Nu încercați să vă convingeți altfel: împreună cu toate lucrurile bune, veți avea zile proaste cu Linux.

  • Dumneavoastră (sau utilizatorii pe care îi susțineți) veți scrie greșit comenzile și veți distruge definitiv documentele.
  • Veți experimenta acel sentiment de scufundare atunci când vă dați seama că o piesă hardware sau software cu adevărat importantă tocmai a dispărut și a eșuat. Aceasta este recunoștință după tot ce ai făcut pentru asta în toți acei ani.

Dacă aveți o copie de siguranță corespunzătoare înseamnă că vă puteți îndepărta de un sistem de operare sau computer care nu funcționează și de a le reconstrui în altă parte. Dar acesta va fi întotdeauna Planul B. Planul A este de recuperat.

Folosirea modului de recuperare pe Ubuntu

Linux nu vă permite să vă conectați în mod normal (poate procesul de boot se oprește neașteptat înainte de afișarea ecranului de conectare, de exemplu)? Veți dori câteva instrumente de bază de administrare a sistemului.

Dar așteptați: dacă Linux nu se va încărca, cum veți lansa aceste instrumente? Ei bine, chiar dacă Linux nu se va încărca până la un prompt de comandă normal, de multe ori te va duce la meniul GRUB. De acolo puteți utiliza tastele săgeată sus și jos și apoi Enter pentru a selecta un kernel Linux care rulează în modul de recuperare care, așa cum veți vedea în curând, va deschide o pungă întreagă de trucuri.

Meniul de recuperare Ubuntu demitizarea recuperarii sistemului
Meniul GRUB „Opțiuni avansate” al unei instalări Ubuntu cu legături atât la versiunile kernel curente, cât și la cele mai vechi, împreună cu opțiuni de lansare în modul de recuperare

După cum puteți vedea din figura de mai jos, odată ce Ubuntu este încărcat în modul de recuperare, vi se va afișa un meniu de instrumente care abordează unele probleme obișnuite de pornire. Merită să încercați fiecare dintre acestea care pare să vă rezolve problema rădăcină. „Curățare”, de exemplu, va elimina fișierele neutilizate dacă bănuiți că problema provine de pe un disc complet. „Dpkg” va încerca să remedieze orice pachete de software bazate pe apt, care ar putea distruge lucrurile. (Este posibil ca instrumentul „dpkg” să necesite mai întâi activarea rețelei.)

1611931745 791 Meniul de recuperare Ubuntu demitizarea recuperarii sistemului
Meniul de recuperare Ubuntu cu legături către câteva instrumente de bază de diagnosticare și reparare, împreună cu opțiunea de a deschide o sesiune de shell ca „root”

Opțiunea „rădăcină” vă va deschide o sesiune de shell de linie de comandă rădăcină, unde veți avea Bash la dispoziție. În general, utilizarea unei sesiuni de shell simple pentru recuperare, mai degrabă decât un desktop GUI complet, are mult sens, deoarece cu cât serviciile sunt mai puțin complicate, cu atât este mai probabil să puteți obține cel puțin sistemul dvs. alergare. Odata ce tu do reușiți să obțineți o linie de comandă funcțională, puteți începe să vă plimbați pentru a vedea dacă puteți identifica și remedia problema.

Dar, cel puțin, vei arăta grozav făcând asta.

Dar ce sunt instrumentele alea? Ai o mașină Ubuntu care funcționează? Du-te și aruncă o privire pentru tine. Codul care rulează meniul trebuie să existe deja undeva în cadrul unui sistem de fișiere Ubuntu. Folosiți „localizați” pentru a o găsi.

locate recovery-mode
/lib/recovery-mode
/lib/recovery-mode/l10n.sh
/lib/recovery-mode/options
/lib/recovery-mode/recovery-menu
/lib/recovery-mode/options/apt-snapshots
/lib/recovery-mode/options/clean
/lib/recovery-mode/options/dpkg
/lib/recovery-mode/options/failsafeX
/lib/recovery-mode/options/fsck
/lib/recovery-mode/options/grub
/lib/recovery-mode/options/network
/lib/recovery-mode/options/root
/lib/recovery-mode/options/system-summary

Rețineți că scriptul „l10n.sh” setează variabile de mediu adecvate pentru meniu. Dacă navigați la directorul / lib / recovery-mode / veți vedea că fișierul „recovery-menu” este scriptul care afișează interfața de meniu pe care ați văzut-o mai sus. Directorul / lib / recovery-mode / options / conține fișiere pentru executarea fiecărui element de meniu … cum ar fi „fsck” care va verifica și, dacă este posibil, va remedia orice sistem de fișiere defect.

Întrucât, pe baza capitolelor anterioare din carte, sunteți acum un expert în scripturi Bash, de ce să nu aruncați o privire la fiecare dintre scripturile din directorul opțiuni / pentru a vedea dacă puteți afla cum funcționează. Iată conținutul scriptului „fsck” pentru a vă ajuta. Rețineți modul în care scriptul este bine documentat (folosind caracterul „#”) pentru a vă ajuta să înțelegeți ce se întâmplă.

cat /lib/recovery-mode/options/fsck
#!/bin/sh
. /lib/recovery-mode/l10n.sh  <1>
if [ "$1" = "test" ]; then
  echo $(eval_gettext "Check all file systems")
  exit 0
fi
# Actual code is in recovery-menu itself  <2>
exit 0

Iată câteva lucruri pe care le puteți încerca singur:

  • Rulați manual scriptul „curat” pe o mașină Debian / Ubuntu. Ce s-a întâmplat?
  • Atunci încearcă cu grija editarea scriptului / lib / recovery-mode / recovery-menu (faceți mai întâi o copie de rezervă). Poate că schimbați ceva simplu, cum ar fi titlul meniului sau una dintre descrierile scriptului. Apoi reporniți mașina și, din meniul GRUB, treceți în modul de recuperare pentru a vedea cum arată.

Cu unele variații și excepții, ar trebui să puteți folosi aceste exemple în alte locuri.

Acest articol este adaptat din capitolul 6 (Instrumente de urgență: construiți un dispozitiv de recuperare a sistemului) al meu Manning carte „Linux în acțiune”. Există mult mai multă distracție de unde a venit acest lucru, inclusiv un curs hibrid numit Linux in Motion care este alcătuit din mai mult de două ore de videoclip și aproximativ 40% din textul Linux în acțiune. Cine știe … s-ar putea să te bucuri și de al meu Aflați serviciile web Amazon într-o lună de prânz.