Libre OS USB: un sistem on-the-go care rulează de pe o unitate flash

Libre OS USB: un sistem on-the-go care rulează de pe o unitate flash
⏱️ 8 min read

Acesta este un articol sponsorizat și a fost posibil prin Libre OS USB. Conținutul și opiniile reale sunt singurele puncte de vedere ale autorului care își menține independența editorială, chiar și atunci când o postare este sponsorizată.

Căutați un sistem de operare portabil, mic, ușor, personalizabil și funcțional? Dacă sunteți deja un utilizator Linux sau cineva dispus să învețe, vă va plăcea Libre OS USB. Acest sistem se bazează pe cea mai recentă versiune de Ubuntu; vine preinstalat cu tot ce aveți nevoie pentru a porni și a rula cu el în câteva minute.

Creatorul (care locuiește în Franța) are un campanie de crowdfunding pe Kickstarter pentru a vă ajuta să țineți pasul cu dezvoltarea și întreținerea proiectului. De asemenea, vrea să creeze o comunitate prietenoasă în jurul ei. În plus, îl veți putea livra pe o unitate flash, indiferent în ce parte a lumii locuiți, doar prin angajarea unei cantități mici.

Ce este Libre OS USB?

În esență, Libre OS USB este un computer întreg pe o unitate flash care vă permite să luați totul cu dvs., cum ar fi programele preferate și documentele importante. Îl puteți porni folosind orice computer pe 64 de biți (acceptă Legacy și UEFI Secure Boot).

Libre OS USB vine cu 3 partiții, una în FAT32 pentru compatibilitatea UEFI care conține sistemul într-un fișier squashfs și, de asemenea, un fișier de persistență; ambele sunt limitate la 4 GB din cauza limitării dimensiunii fișierului FAT32.

Datorită acestui fapt, există o a doua partiție „HOME” în ​​EXT4 care poate utiliza cât mai mult spațiu disponibil pentru folderul personal al utilizatorului. Există o partiție „ascunsă” la capătul imaginii discului, care previne copiile necorespunzătoare, deoarece nu toate cheile USB au aceeași dimensiune.

Videoclipul de mai sus vă va oferi o introducere rapidă înainte de a vă scufunda în caracteristicile sale și cum funcționează mai jos.

Obținerea Libre OS USB pe o unitate flash

Așa cum am menționat mai sus, acesta este un proiect finanțat în mod colectiv. Campania constă în trei niveluri de gaj. Cel mai mic angajament este un gest de încurajare și nu include o unitate flash. Cu toate acestea, atâta timp cât proiectul are succes și își atinge obiectivul, sistemul va fi disponibil pentru descărcare gratuită (pe care va trebui apoi să o obțineți pe o unitate flash).

Nivelurile superioare sunt recompensate cu o unitate flash de 16 GB sau 32 GB trimisă direct cu Libre OS USB instalat pe ea. Cu toate nivelurile, veți avea, de asemenea, acces la un forum, informații importante și actualizări.

Am primit fișierul IMG (.img) care trebuia apoi copiat / clonat pe o unitate flash. Cu toate acestea, după ce am parcurs procesul, nu am putut să-mi pornesc USB-ul, așa că a trebuit să revin la acest pas și să convertesc fișierul IMG într-un ISO folosind dd utilitar de linie de comandă.

libre-os-usb-img-file

Pentru a crea un USB bootabil, creatorul recomandă utilizarea unui program numit Rufus (numai pentru Windows) sau „dd” (Linux, Mac). Veți avea nevoie de o unitate flash de cel puțin 16 GB, ceea ce am folosit.

Pe Xubuntu (Linux) am folosit mai întâi comanda df -h în Terminal pentru a găsi numele dispozitivului pentru unitatea mea flash. În acest caz este „/ dev / sdc1” (pe care l-am redenumit în prealabil „Libre OS”).

libre-os-usb-df-h-terminal

Apoi, l-am demontat folosind sudo umount /dev/sdc1. (Numele dispozitivului dvs. poate diferi.)

libre-os-usb-dd-terminal

În cele din urmă, am intrat sudo dd if=/.../Libre_OS_USB.iso of=/dev/sdc1 pentru a obține Libre OS USB pe unitatea flash. Procesul de copiere a durat aproximativ 30 de minute.

La finalizare, veți avea o partiție dedicată „Acasă” pe unitatea flash, care poate fi mărită cu ușurință utilizând un program precum GParted. Cu toate acestea, acest lucru trebuie făcut în afara Libre OS USB, deoarece nu puteți face acest lucru în timp ce sistemul rulează. Există, de asemenea, un folder „Documente” criptat, care este disponibil pentru a vă proteja datele.

Pornirea în Libre OS USB

Deoarece Libre OS USB rulează de pe unitatea flash, va trebui să porniți în ea pentru ao utiliza. Există câteva modalități de a face acest lucru, în funcție de sistemul de operare pe care îl utilizați. Unora le place să intre în BIOS-ul lor și să schimbe ordinea sau prioritatea dispozitivului de boot (făcând primul boot USB).

