LTE vs 4G: Există o diferență?

LTE vs 4G: Există o diferență?
⏱️ 5 min read

Lumea celulară progresează întotdeauna, cu noi tehnologii fiind promise aproape anual. Nu există nicio îndoială că, pentru utilizatorul mediu de telefonie mobilă, acest lucru poate fi confuz și adesea frustrant. Companiile de telecomunicații promit cele mai rapide, mai bune și mai puternice rețele, dar cine știe cu adevărat dacă livrează?

Pentru a înțelege cel puțin o parte din acestea, trebuie să înțelegeți tehnologia care stă la baza care susține aceste afirmații. Ce înseamnă cu adevărat 4G și LTE în lumea reală? Să aruncăm o privire și să stabilim ce diferențe există și cum beneficiază aceștia consumatorii.

Ce este 4G?

Dacă nu trăiești o viață fără tehnologie, există șanse mari ca cea mai recentă achiziție de smartphone-uri să includă tehnologia 4G. Bazându-se pe bazele tehnologiei generației anterioare, cum ar fi 3G și 2G, 4G este mai rapid și mai fiabil. Există o mulțime de termeni tehnici care pot fi aruncați aici, dar cea mai importantă idee este cu adevărat ce puteți face cu 4G. Când transmiteți în flux Netflix sau Spotify, vizionați videoclipuri sau navigați pe web la viteze de bandă largă apropiate, asta datorită tehnologiei 4G. În cele din urmă, „4G” reprezintă a patra generație de tehnologie de date mobile.

Înființate până în 2008 de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor sau UIT-R, trebuie respectate anumite standarde pentru a revendica 4G-ready. Pentru a fi etichetat 4G, o conexiune de date trebuie să poată atinge un maxim de 100 megabiți pe secundă. Hotspoturile de date și alte dispozitive staționare trebuie să poată atinge cel puțin un gigabit pe secundă pentru a se califica.

Acum, iată sughițul. Multe companii de telecomunicații din întreaga lume au introdus tehnologia HSPA + și WiMAX chiar în jurul anului 2010. Din păcate, aceste tehnologii 4G „de primă generație” nu se potriveau cu specificațiile cerute. Cu toate acestea, un marketing bun câștigă aproape întotdeauna, așa că li s-a permis să pretindă titluri „4G” după deliberări îndelungate de către UIT-R.

Ce este 4G LTE?

Acum că ne-am uitat la ce este 4G, este important să facem diferența între eticheta respectivă și 4G LTE. 4G LTE se luptă, de asemenea, să îndeplinească bara tehnică pentru a fi etichetată drept adevărată 4G. Această tehnologie, mai bine cunoscută sub numele de „Evoluție pe termen lung”, a câștigat, de asemenea, favoarea clienților datorită campaniilor de marketing puternice. Aceste tehnici de marketing au permis furnizorilor de telecomunicații din întreaga lume posibilitatea de a pretinde conectivitate de ultimă generație fără a atinge cu adevărat marca.

Logo Lte Versus 4g Lte

Din toate punctele de vedere, LTE seamănă mai mult cu pre-4G. Cu toate acestea, LTE-A sau LTE-Advanced este mai degrabă un adevărat candidat 4G. După cum se consideră 3GPP (Proiectul de parteneriat de a treia generație), LTE-A îndeplinește, de fapt, criteriile pentru a fi etichetat 4G. Într-o lume perfectă a telecomunicațiilor, veți vedea aici viteze de descărcare de până la 1000 Mbps și viteze de încărcare capabile de 500 Mbps. Comparați aceste viteze cu LTE „obișnuit”, iar aceste numere sunt mult mai mici la 100 Mbps descărcare și 50 Mbps încărcare. Aceste numere fac incredibil de ușor de înțeles de ce există o astfel de dezbatere cu privire la ceea ce se califică drept 4G.

Deci, care este diferența?

Bine, acum că am defalcat fiecare tehnologie, care este diferența? Acest răspuns nu este atât de alb-negru. Răspunsul „adevărat” este că LTE este, fără îndoială, mai rapid și mai fiabil decât tehnologia simplă 4G, cum ar fi HSPA +, care se încarcă la descărcare de 84 Mbps și încărcare de 22 Mbps. WiMAX, o tehnologie care nu a decolat niciodată, concurează oferind viteze teoretice de descărcare de 128 Mbps și viteze de încărcare de 56 Mbps. Are deja sens?

Dacă te uiți astăzi la smartphone-ul tău, există șanse mari să scrie „LTE” pe el și din motive întemeiate. Datorită strălucirii marketingului, această tehnologie este asociată cu cele mai bune rețele wireless din clasă. Clienții cred că obțin cele mai rapide viteze și cea mai fiabilă acoperire. În multe cazuri, acest lucru este adevărat și face parte din ceea ce face argumentul 4G vs. LTE atât de dificil.

De fapt, LTE oferă o reducere a latenței. Aceasta înseamnă că telefonul dvs. mobil va răspunde mai rapid atunci când executați comenzi. LTE are o latență de aproximativ 10 milisecunde, de două ori mai mare decât 4G la 5 milisecunde. S-ar putea să nu sune prea mult, dar în utilizarea practică, face o diferență uriașă în timp ce jucați jocuri online sau vizionați videoclipuri live. Latența mai mică ajută și la apeluri vocale și video de o calitate mai bună.

Lte Versus 4g At & t

În cele din urmă, există o diferență și, din motivele enunțate mai sus, LTE este cea mai bună dintre cele două tehnologii „4G”. Din fericire, „mai bine” este un termen relativ și probabil că nu va conta mult mai mult ca „5G”Este chiar după colț.

Concluzie

În aceste zile, conversația despre 4G LTE este incredibil de confuză. Este disponibil de mai bine de un deceniu, iar majoritatea operatorilor de transport din țările dezvoltate au rețele fiabile care oferă viteze rapide. Deși marketingul ar fi câștigat în cele din urmă, atât tehnologia 4G, cât și tehnologia LTE au dus la creșteri masive ale tehnologiei. Din acest motiv, ne bucurăm că există amândoi.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x