Libertatea internetului este în declin în întreaga lume, dar nu se pierde nicio speranță

Libertatea internetului este în declin în întreaga lume, dar nu se pierde nicio speranță

⌛ Reading Time: 5 minutes

Conform libertății civile, Freedom House, libertatea internetului și-a continuat activitatea declin constant de opt ani în 2018. Deși în multe țări internetul rămâne destul de liber și deschis, anumite forțe au devenit mult mai abile în manipularea și monitorizarea acestuia și, pe măsură ce mai mult din activitatea noastră se desfășoară online, mizele din lumea reală sunt din ce în ce mai mari.

Freedom House marchează fiecare țară în trei mari categorii: obstacole în calea accesului, limite ale conținutului și încălcări ale drepturilor utilizatorilor. În timp ce primele criterii, accesul, sunt în creștere la nivel mondial, mai multe evoluții majore, inclusiv represiunile electorale legate de mass-media politică și eforturile Chinei de a-și extinde și exporta autoritarismul online, împiedică libertatea conținutului și drepturile utilizatorilor.

Știrile false se înrăutățesc și mai mult pentru democrație

Epidemia de știri false a câștigat o atenție reală la știri și multe guverne folosesc această criză percepută ca o scuză pentru a promulga legi care restricționează expresia online. Statele din partea autoritară a spectrului politic, precum Iranul, Rusia și China, au adoptat puteri de cenzură radicale, cum ar fi cererea bloggerilor să se înregistreze la guvern și închiderea surselor de știri disidente din punct de vedere politic, ceea ce a dus la o scădere severă a jurnalism independent. Chiar și democrațiile, precum Germania, au adoptat legi anti-știri false care lasă un pic prea mult deschis interpretării.

Totuși, pentru tot ce vorbește despre combaterea știrilor false, guvernele o folosesc și pentru a-și atinge propriile scopuri. Formatorii de opinii guvernamentali plătiți înăbușă criticile în conversațiile online, roboții răspândesc propaganda pro-guvernamentală și sursele de știri false sponsorizate de guvern duc războaie de informații menite să perturbe sistemele politice ale altor națiuni.

Exportul modelului China

internet-libertate-china-smartphone

China ocupă în mod obișnuit ultimul loc în clasamentul Freedom House, datorită implementării sale fără scuze a supravegherii extreme, atât on-line cât și offline. Din păcate, pentru libera exprimare pe web, China caută acum să-și exporte modelul de control al internetului către alte țări, în special națiuni în curs de dezvoltare din Asia de Sud-Est și Africa care sunt deja oarecum legate de economia Chinei.

Aceasta înseamnă că smartphone-urile chinezești și camerele de recunoaștere facială sunt adesea incluse în sesiuni de recalificare jurnalistică și legi mai dure privind criminalitatea informatică. Metoda Great Firewall de blocare a site-urilor care nu vă plac, supravegherea și cenzura online constante (inclusiv reținerea fizică a criticilor online) și dezvoltarea unui sistem de „rating de credit social” sunt suficient de distopice atunci când sunt limitate la cea mai populată țară din lume, în special având în vedere tratamentul recent opresiv al Chinei asupra populației uigure din provincia Xinjiang. Dacă astfel de sisteme încep să apară în alte țări, va exista cu siguranță un efect îngrozitor asupra libertății internetului.

Probleme de confidențialitate a datelor

probleme de confidențialitate a datelor

În timp ce companiile private au fost incendiate frecvent în ultimii ani pentru eșecul lor de a proteja datele utilizatorilor, cele mai mari scurgeri de date pot fi de fapt între companii și guverne. Guvernele adoptă din ce în ce mai mult sau iau în considerare legislația care le oferă acces la datele personale ale cetățenilor. În timp ce guvernele autoritare, precum Rusia, sunt deosebit de agresive în privința acestor politici, țările democratice, cum ar fi Five Eyes (Australia, Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA) au făcut, de asemenea, măsuri pentru a solicita companiilor să construiască portiere în spate pentru guverne și agențiile de aplicare a legii.

Declinul SUA

internet-libertate-SUA

Statele Unite au înregistrat unele scăderi majore din cauza abrogării neutralității rețelei și a reautorizării FISA Amendments Act, care permite guvernului SUA să efectueze o supraveghere largă asupra obiectivelor non-americane și să colecteze informații ale cetățenilor americani în acest proces.

Veștile bune

internet-libertate-îmbunătățiri

Din fericire, în ciuda scăderilor generale care cântăresc destul de mult câștigurile, mai multe țări au făcut progrese pozitive mari în clasament.

  • Armenia: mobilizarea pe internet a fost un factor cheie în aducerea schimbărilor politice pozitive în aprilie.
  • Gambia: După o schimbare de regim, activitatea pe internet a fost mult mai gratuită, deși rămân multe restricții.
  • Etiopia: Unii bloggeri închiși au fost eliberați după ce un nou prim-ministru a preluat funcția și a promis că va reforma restricțiile actuale de internet.
  • Estonia: Legată de Islanda pentru primul loc, această țară baltică a instituit noi tehnologii revoluționare pentru a spori protecția datelor și confidențialitatea cetățenilor cu un sistem de partajare a datelor sigur, bazat pe blockchain, care îi informează pe cetățeni când datele lor sunt accesate și ce sunt acestea este folosit pentru.
  • Reglementările GDPR, deși vizează în mod clar companiile, mai degrabă decât guvernele, reprezintă cel puțin un prim pas către o înțelegere comună că datele trebuie stocate în siguranță și controlate de persoane.

Libertatea pe internet este o problemă reală

Serviciile online înlocuiesc din ce în ce mai mult serviciile offline în multe sfere, de la mass-media la finanțare, până la serviciile guvernamentale, asigurându-se astfel că libertatea internetului este esențială nu numai pentru protejarea activismului online și menținerea democrațiilor vibrante, ci pentru construirea unor sisteme private sigure, în care putem avea încredere date.

Orice putere centrală care controlează fluxul de informații online are capacitatea de a modela opinia publică, de a distribui informații false și de a găsi fizic și de a veni după persoane problematice. Internetul este un instrument puternic pentru inovație, educație și adevăr, dar poate fi la fel de ușor de utilizat pentru abuzul sistematic al drepturilor omului.

Credit de imagine: Tart via One Belt One Road, atelier-date-confidențialitate, freedomhouse.org

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

[pt_view id="5aa2753we7"]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *