Am realizat ceva fascinant zilele trecute: mi-am dat seama că, ca antreprenor și fondator de startup, sunt un constructor de sisteme.

Cu alte cuvinte, întreaga mea funcție de fondator este să construiesc și să conectez sisteme interdependente care (sperăm) să funcționeze extrem de bine împreună.

Și, dacă pot construi aceste sisteme într-un mod atât de simplu și suficient de abordabil pentru a fi înțeles și pentru a-i entuziasma pe alții, atunci va fi suficient să conving oamenii independenți, creativi și motivați să se alăture eforturilor mele de inginer chiar mai mult sisteme (și chiar mai multe relații între acele sisteme) care se vor concilia în cele din urmă sub forma unei organizații de talie mondială.

Adică, ce este o afacere dacă nu o colecție de sisteme, organizate într-un mod care să maximizeze randamentul, să optimizeze performanța și să producă rezultate mai mari (adică profituri)?

Și aici startup-urile au un avantaj incredibil față de companiile mai vechi și mult mai mari: o startup are posibilitatea de a decide, de la sine, nu numai care vor fi sistemele fundamentale și principale și cum vor funcționa acestea, ci și modul în care organizația decide ce nou sisteme a construi și cum se vor integra și să fie adăugat la metasistemul existent, mai mare.

Iar „meta-sistemul” este pur și simplu colecția de credințe și comportamentele rezultate care au fost generalizate și normalizate în întregul organism. S-ar putea numi această cultură organizațională; sperăm că este una construit pe încredere.

Legea lui Gall si ce legatura are cu startupurile

Legea lui Gall este deosebit de aplicabilă și importantă pentru noile companii – trebuie să-și ia timpul necesar pentru a gândi în mod intenționat și explicit sistemele pe care le folosesc, astfel încât să aibă șansa de a-și construi ideile care schimbă lumea în servicii reale și produse pe care oamenii le doresc cu adevărat.

Vezi, Lucrarea lui John Gall a devenit regula generală pentru proiectarea sistemelor și a fost folosit ca un argument foarte puternic pentru subspecificare (de unde încep toate pornirile):

Un sistem complex care funcționează este invariabil descoperit că a evoluat dintr-un sistem simplu care a funcționat. Un sistem complex conceput de la zero nu funcționează niciodată și nu poate fi reparat pentru a-l face să funcționeze. Trebuie să o iei de la capăt cu un sistem de lucru simplu.

Aici startup-urile trebuie să fie hiper-vigilente și conștiente emoțional și suficient de mature pentru a ști că pot face rău ireparabil și permanent șanselor lor de succes dacă, fie intenționat, fie accidental, divorțează de sistemul (sistemele) fundamental (e) care au făcut înțelegerea lor unică de fapt utilizabilă.

Știu, pentru că mi-am făcut asta în trecut: am construit sisteme prea complicate și supra-proiectate și le-am prezentat echipelor mele doar pentru a descoperi că au făcut mult mai mult rău decât bine!

În plus, unele companii codifică aceste principii și sisteme originale în declarații de misiune sau viziune sau le susțin ca parte a declarațiilor lor de valoare corporative, în timp ce altele nu. Chiar și actul de codificare a unui sistem înțeles și utilizat este o decizie intenționată a echipei fondatoare și a conducerii!

Iar tentația de a supra-proiecta ceva (orice!) Este deja destul de mare; adăugați un pic de impuls de afaceri, câteva angajări noi, o mică parte (sau o mulțime) de capital de risc și un produs care pare să lucrezi și te vei trezi brusc într-o dimineață și îți vei da seama că tu și echipa ta sunteți complet umflat și supraponderal, cu zeci de servicii web SaaS abia folosite și o grămadă de procese (inventate) care, cu un aspect sincer , par să existe de dragul lor.

Bun fondator de pornire a jobului – tocmai te-ai jucat singur.

1611995889 334 Legea lui Gall si ce legatura are cu startupurile

Și am avut un lucru atât de bun! Ați început pur și simplu și lucrurile funcționau foarte bine și aparent peste noapte v-ați sprijinit într-o rețea complexă de sisteme care „nu pot fi reparate pentru a-l face să funcționeze” – va trebui să faceți câteva lucruri pentru a reveni la linia de bază și „bijuteria” fundamentală care funcționa.

