Internetul obiectelor prezintă noi amenințări de securitate?

Internetul obiectelor prezintă noi amenințări de securitate?

Sigur că ați auzit de termenul “Internetul obiectelor” (IoT) și impactul său asupra modului în care trăim și lucrăm. Dar ce înseamnă de fapt acest termen și cum ne va afecta viața de zi cu zi?

Înainte de a merge mai departe, să definim ce înseamnă de fapt “Internetul obiectelor”. În primul rând, IoT este ideea de a conecta orice dispozitiv care se poate conecta la Internet sau la un alt dispozitiv. Și “lucrurile” din “Internetul obiectelor” sună adevărat. Orice obiect, de la smartphone-uri la mașini de spălat, la lămpi, la dispozitive portabile la frigidere, are potențialul de a se conecta la Internet sau la alte dispozitive. Toate aceste conexiuni (care pot include oameni) formează o rețea uriașă și tocmai despre asta se referă “Internetul obiectelor”.

Amenințări potențiale de securitate

Deși IoT ar putea părea că va ajuta o mulțime de oameni în viața lor personală și profesională, are provocările sale. Securitatea este o problemă importantă care trebuie evaluată cu atenție și analizată. Dacă miliarde de dispozitive sunt potențial conectate între ele, cum poate cineva să își păstreze informațiile private în siguranță?

Potrivit unui raport de Ernst & Young, până în 2020, va exista mai mult de 20 de miliarde de dispozitive conectate fără fir. Raportul sugerează, de asemenea, că IoT va cauza mai multe probleme de securitate din cauza mai multor porturi de intrare și a mai multor sisteme. Există atât de multe modalități potențiale de a ataca încât ar facilita atacatorilor să găsească lacune pentru a intra în orice rețea.

Deci, unde se află aceste vulnerabilități?

Cloud Computing

Nu sunt mulți utilizatori conectați care să nu fi auzit de lucruri precum Dropbox sau chiar Google Drive, care să faciliteze soluțiile de stocare. Cu toate acestea, cu o mare comoditate, există riscuri mari de securitate. Din păcate, pentru unii utilizatori și organizații, descoperă prea târziu că propriile standarde de securitate ar putea să nu fie aceleași cu cele din cloud.

Raportul Ernst & Young precizează că vor fi produse atât de multe date, încât serverele de stocare vor trebui să fie securizate și actualizate tot timpul. De asemenea, există mai multe riscuri atunci când comunicați informații sensibile și personale în mod constant, astfel încât oricine primește și transmite date trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție.

Dispozitive mobile

Dispozitive mobile

Dispozitivele mobile au provocat deja destul de multe dureri de cap pentru profesioniștii din IT, deoarece a fost una dintre primele instanțe ale IoT. Nu contează dacă dispozitivul dvs. mobil este sigur; nu este nevoie decât de un dispozitiv vulnerabil și poate deveni practic imposibil să corecteți vulnerabilitățile pentru toate dispozitivele. Cu cât aveți mai multe dispozitive conectate, cu atât mai ușor va fi pentru un atacator să vă descopere vulnerabilitățile dispozitivelor. Nu numai asta, dar aplicațiile mobile deschid noi riscuri. Cu cât aveți mai multe aplicații pe dispozitivul dvs. mobil, cu atât este mai probabil ca aceste aplicații să conțină găuri de securitate sau chiar cod rău intenționat.

Infrastructură

Infrastructură

Tot mai multe sisteme de tehnologie de operare au acum adrese IP de unde utilizatorii le pot accesa extern. Nu numai că amenințările cibernetice provin din sistemele de back office, ci se pot infiltra în infrastructuri critice, cum ar fi sistemele de transport, generarea de energie electrică și alte sisteme de automatizare.

Concluzie

Chiar dacă “Internetul obiectelor” a deschis cu adevărat porțile către o lume cu totul nouă de posibilități, noile probleme de securitate amenință să descopere vulnerabilitățile. Pentru a menține toate informațiile în siguranță, persoanele și organizațiile trebuie să își păstreze responsabilitatea pentru protejarea informațiilor sensibile. Cu cât luați mai multe măsuri preventive, cu atât veți fi mai echipat atunci când faceți față unei posibile încălcări a securității.

Scroll to Top