Au fost primii ani ai rețelei moderne. Oamenii se săturau să aștepte minute pentru conexiunea lor pentru a transfera cei 8 biți de date care le spuneau „Ne pare rău, parola dvs. trebuie să conțină un & sau un%. Vă rugăm să încercați din nou.” Au dorit un feedback mai instantaneu. Ceva care se simțea mai degrabă ca o aplicație desktop.

Apoi, într-o noapte ploioasă din mai 1995, s-a născut marele campion. Tatăl lui, Brendan Eich, l-a numit JavaScript după bunicul său de succes Java.

(Karl Benz, fondatorul brevetului Mercedes-Benz, este considerat tatăl primului automobil practic, iar JavaScript este principalul motor al tuturor browserelor. Așa ar arăta Brendan dacă l-am numi Benzul webului?)

JavaScript piesele distractive
Domnul Eich, tatăl campionului

JavaScript: Ascensiunea unui imperiu

Când JavaScript a venit pe lume, nimeni nu se gândea că va fi foarte popular așa cum este astăzi. JavaScript a fost un adevărat economisitor de timp datorită validărilor sale din partea browserului. Dar ce s-a întâmplat care a făcut ca JavaScript să crească atât de repede?

Înainte să învăț JavaScript, obișnuiam să scriu programe în limba VB6. Dar VB6 nu era independent. Avea nevoie de propria sa platformă pentru a rula. Unul dintre principalele motive pentru care JavaScript este atât de popular este că aproape toate dispozitivele au un browser. Pe scurt: JavaScript nu vă va limita la o platformă sau la un tip de dispozitiv. Îl poți rula practic pe orice.

Progresul și popularitatea JavaScript-ului nu este un secret, dar mai jos puteți vedea cum JavaScript se compară favorabil cu alte limbi.

Există mai multe conținuturi pe web pentru JavaScript:

Motoarele de căutare arată numărul de rezultate găsite sub căutarea lor; aici este rezultatul căutării pentru Java și JavaScript.

1611466566 842 JavaScript piesele distractive
Rezultat Google pentru căutarea Java și JavaScript

Există mai mulți oameni care îl învață:

Etichetele Stack Overflow și numărul de întrebări care au fost puse pentru orice etichetă, ne poate arăta numărul de persoane care învață eticheta care este o tehnologie; Etichetele Stack Overflow sunt, de asemenea, o modalitate bună de a verifica cum crește o tehnologie și popularitatea acesteia.

1611466566 296 JavaScript piesele distractive
JavaScript este cea mai populară etichetă a Stack Overflow

Potrivit GitHub, JavaScript este cel mai popular limbaj al GitHub urmat de Java, Ruby și PHP.

1611466567 41 JavaScript piesele distractive

Stack Overflow realizează un sondaj în fiecare an, iar rezultatul sondajului din acest an este foarte interesant și există lucruri bune de învățat de la acesta. Imaginea de mai jos din rezultatul sondajului arată că JavaScript crește mai repede decât înainte.

JavaScript piesele distractive
Sursă: Stack Overflow developer survey 2017

JavaScript este încă înțeles greșit

Toate limbajele de programare au propriile reguli, sintaxe și concepte, și fiecare dintre ele a fost creat pentru a fi perfect în ceva, și niciunul dintre ele nu este complet perfect, nu ar trebui să ne așteptăm ca un limbaj de programare să fie un jucător al tuturor meseriilor și stăpân al nimănui. Acesta este motivul pentru care multe proiecte ar trebui să aleagă diferite limbaje de programare pentru a aduce performanțe mai bune pentru fiecare parte a software-ului lor.

Este corect să spunem că JavaScript nu are unele concepte pe care le au alte limbaje de programare, dar ar putea reveni la obiectivele de proiectare a limbajului. Una dintre problemele recunoscute în prezent cu JavaScript este lipsa tipărilor statice care ar putea cauza probleme în aplicații mai mari. De aceea elegant TypeScript a fost creat.

