Linux rulează prea lent? Iată Cum să găsiți cauza

Linux rulează prea lent?  Iată Cum să găsiți cauza
⏱️ 6 min read

V-ați întrebat vreodată de ce computerul dvs. Linux rulează lent în aceste zile? În ciuda vitezei mari de transmisie și a hardware-ului puternic, durează totuși în executarea sau procesarea de servicii sau aplicații.

Calculatorul dvs. Linux pare să fie lent din cauza următoarelor motive:

  • Multe servicii inutile au început sau inițializate la momentul pornirii de către programul init
  • Multe aplicații consumatoare de RAM, cum ar fi LibreOffice, pe computerul dvs.
  • Unitatea dvs. de disc (veche) funcționează defectuos sau viteza de procesare nu poate ține pasul cu aplicația modernă

Înainte de a afla cum putem accelera un computer Linux, trebuie să știm ce metode ne pot ajuta să găsim serviciile începute la boot, procesele care rulează cu priorități mai mari sau mai mici, starea de sănătate a procesorului și dacă memoria RAM este umplută cu mult mai multe date decât necesită și, de asemenea, verificați dacă zona de memorie swap este plină. În cele din urmă, trebuie să verificăm și verificarea dacă hard diskul funcționează bine.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Examinați informații despre procesor

Primul pas pe care trebuie să îl faceți atunci când doriți să accelerați un computer Linux lent este să verificați informațiile CPU. Poate că principalul motiv pentru care computerul dvs. durează pentru totdeauna să ruleze LibreOffice este că viteza procesorului dvs. nu este considerabil suficientă pentru a rula aplicații grele.

Deschideți un terminal și rulați una dintre următoarele comenzi:

cpuinfo-list

Comenzile de mai sus afișează informații detaliate despre procesorul dvs., cum ar fi vendor_id, numele modelului, CPU MHZ, dimensiunea cache-ului, microcodul și bogomip-urile.

Să trecem prin câteva detalii importante despre informațiile despre CPU.

  • bogomips: înseamnă pur și simplu Bogus Milioane de instrucțiuni pe secundă. Este un program independent care afișează performanța sistemului.
  • numele modelului: Model_name indică producătorul, modelul și viteza procesorului. În acest caz, avem un procesor Intel (R) Celeron (R) care are o viteză de 1,73 GHz.
  • cpu MHZ: cpu MHZ (MegaHertz) este utilizat pentru a măsura viteza de transmisie a canalelor, autobuzelor și a ceasului intern al computerului. În acest caz, viteza de transmisie este de 1733,329GHz.

Dacă nu sunteți conștienți, procesorul Intel Celeron 1.73GHz este un procesor vechi cu putere de procesare redusă. Pentru acest caz, este evident că viteza de transmisie a procesorului este destul de mică pentru acest computer în comparație cu altele cu procesor multi-core de 2,8 GHz. Acesta ar putea fi motivul pentru care computerul nostru Linux este lent atunci când rulează o aplicație grea.

Soluţie

Când aveți un procesor vechi și lent, singura soluție este să treceți la unul mai nou. Aflați ce trebuie să aveți în vedere atunci când cumpărați un procesor nou.

Căutați serviciile începute la boot

Există diferite metode de verificare a serviciilor începute la boot. Puteți utiliza oricare dintre următoarele comenzi.

Această comandă listează serviciile începute la boot-time:

serviciu

Această comandă listează serviciile începute la boot. Este compatibil cu CentOS, Fedora și Redhat:

chkconfig1

Această comandă listează, de asemenea, serviciile începute la boot-time:

initctl este un instrument de control al demonului care permite unui administrator de sistem să comunice și să interacționeze cu demonul Upstart.

init-ctl

Dacă sistemul dvs. folosește systemd, puteți utiliza următoarea comandă pentru a găsi serviciile care rulează la boot:

Soluţie

Pentru distribuția Linux care utilizează systemd, puteți utiliza fișierul systemctl comanda pentru a vă gestiona serviciile, astfel încât acestea să nu ruleze în timpul pornirii.

Examinați încărcarea procesorului

În afară de verificarea serviciilor începute la momentul pornirii, puteți verifica, de asemenea, dacă procesorul / procesorul dvs. este supraîncărcat cu procese. Puteți utiliza comanda top pentru a verifica încărcarea procesorului.

top comanda sortează procesele cu cea mai mare utilizare în partea de sus. După cum puteți vedea din captura de ecran de mai jos, puteți identifica în mod clar care proces / aplicație abuzează de CPU și îl puteți ucide, dacă este necesar, folosind comanda kill.

topnew

Soluţie

Dacă rulați prea multe aplicații (atât în ​​prim plan, cât și în fundal), iar CPU-ul dvs. nu este la același nivel, cel mai bine este să închideți aplicațiile pe care nu le utilizați. De asemenea, dezactivați orice aplicații pe care nu le utilizați să ruleze în fundal.

Alternativ, puteți utiliza preload pentru a încărca aplicații frecvent utilizate. Preîncărcarea este un daemon care rulează în fundal și analizează frecvent aplicațiile rulate.

Deschideți un terminal și rulați următoarea comandă:

Pentru utilizatorii Fedora și CentOS, puteți utiliza următoarea comandă:

Preîncărcarea funcționează în fundal. Astfel, nu este nevoie să-l modificăm. Preîncărcarea încarcă o secțiune de aplicații frecvent utilizate în memorie pentru a asigura o încărcare mai rapidă a acestor aplicații.

Verificați spațiul de memorie liber

RAM este locul unde sunt de obicei stocate aplicațiile utilizate în mod obișnuit. Puteți utiliza free comanda pentru a verifica informațiile de memorie, cum ar fi spațiul liber disponibil pentru RAM și așa mai departe. Mai puțin spațiu de memorie poate afecta, de asemenea, performanța unui computer.

gratuit

Soluţie

Fie vă actualizați memoria RAM, fie înlocuiți aplicațiile care necesită multă memorie cu alternative ușoare. Aplicații precum Libreoffice sunt destul de mari în memoria. În loc să utilizați LibreOffice, puteți utiliza Abiword.

Verificați dacă hard diskul dvs. este suprasolicitat

Lumina unității dvs. de disc durează constant, dar nu aveți idee ce face? Intrarea / ieșirea misterioasă poate fi cu siguranță o problemă, deci există un instrument de top numit iotop, menit în mod special să ajute la diagnosticarea acestui tip de problemă.

Deschideți un terminal și introduceți comanda:

Pentru utilizatorii Fedora și CentOS, puteți utiliza următoarea comandă:

Un sistem normal, inactiv, ar trebui să fie în mare parte zerouri pe tablă, uneori cu câteva rafale mici în timp ce datele sunt scrise, ca în captura de ecran de mai jos.

linuxperformance-iotop1

Cu toate acestea, dacă rulați un utilitar intensiv pe disc, cum ar fi find, veți vedea numele și randamentul acestuia listate clar în iotop.

linuxperformance-iotop2

Acum puteți afla cu ușurință ce program folosește I / O, cine l-a rulat, viteza de citire a datelor și multe altele.

Concluzie

Deși există multe lucruri care pot provoca încetinirea sistemului, CPU, RAM și I / O pe disc se află în spatele majorității mari a problemelor de performanță. Utilizarea metodelor descrise aici vă va ajuta să determinați cauza problemelor dvs. de performanță și cum le puteți remedia.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în septembrie 2011 și a fost actualizat în iunie 2018.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x