Dacă mai mult de o persoană folosește mașina dvs. Linux acasă sau gestionați un server care oferă acces la mai mulți utilizatori, useradd comanda este esențială pentru crearea utilizatorilor.

De asemenea, multe dintre serviciile pe care le utilizați ca dezvoltator pot necesita propriile conturi de utilizator pentru a funcționa. Deci, chiar și ca dezvoltator solo pe propria mașină, s-ar putea să vă găsiți la aceste comenzi atunci când instalați MySQL sau ceva similar.

Puteți obține o imagine de ansamblu completă a diferitelor opțiuni disponibile pentru dvs., vizualizând pagina manuală a utilitarului: man useradd

Dar dacă acest lucru este copleșitor, iată o defalcare a unora dintre opțiunile comune pe care le-ați putea folosi atunci când creați un utilizator.

Creați un utilizator

Formatul simplu pentru această comandă este useradd [options] USERNAME.

De exemplu useradd test (ca utilizator root – prefix cu sudo dacă nu sunteți conectat ca root).

Aceasta va crea un utilizator numit test, dar este o operațiune limitată și nu va crea alte lucruri utile, cum ar fi directorul de acasă sau parola!

Adăugați o parolă

Apoi adăugați o parolă pentru utilizatorul testului utilizând passwd comanda: passwd test. Acest lucru vă va solicita să introduceți o parolă pentru utilizator.

Există o opțiune pentru adăugarea unei parole criptate prin -p opțiune activată useradd, dar acest lucru nu este recomandat din motive de securitate.

Rețineți că -p opțiunea nu vă permite să introduceți o parolă cu text simplu, se așteaptă să o criptați mai întâi. Acest lucru este intenționat dificil, pentru că ar trebui nu Fă-o! Folosiți doar passwd comanda.

Alte opțiuni comune

Directoare de acasă

Pentru a crea un utilizator cu directorul de acasă implicit, utilizați următoarea opțiune:

useradd -m test

Acest utilizator are acum un director / home / test.

Pentru a schimba directorul principal, puteți trece o opțiune suplimentară pentru a modifica acest lucru, de exemplu:

useradd -m -d /alternate test

Coajă

În mod implicit, utilizatorii dvs. creați vor avea probabil shell shell-ul implicit bin / bash sau bin / sh, care va fi definit în /etc/default/useradd.

Puteți înlocui această valoare implicită cu -s opțiune:

useradd -s usr/bin/zsh test

Punând totul împreună

Pentru a construi întreaga comandă, puneți opțiunile una după alta – ordinea nu contează – și terminați cu numele de utilizator pe care doriți să îl creați.

Deci, crearea unui utilizator cu un director de acasă și un shell personalizat ar arăta astfel:

useradd -m -s /usr/bin/zsh user

Și apoi ați adăuga o parolă pentru utilizator: passwd user

Citiți manualul fin

Acum că ați văzut noțiunile de bază despre ceea ce poate face acest instrument, sperăm că pagina manuală este puțin mai navigabilă.

man useradd vă va arăta cum să adăugați lucruri precum date de expirare în cont, să atribuiți grupuri și așa mai departe.