JavaScript nu a fost niciodată conceput cu adevărat pentru a scrie aplicații mari, de fapt a fost inventat în aproximativ 3 săptămâni, la mijlocul anilor 90 ca răspuns rapid la Java…, pentru că Brendan Eich a construit-o în 3 săptămâni și pentru că a avut doar 3 săptămâni, de fapt a făcut-o un job fantastic, JavaScript a fost probabil destinat pentru 100 sau poate până la 1.000 de linii de cod și acum, cu regularitate, oamenii construiesc 100.000 de aplicații de linie, dacă nu chiar milioane de aplicații de linii. –Anders Hejlsberg, cunoscut pentru TypeScript, Turbo Pascal, Delphi și arhitect principal al C # (sursă: acest video, ora: 01:20)

Fără îndoială, JavaScript își datorează progresul browserelor și sprijinului lor pentru lucruri bune, cum ar fi designul web receptiv, WebGL, WebRTC și multe alte lucruri interesante care au făcut JavaScript mai util. În zilele noastre, dezvoltatorii folosesc JavaScript pentru dezvoltarea jocurilor, vizualizarea datelor, aplicații mobile, dezvoltarea back-end și alte lucruri distractive.


Motivați să învățați JavaScript sau să fiți un dezvoltator JavaScript mai bun? Să începem.

Să presupunem că știți deja ceva JavaScript sau că sunteți începător. Nu pierdeți timpul și treceți în IDE-ul preferat și începeți să scrieți codurile dorite.

Cel mai rapid mod de a învăța este învață în timp ce faci, dar există o problemă cu această metodă. Există câteva trucuri pe care nu le cunoașteți sau pe care nu le-ați auzit niciodată, dar vă scrieți codurile fără să le cunoașteți și este greu să învățați acele reguli sau trucuri fără a le citi undeva. Știți deja că puteți defini o variabilă utilizând var cuvânt cheie, dar poate că nu știați asta dacă nu utilizați var cuvânt cheie, variabila va fi globală indiferent de locul său definit.

Veți învăța în cele din urmă ceea ce trebuie să știți, dar asta o face greu. Într-adevăr, unul dintre cele mai bune locuri pe care le poți învață în timp ce faci esteRoutech, Puteți lucra prin provocările de codare auto-ritmate ale Routech, construi proiecte și câștiga certificate. este ca și cum ar fi să te scufunzi în cod, dar să știi tot ce faci și să înveți trucuri și reguli într-un mod rapid și eficient.

Problema învățării JavaScript

Există multe tehnologii și biblioteci pentru JavaScript care îl fac să se simtă înfricoșător pentru începători. Există câteva nume celebre pe care poate nu le-ai folosit niciodată și auzi despre ele constant.

Unii oameni cred “Ce este asta Babel lucru despre care vorbește toată lumea. Toate celebrele proiecte open-source îl folosesc! ” Sau „Așteptați – ar trebui să folosesc Navigare sauWebpack? De unde au venit Gulp și Grunt? Ahhh, încă o nouă bibliotecă sau cadru introdus săptămâna trecută! Nu le pot învăța pe toate? ”

Da, nu poți și nu trebuie să le înveți pe toate imediat. Aceste tehnologii, cadre și biblioteci există pentru a vă ajuta să lucrați mai inteligent, mai rapid și mai ușor. Când găsiți ceva interesant care merită să fie folosit în proiectul dvs. sau este un răspuns la una dintre nevoile dvs., atunci ar trebui să mergeți mai departe și să-l învățați cu un zâmbet frumos pe buze în timp ce vă amintiți proverbul englezesc “necesitatea este mama inventiei.”

„Aș încuraja oamenii să-și amintească că suntem cu toții în aceeași barcă și instrumentele noastre sunt aici pentru a ne ajuta. Dacă nu fac asta, ar trebui să-i scoatem din drum. ” –Addy Osmani (Legătură cu povestea sa)


În cele din urmă, aș dori să mulțumesc Gramatic datorită instrumentului lor perfect, care mi-a permis să scriu un articol în engleză, chiar dacă nu sunt vorbitor nativ de engleză. Incearca-l chiar dacă sunteți vorbitor nativ de engleză