Modul de hibernare este rău pentru computerul dvs.? Tot ce trebuie să știți

Modul de hibernare este rău pentru computerul dvs.?  Tot ce trebuie să știți
⏱️ 7 min read

Mulți dintre noi nu ne gândim prea mult la punerea computerului sau laptopului în modul hibernare. La urma urmei, este o capacitate importantă a mașinii, iar producătorii de laptopuri Windows o includ deja ca specificație integrală. Hibernarea s-a născut din necesitatea de a menține computerul pornit 24 × 7 fără a provoca golirea bateriei sau de a se asigura că sistemul este imun la întreruperea alimentării, spre deosebire de cazul modului Sleep.

Cu toate acestea, apar întrebări. Hibernarea are un impact negativ asupra computerului în comparație cu o oprire corectă? Cât de des ar trebui să utilizați opțiunea de hibernare? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să existe o înțelegere a modului în care funcționează hibernarea, a tipului de efect pe care îl are asupra performanței computerului și a faptului dacă este nesănătos pentru computerul dvs. pe termen lung.

Cum funcționează modul Hibernare

Hibernarea se referă la un mod de alimentare din laptop sau notebook (cu atât mai puțin în cazul computerelor desktop). Acesta este conceput pentru a economisi energie salvând orice conținut deschis pe discul de stocare. Acestea sunt cunoscute din punct de vedere tehnic ca suport de stocare „non-volatil”, deoarece nu sunt predispuse la pierderea datelor.

Modul de hibernare funcționează similar cu o „oprire / repornire”, deoarece laptopul nu necesită alimentare constantă pentru a restabili datele. În ciuda oricărei potențiale căderi de energie, puteți avea încredere că puterea de calcul va fi reciclată. La fel ca un urs de hibernare, acest mod asigură resursele computerului împotriva situațiilor imprevizibile. La reluare, dispozitivul se află exact în aceeași stare pe care ați lăsat-o înainte de hibernare.

Modul de hibernare poate fi înțeles în contrast cu modul „Sleep”, în care laptopul trece imediat la RAM și intră în modul de consum redus de energie. Deoarece RAM este un sistem de memorie „volatil”, acesta poate porni instantaneu laptopul sau notebook-ul fără întârziere. Dezavantajul este că va continua să consume energie din cauza naturii volatile a RAM. Nu poate supraviețui pierderii de date din cauza unei întreruperi a curentului.

Pe de altă parte, computerele care hibernează au nevoie de mai mult timp pentru a relua, deoarece trebuie să preia datele de pe hard disk (în loc de RAM) și apoi să scrie aceste valori în RAM, făcând întregul proces să consume mai mult timp.

Activarea modului de hibernare pe computer sau laptop

Modul Hibernare este acceptat în toate versiunile de Windows. În Windows 10, acesta poate fi accesat cu ușurință din meniul Start, urmat de „Setări -> Sistem -> Alimentare și repaus -> Setări suplimentare de alimentare”.

Hibernare Pc Power Options Options 1

Puteți varia timpul de hibernare în „Setări avansate” de la valoarea implicită de 180 de minute la baterie și 720 de minute în modul plug-in. Un mod de repaus hibrid poate fi accesat și din acest meniu.

Hibernare Pc Setări avansate 1

Meniul Mac Apple are doar două opțiuni: somn și oprire. Puteți găsi mai multe detalii aici despre cum să dormiți ecranul Mac. O opțiune de somn profund asemănătoare hibernării poate fi accesată de la aceasta pmset setări în Terminalul Mac.

1602837365 532 Modul de hibernare este rau pentru computerul dvs Tot ce

Ubuntu nu are Hibernate activat ca implicit. Cu toate acestea, un suport pentru caracteristică poate fi testat folosind pm-hibernate comandă în terminal și când puterea este extrem de redusă. De asemenea, are o opțiune de suspendare hibridă, care este similară cu hibridul sleep în Windows.

Impactul modului de hibernare asupra performanței PC-ului și a sănătății sistemului

În ciuda abilităților sale de a economisi energie, modul de hibernare se credea anterior că dăunează performanței hard disk-ului în timp. Verdictul s-a schimbat oarecum în 2020 și astăzi puteți utiliza modul Hibernare mult mai ușor, fără niciun impact negativ.

Dar este rău pentru PC? Răspunsul depinde de ce fel de hard disk aveți. Cu o unitate de hard disk (HDD), îngheață practic toate acțiunile computerului și stochează această stare în siguranță pe hard disk într-un fișier de hibernare enorm, numit hiberfil.sys în sistemele Windows.

1602225065 945 Cum sa gestionati Gigantic hiberfilsys in Windows

În HDD, acea dimensiune hiberfil.sys se poate apropia de memoria RAM a sistemului, deoarece cel puțin atât spațiu trebuie copiat pe hard disk pentru fișierele deschise (75% din RAM este alocat). În funcție de câte aplicații aveți, cu cât aveți mai multă memorie RAM (16 GB), cu atât mai multe date vor fi copiate automat pe hard disk.

Cu toate acestea, beneficiul este că se consumă mai puțină energie a laptopului. În esență, decizia de hibernare în HDD este o compromis între economisirea energiei și performanța hard disk-ului în timp.

1602837365 76 Modul de hibernare este rau pentru computerul dvs Tot ce

Cu toate acestea, pentru cei care au un laptop SSD, modul hibernare are un impact negativ redus. Deoarece nu are piese în mișcare ca un HDD tradițional, nimic nu se rupe. Astfel, datorită faptului că SSD este cunoscut pentru longevitatea sa, sistemul dvs. nu suferă uzura pe care o experimentați în mod normal cu HDD-ul.

Cât de des ar trebui să hibernezi atunci?

Am discutat mai sus că modul de hibernare are un impact mult mai redus cu SSD în comparație cu computerele HDD. Acestea fiind spuse, chiar și sistemele HDD moderne sunt suficient de robuste pentru a rezista hibernării „ocazional”. Nu va provoca o scădere notabilă a performanței dacă o faceți o dată pe săptămână sau cam așa ceva. Cu aceste sisteme, ar trebui să faceți hibernare numai în funcție de nevoie. De exemplu, atunci când sunteți departe de computer 12 până la 24 de ore și trebuie să reluați totul fără opriri sau reporniri. Alteori, este întotdeauna mai bine să optați pentru o oprire completă și corectă.

Cu sistemele SSD, vă puteți permite să fiți mai relaxat, deoarece scrie doar ultima stare pe unitate și se oprește ușor. Nu va dura atât de mult până când hibernează PC-ul și îl trezești. Există un mic dezavantaj al modului de hibernare, chiar și cu SSD, prin faptul că setările PC-ului nu sunt restaurate în mod regulat, așa cum se întâmplă întotdeauna atunci când un computer este oprit și repornit în mod corespunzător.

Dacă aveți nevoie de acces rapid la Hibernare, puteți adăuga opțiunea Hibernare la meniul Start. Pe de altă parte, dacă nu aveți niciun folos, îl puteți dezactiva pentru a economisi spațiu de stocare.

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x