Linux vs. BSD: Tot ce trebuie să știți

Linux vs. BSD: Tot ce trebuie să știți
⏱️ 5 min read

BSD-urile sunt sisteme gratuite și open-source, care sunt foarte populare în rândul administratorilor de școală veche. Sunt descendenți direcți ai sistemului tradițional Unix și oferă multe caracteristici solide. Cu toate acestea, în ciuda performanțelor lor robuste, sistemele BSD nu se bucură de popularitatea pe scară largă a Linux-ului. Atât de mulți utilizatori se întreabă dacă trecerea de la Linux la BSD este o idee bună. Acest ghid își propune să arunce o lumină în acest sens.

Ce sunt BSD-urile?

BSD-urile sunt un grup de sisteme de operare compatibile POSIX derivate din Unix original. Urmează strategii de dezvoltare dovedite și se concentrează pe stabilitate și performanță. Când vorbim despre BSD-uri, ne referim, în general, la unul dintre cele trei principalele distribuții BSD: FreeBSD, NetBSD și OpenBSD.

Deși sistemele Linux și BSD sunt aceleași la multe niveluri, există diferențe notabile. Cele mai multe dintre ele sunt prin design. Sistemele BSD sunt orientate către oameni care sunt conștienți din punct de vedere tehnologic. Urmează un set structurat de principii care duc la un mediu mai coeziv decât Linux.

Linux vs. BSD: Strategie de proiectare

Spre deosebire de Linux, sistemele BSD se referă atât la kernel, cât și la instrumentele userland, astfel încât dezvoltatorii BSD sunt preocupați nu numai de dezvoltarea kernel-ului, ci și de utilitățile utilizatorilor.

Stil de proiectare Linux Vs Bsd

Acest lucru face ca sistemele precum FreeBSD să fie mult mai coerente. De asemenea, se simte mai robust datorită dezvoltării planificate. Pe de altă parte, majoritatea distribuțiilor Linux iau nucleul dintr-un singur loc și adaugă software din multe locuri diferite. Este unul dintre principalele motive pentru care menținerea distribuțiilor Linux este mai dificilă în timp.

Linux vs. BSD: Suport hardware

Atunci când compară Linux și BSD-uri, oamenii susțin adesea că BSD-urile nu au suport pentru mai multe hardware. Cu toate acestea, am găsit această afirmație destul de înșelătoare. De fapt, majoritatea BSD-urilor acceptă același hardware ca Linux. Problema apare numai atunci când utilizați hardware vechi.

Suport hardware Linux Vs Bsd

În altă ordine de idei, cei mai mulți oameni de astăzi rulează procesoare modeste capabile să ruleze atât Linux, cât și BSD-uri. Deci, cu excepția cazului în care aveți hardware din anii ’80, BSD-urile ar trebui să funcționeze foarte bine în configurarea dvs. Poți oricând consultați lista de asistență BSD pentru a vă asigura că sistemele dvs. sunt acceptate.

Linux vs. BSD: Asistență comunitară

Comunitatea Linux este formată din milioane de utilizatori și dezvoltatori din întreaga lume, deci este ușor să găsiți asistență pentru majoritatea problemelor. Cu toate acestea, nu toți sunt dezvoltatori profesioniști, deci este adesea greu să găsești soluții elegante la probleme complexe.

Comunitatea Linux Vs Bsd

Comunitatea BSD este mult mai mică în comparație cu Linux, dar majoritatea utilizatorilor BSD posedă cunoștințe avansate despre sistem și ecosistemul său. Acest lucru face ușor să găsiți soluții robuste concepute pentru rezolvarea problemelor complexe.

Linux vs. BSD: Licențiere

Licențierea este o diferență cheie între distribuțiile Linux și BSD. Deși ambele sisteme sunt open source, există câteva limitări practice. Licența GNU GPL livrată cu Linux permite dezvoltatorilor să modifice și să redistribuie sistemul de operare. De asemenea, restricționează comercializarea instrumentelor gratuite.

Licență Linux Vs Bsd

Dimpotrivă, licența BSD care vine cu distribuțiile BSD este mai permisivă. Permite utilizatorilor să modifice produsele BSD existente și să le comercializeze ca soluții proprietare. Exact asta face Apple.

Pe scurt, licența GPL pentru Linux este mai ușoară pentru utilizatorii finali. Între timp, licența BSD oferă mai multă libertate dezvoltatorilor.

Linux sau BSD: Care este mai bun?

Depinde de utilizator. Oamenii pot garanta oricând unele dintre caracteristicile sistemului lor de operare preferat. Cu toate acestea, odată ce câștigi perspectivă, vei găsi că sistemele BSD au mult mai mult sens pentru tine.

Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de Linux, BSD-urile au fost dezvoltate cu un plan clar. Nu au evoluat rapid ca multe distribuții populare Linux și au menținut un flux de lucru dovedit. În schimb, distribuțiile Linux sunt în continuă schimbare. Acest lucru face dificilă menținerea unor medii Linux performante, dar coerente, pentru o lungă perioadă de timp.

Încheierea

Adaptarea pe scară largă a Linux-ului îl face potrivit atât pentru începători, cât și pentru dezvoltatorii începători. Pe de altă parte, BSD-urile oferă un sistem mai solid și mai cuprinzător, care este echipat cu un set atent programat de programe.

Legate de:

  • Clear Linux Review: McLaren of Linux Distros
  • 10 dintre cele mai bune docuri de lansare pentru Linux
  • Cum se face backup pentru fișiere pe Google Drive pe Linux

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...