Personal, prefer să folosesc meniul Boot. Modul în care îl accesați va depinde de sistemul dvs.; Esc, F2, F10 și F12 sunt toate cheile obișnuite utilizate pentru accesarea acestuia. Pe un Mac, apăsați și țineți apăsată tasta „C” în timpul pornirii (sau „Opțiune” dacă nu funcționează).

Din meniul Boot, alegeți unitatea flash cu Libre OS USB pe ea și într-un minut sau cam așa trebuie să apară meniul Libre OS USB CSM.

libre-os-usb-csm-menu

De aici aveți câteva opțiuni: porniți în Libre OS USB, porniți de pe hard diskul intern (de exemplu, pe desktopul meu mă duce la Grub 2 unde pot porni în Xubuntu sau Windows), reporniți și opriți.

După ce alegeți prima opțiune, veți fi direcționat către ecranul de încărcare USB Libre OS. Are o animație frumoasă, cu un păpădie și semințele sale care continuă să se deplaseze în jurul logo-ului central. Este aproape fascinant să urmărești în timp ce aștepți pornirea sistemului.

Libre OS USB un sistem on the go care ruleaza de pe

În cele din urmă, veți ajunge la ecranul de conectare. Tot ce mai rămâne de făcut este să introduceți numele de utilizator și parola.

libre-os-usb-login

Pentru mine, a fost nevoie de câteva minute pentru a porni efectiv în sistem, dar cred că acest lucru se datorează unității mele flash. Evident, nu toate unitățile flash sunt create egale, iar a mea a fost reformatată de prea multe ori ca să o număr. Pentru o utilizare viitoare, voi primi cu siguranță o unitate nouă proaspătă și una de dimensiuni mai mari.

Configurarea și utilizarea Libre OS USB

Primul lucru pe care l-am observat despre desktop este cât de curat este. La început a fost puțin lent, dar după câteva minute părea să se încălzească și a început să alerge destul de lin. Mi-a dat acea senzație de căldură frumoasă pe care o primesc ori de câte ori încep de la zero cu o versiune recent actualizată de Ubuntu.

libre-os-usb-desktop

Ceea ce vedeți mai sus este desktopul implicit (panouri, applet-uri, temă și fundal) care utilizează mediul desktop MATE (în prezent versiunea 1.18.0). De asemenea, primiți versiunea Ubuntu 17.04 (Zesty).

libre-os-usb-ubuntu-version

Libre OS USB vine cu o mulțime de programe, instrumente și utilitare deja instalate precum Firefox, Synapse, GParted, LibreOffice, htop, FileZilla, Thunderbird Mail și multe altele. Navigarea este rapidă și ușoară; totul poate fi accesat prin meniul Aplicații sau folosind lansatorul Synapse (inclus în mod convenabil).

Când vine vorba de configurare, există o mulțime de lucruri care pot fi personalizate în Centrul de control, dar, desigur, totul se bazează pe nevoile și preferințele dumneavoastră. Am constatat că nu trebuie să schimb prea multe lucruri din cutie, dar mă aflam și în rețeaua de acasă. Când sunteți departe de casă, sunt necesare anumite modificări.

libre-os-usb-control-center

Există, de asemenea, o duzină de teme și fundaluri incluse. Deci, dacă nu sunteți mulțumit de aspectul lucrurilor, le puteți schimba cu ușurință împreună cu fonturile și interfața.

libre-os-usb-themes-backgrounds

Cu MATE Tweak instalat, puteți, de asemenea, să faceți un pas mai departe și să faceți lucruri precum schimbarea aspectelor panoului dvs. (destul de multe opțiuni) și să activați alte caracteristici utile pentru desktop, interfață și ferestre.

Am schimbat tema și am salvat câteva imagini doar pentru a vedea dacă vor mai fi acolo când m-am conectat din nou mai târziu, și au fost. Văzând că fac totul în browser, am decis, de asemenea, să instalez Chrome (browserul meu preferat), deoarece am o mulțime de aplicații și extensii pe care le folosesc în mod regulat și fără care nu pot trăi.

Gânduri finale

Libre OS USB este perfect pentru cineva aflat mereu în mișcare, cum ar fi studenți, profesioniști independenți, clerici și chiar profesioniști. Cu posibilitatea de a face modificări și de a salva fișiere direct pe unitatea flash de pe care rulează, este cu adevărat un computer de dimensiuni palmă. Computerul meu are câțiva ani și nu am avut probleme cu pornirea sau rularea acestuia.

Cu siguranță mă văd folosind acest lucru când vizitez prieteni și familie. Este mult mai convenabil decât să purtați un laptop voluminos sau să lucrați pe un mic ecran mobil sau tabletă. Pur și simplu conectați unitatea flash USB, porniți-o și începeți să lucrați; parcă nici nu ai plecat de acasă.

Libre OS USB

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x