspect-ratio-4x3

Vedeți cât de mult este mai îngust decât 16 × 9?

Zdrobirea mărimii

Motivul pentru care acest lucru contează este că uneori oamenii greșesc oribil. Vedeți adesea videoclipuri pe YouTube care arată cam zdrobite și asta pentru că creatorul nu a acordat nicio atenție raporturilor de aspect.

Fie materialul sursă a fost 4: 3 și au aplicat un raport de 16: 9 întinzându-l orizontal,

aspect-ratio-4x3-stretch-16x9

sau sursa a fost de 16: 9 și au aplicat un raport de aspect de 4: 3 zdrobind-o orizontal.

aspect-ratio-16-9-squash-4x3

Oricare dintre abordări face ca videoclipul să arate amator și poate afecta, de asemenea, performanța sistemelor de editare video, deoarece acestea trebuie să proceseze fiecare cadru pentru noua dimensiune, iar acest lucru durează mult mai mult decât ar trebui.

Mascare a măștii

O modalitate obișnuită de a remedia dimensiunile raportului de aspect și de a nu strica videoclipul este tamponarea cadrului cu zone negre.

Există două tipuri de căptușeală: cutia cu scrisori și cutia cu piloni. Letterboxing este locul în care adăugați bare negre sus și jos pentru a face diferența dintre formatul standard HD 16: 9 și formatul SD 4: 3. Zonele negre fac de fapt parte din cadru, ceea ce înseamnă că aveți de fapt o imagine 4: 3, dar partea superioară și inferioară a acesteia sunt negre, iar raportul de aspect 16: 9 al imaginii nu este deformat în niciun fel.

raporturi aspect-cutie poștală

Sau puteți adăuga bare negre pe laturi sau stâlpi, pentru a face diferența dintre SD 4: 3 și HD 16: 9. Barele negre de pe laturi acoperă cadrul pentru a se potrivi cu 16: 9 fără a zdrobi cadrul original.

aspect-ratio-pilarbox

Desigur, dintre numeroasele infracțiuni împotriva gustului comise de oameni care nu știu despre raportul de aspect, este zdrobirea videoclipurilor deja în cutie cu scrisori într-o altă cutie cu scrisori, oferind o bară neagră UMERĂ și un videoclip strivit

raporturi de aspect-cutie dublă

sau zdrobirea unui cadru 4: 3 deja căptușit, cu pilonare suplimentară, făcând imaginea 4: 3 și mai îngustă.

aspect-ratio-double-pilarbox

Cea mai rea crimă dintre toate? Letterpillarboxing, unde le faceți pe ambele: faceți un videoclip 16: 9 încadrează un cadru 4: 3, apoi montați-l din nou făcând o margine neagră mare în jurul videoclipului:

aspect-ratio-letterpillarbox

Rapoarte de aspect real

Principalul raport de aspect pe care îl veți întâlni este de 16: 9 sau 1,77: 1, deoarece acesta este raportul de aspect al tuturor televizoarelor și dimensiunea tuturor ecranelor TV și a monitoarelor computerului. Există și alte raporturi de aspect pentru filme precum 1.85: 1 pentru multe filme sau în cazuri extreme 2.35: 1. Acestea sunt afișate în mod obișnuit cu cutii poștale

Filmele mai vechi înainte de a exista standarde pentru aceste lucruri au o serie de alte formate, cum ar fi 14: 9, dar, în general, cele menționate mai sus și 1.33: 1 sau 4: 3 sunt singurele pe care le veți întâlni.

Bonus Cinema Look

O modalitate de a face ca raporturile de aspect să funcționeze în favoarea ta este să folosești letterbox pe un cadru de 16: 9 pentru a face zona vizibilă egală cu raportul de aspect al filmului standard de 2,35: 1. Acest lucru face ca un videoclip să semene mai mult cu un lung metraj.

Dar nu uitați să mascați (decupați cu negru) imaginea de sus și de jos fără a afecta înălțimea sa verticală, rezultând un cadru de 16: 9 cu aspect de film,

aspect-ratio-16x9-cinematic-mask

mai degrabă decât să facă ceea ce fac amatorii și să strivească sursa 16: 9 pe verticală pentru a se potrivi cu un cadru 2.35: 1.

aspect-ratio-16x9-cinema-bad

Notă: multe pachete software de editare video au o mască automată 2.35: 1 pe care o puteți aplica videoclipurilor dvs.

Dacă aveți întrebări cu privire la raporturile de aspect, vă rugăm să ne informați în comentariile de mai jos.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.