Acesta este motivul pentru care majoritatea companiilor mai mari nu pot concura împotriva startup-urilor mult mai mici și mai agile – costul ingineriei inverse sau al deconstruirii și demontării unui sistem complex funcțional este adesea prea mare și prea distructiv pentru a merita efortul!

În consecință, sistemul disfuncțional este „suficient de bun” pentru majoritatea oamenilor și pentru organizația mai largă și foarte puțini oameni sunt motivați să „ridice steagul alb” și pledează pentru ceea ce este cu adevărat necesar: Începând cu un sistem simplu și funcțional.

Evident, startup-urile care au construit în mod intenționat o cultură a introspecției și care își revizuiesc fără milă sistemele depășite și depășite vor avea mult, mult mai bine decât colegii lor și, desigur, concurenții lor mai mari din întreprindere.

Startup-urile își încep viața cu sisteme simple și, în mod natural, se extind și dezvoltă noi sisteme care sunt, în general, fixate într-un mod pe care majoritatea l-ar considera aleatoriu și hodge-podge. Colecția de sisteme simple formează sisteme complexe și unele dintre acestea funcționează mult timp, în timp ce altele se descompun foarte repede.

Organizația care recunoaște delta integrărilor de succes și nereușite între noile sisteme și cele vechi vor reuși (și vor supraviețui) mult mai mult decât cele care ignoră intenționat disfuncția sau presupun în mod naiv că totul se va rezolva pe parcurs.

Și organizațiile care nu numai că recunosc rapid și intenționat lucrează împreună în mod activ pentru rezolvarea problemei, dar sunt, de asemenea, dispuse să, dacă situația necesită acțiuni extreme, să demonteze sisteme întregi pentru a construi sisteme noi, mai simple, care să susțină greutatea unui nou și complet organizație diferită (startup-urile se pot schimba fundamental la fiecare 6 luni!).

Inutil să spun că este extrem de dificil să păstrezi sistematic și strategic sistemele în timp ce le adaugi cu înțelepciune și intenție pe măsură ce organizația se întinde.

1611995890 878 Legea lui Gall si ce legatura are cu startupurile
Este în regulă.

Asta nu înseamnă că sunt expert; mai degrabă, sunt suficient de conștient din punct de vedere emoțional încât să știu (și am dovezi empirice) că organizațiile tind spre haos și entropie fără o revizuire constantă și consecventă nu doar a ceea ce se face, ci a modului în care se face.

Și, dacă vreau să fiu și mai sincer, știu că tind să introduc entropie în sisteme dacă nu sunt atent! De fapt, știu că, chiar dacă mă străduiesc din greu, va fi o bătălie ascendentă la fiecare pas al drumului.

Este în interesul echipei să facă unele, dacă nu toate, din următoarele:

  1. Programați-vă la timp pentru a vă examina sistemele în funcție de echipă și / sau departamentul organizațional (de exemplu, operațiuni, inginerie, marketing, vânzări etc.).
  2. Identificați, cât de bine puteți, sistemul simplu (original) simplu care a devenit în cele din urmă unul complex și clarifică în mod clar rezultatele (așteptate) și persoanele care ar trebui implicate.
  3. Descrieți și identificați interdependențele sistemului care este în curs de revizuire; adică celelalte sisteme care au o interacțiune directă cu cel din recenzie.
  4. Judecați fără milă sistemul și ajustați-l, tăiați-l sau distrugeți-l direct și apoi construiți o nouă versiune mai simplă (sau poate reveniți la versiunea Genesis).
  5. Ar putea fi necesar sau nu un consens, dar, indiferent de modul în care echipa dvs. ia decizii, asigurați-vă că toată lumea este la bord cu noul sistem (și îmbunătățit!) Și că toată lumea se angajează ferm pentru responsabilitate.
  6. Cronometrați experimentul și setați un timp pentru examinarea sistemului nou modificat. Calendar într-o retrospectivă.
  7. Clătiți și repetați.

Aceasta este o mare afacere pentru compania mea și eu, mai ales că suntem în mijlocul creșterea echipei noastre. Este, de asemenea, relevant, pentru că mi-am dat seama că este timpul pentru noi să analizăm sistemele pe care le-am construit și, cu un pieptene cu dinți fini, să ne luăm timpul necesar pentru a optimiza și (re) construi temelia companiei noastre.

Cum altfel vom ajunge vreodată pe Lună? ? ? ?

Ioan este inginer software la YEN, o platformă socială care combină puterea rețelelor sociale și a multiplelor schimburi de criptomonede.